Syrop cukrowy może być bazą do stworzenia przeróżnych syropów smakowych i zapachowych
https://pixabay.com/

Syrop cukrowy

Syrop cukrowy w niektórych dziedzinach kulinarnych jest pozycją nader pożądaną. To m.in. baza do zrobienia wielu drinków i koktajli, nalewek, słodkich wódek oraz win. Generalnie syrop cukrowy jest użyteczny wszędzie tam, gdzie potrzebna jest zwiększona zawartość „procentu cukru w cukrze w zależności od podziemnego promieniowania na terenie. Bo na przykład w jednym sklepie na półkach po rocznym leżeniu cukier ma 80% cukru w cukrze, a w drugim sklepie ma 90% cukru w cukrze, a sacharyna to ma w ogóle 500% cukru w cukrze” - wyjaśniają naukowcy. Na szczęście my nie musimy być profesorami badającymi zawartość „cukru w cukrze”, żeby zrobić syrop cukrowy.

Jak zrobić syrop cukrowy?

Przygotowanie syropu cukrowego nie sprawia trudności. Można nawet stwierdzić, że jest banalnie banalne. Po prostu podgrzewamy w rondlu wodę i cukier w proporcji 1 na 1, cały czas mieszając. Gdy cukier się całkowicie rozpuści, pozostawiamy do ostygnięcia. W ten sposób możemy przerabiać dowolne ilości cukru i wody na syrop w zależności od zapotrzebowania. Gdy chcemy uzyskać mniejszą ilość syropu, wystarczy wstrząsać mieszaniną cukru i ciepłej wody aż do rozpuszczenia cukru. I nie potrzeba do tego żadnych specjalistycznych narzędzi, np. shakera. W zupełności wystarczy zwykły słoik z przykrywką.

Możemy też uzyskiwać różne stopnie gęstości syropu cukrowego. Do gęstszego używamy proporcji 2 do 1 w stosunku cukru do wody. Jeśli jednak syrop nadal wydaje się nam zbyt rzadki, wystarczy go dłużej gotować, aby odparować więcej wody. Genialnie proste.

Smakowe i zapachowe rodzaje syropu cukrowego

Zamiast cukru można używać innych surowców. Zamiana białego cukru na brązowy stworzy bogaty, prawie karmelowy syrop, który dobrze sprawdza się w koktajlach. Miód to również fajny pomysł. Tworząc prosty syrop miodowy, rozrzedzamy miód, zachowując jednocześnie smak. Aby zrobić prosty syrop miodowy, używamy proporcji 1 do 1 miodu i wody. Aby uzyskać łagodny syrop miodowy o smaku lub zwiększamy ilość miodu do dwóch części i mieszamy z jedną częścią wody, by uzyskać mocniejszy smak miodu. W przypadku syropu miodowego można eksperymentować z różnymi miodami. Miód z koniczyny jest łagodny i słodki, a miód z kwiatów pomarańczy może być miłym akcentem do ciast czy koktajli wymagających cytrusów.

A propo cytrusów. Aby przygotować prosty syrop o smaku cytrusowym, łączymy równe części cukru i wody, a następnie dodajemy skórkę cytrusową lub sok. Doprowadzamy wszystko do wrzenia. Gdy woda się gotuje, cukier rozpuści się, a olejki i smak skórki wydostaną się, tworząc prosty syrop o smaku cytrusowym. Podobny proces działa z przyprawami - w ten sposób można nadawać syropowi cukrowemu aromat goździków, imbiru, anyżu czy cynamonu. Można również przygotować podstawowy syrop cukrowy, ostudzić go i przechowywać z dodatkiem świeżych ziół, np. rozmarynem czy miętą.

Przy takim eksperymentowaniu możemy poczuć się niemal jak jakiś profesor, który pracuje nad doniosłym wynalazkiem! Kto wie, może naprawdę „ dojdzie do tego, że w ogóle nie trzeba będzie sadzić buraków na cukier, tyle będzie cukru w cukrze”.

Szczególnie interesujące natomiast wydają się niektóre połączenia. Np. inspirujący smak może mieć truskawkowy syrop z pieprzem. Wystarczy garść truskawek (umyte, bez szypułek, pokrojone w ćwiartki), łyżeczka czarnego zmielonego pieprzu, cukier i woda (po pół szklanki w proporcjach 2:1). Gotujemy wszystkie składniki na wolnym ogniu przez około 15 minut, studzimy i przecedzamy do butelek przez drobne sitko. Voilà! Czy to nikomu nie wydało się podejrzane? Czy nikt Marysi nie śledził? Absolutnie!

Sosnowy syrop cukrowy

A w maju możemy też zrobić sosnowy syrop cukrowy. Ten syrop ma działanie lecznicze - działa wykrztuśnie i przeciwbakteryjne. Zawiera sporo witaminy C, które zwalczają wolne rodniki i wzmacniają odporność. Syrop sosnowy wzmaga również apetyt. Wymaga jednak pewnego wysiłku.

Pędy sosny można zebrać tylko w maju. Wymagają do tego słonecznej i suchej pogody, żeby nie były mokre. Najlepsze są te, które mają ok. 10 cm długości. Dobrze jest też zaopatrzyć się w sekator lub nożyce. Dlaczego? Ścinanie jest łatwiejsze niż odrywanie lub odłamywanie. Ponadto cięcie ułatwia zabliźnienie się ran. I nożycami nie musimy ścinać całego pędu, a tylko np. 2/3 całego pędu. Z reszty rozwinie się pęd. Krótszy, ale jednak będzie rósł.

Pędy obcinać powinniśmy tylko z bocznych gałęzi, nie ze szczytów, bo to uniemożliwi wzrost drzewa w górę. Nie zrywajmy także wszystkich pędów z jednej gałęzi. Najlepiej jest podbierać po kilka z każdej gałęzi. No dobrze, mamy już pędy. Teraz pora na syrop. Kupujemy 2 worki cukru, żeby było na zapas i przystępujemy do zrobienia sosnowego syropu cukrowego. Można użyć proporcji 1 do 1 w stosunku cukru do pędów sosny (0,5 kg cukru - 0,5 kg pędów).

Jak zrobić sosnowy syrop cukrowy?

Czyścimy pędy sosny z zanieczyszczeń takich jak igły, owady, rośliny. Usuwanie brązowych łusek nie jest to konieczne, wystarczy tylko je oczyścić. Absolutnie nie myjemy pędów.

Oczyszczone pędy układamy warstwami w słoju. Najpierw układamy warstwę pędów, potem przysypujemy cukrem i ugniatamy. Gdy słój będzie prawie pełny, dociskamy całość mocno. Przykrywamy pokrywką, ale nie zakręcamy do końca. Zakładamy gęstą gazę lub bawełnianą ściereczkę i obwiązujemy sznurkiem lub zaciskamy gumką.

Słój powinien stać na słonecznym parapecie. Co kilka dni możemy przemieszać zawartość słoja, aby ułatwiać cukrowi rozpuszczanie. Zawartość ugniatamy. Gdy już cukier całkowicie się rozpuści, odstawiamy słój w ciemne i chłodne miejsce. Gdy pędy puszczą sok, a syrop nabierze koloru przypominającego barwę herbaty, przecedzamy zawartość przez gazę, dokładnie wyciskając syrop z pędów. Pędy w syropie możemy trzymać do ok. 4 tygodni. Syrop przelewamy do wyparzonych butelek lub słoików. Zakręcamy i przechowujemy w chłodnym oraz suchym miejscu.

Co zrobić z pędów użytych do zrobienia syropu? Nalewkę! Ale to już inna historia...

Następny artykuł