Smakosze.pl Produkty Najdroższa przyprawa świata, szafran potrafi zmienić smak wielkanocnych ciast
Pixabay / ulleo

Najdroższa przyprawa świata, szafran potrafi zmienić smak wielkanocnych ciast

24 lutego 2021
Autor tekstu: Jakub Kossakowski

Szafran jest wyjątkową przyprawą. Korzystają z niej mistrzowie kuchni na całym świecie. Warto również samodzielnie wypróbować ten niecodzienny dodatek do potraw. Musimy się jednak liczyć z wyższym kosztami.

Szafran droższy niż mogłoby się wydawać

Nie da się ukryć, że szafran nie jest częstym gościem w naszych kuchniach. Wielu smakoszy nie wie, w jaki sposób go wykorzystać, a cena nie sprzyja eksperymentom. Czasami za opakowanie 0,5 g możemy zapłacić 7 złotych .

Szafran uznaje się za najcenniejszą przyprawę na świecie. Zgodnie z informacjami opublikowanymi na portalu Trójmiasto, cena za kilogram może sięgać 33 tysięcy złotych . Mało kto spodziewałby się, że szafran pojawiał się w kuchni staropolskiej.

Według Encyklopedii staropolskiej Zygmunta Glogera nazwa szafranu pochodzi z języka arabskiego. W Polsce szafran stosowany jest od lat do potraw z ryby, do flaków i wielkanocnych ciast — wyjaśniła Zofia Zienkiewicz, będąca właścicielką Ogrodnictwa Lawenda, przytaczana przez portal Trójmiasto.

Szafran dobrze sprawdza się jako dodatek do babki wielkanocnej. Wystarczy ugotować przyprawę w mleku, które dodamy do ciasta. Z pewnością deser w takim wydaniu zaspokoi wymagania nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy.

Jak działa szafran?

Szafran posiada bardzo mocny aromat. Wystarczą dwie nitki przyprawy, by nasza potrawa nim przesiąknęła . Wykorzystuje się go w kuchni europejskiej, północno-afrykańskiej i azjatyckiej. Zdaniem niektórych szafran ma wyjątkowe właściwości, które mogą okazać się bardzo cenne.

Szafranowi przypisywane są cechy rozweselania i podniecenia umysłu . Szafran był u nas na tyle znaną przyprawą, że powstało o nim kilka porzekadeł, jak choćby takie „Lepszy funt szafranu niż wóz siana” czy „Nie każdy szlachcic, co szafran wzuje”. Co ciekawe, ludzi o włosach koloru rudego nazywano kiedyś szafrańcami — nadmieniła Zofia Zienkiewicz, cytowana przez portal Trójmiasto.

Z szafranem należy uważać. 20 gram przyprawy uchodzi za śmiertelną dawkę. Jednak w mniejszych ilościach nie mamy się czego obawiać. Warto nim urozmaicić przepis na babkę wielkanocną . Nie zaszkodzi go również wykorzystać w potrawach mięsnych i zupach.

Szafran ma aromat, który określa się jako zbliżony do miodu. Towarzyszy mu delikatny zapach siana z metaliczną nutą. Z kolei smak jest sienny z delikatną cierpkością . Dodanie zbyt dużej ilości szafranu sprawia, że potrawy robią się gorzkie.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Trójmiasto; Wikipedia; Prześlij Przepis

Zapraszam na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Jakub Kossakowski

Redaktor prowadzący serwisu Smakosze.pl. Fascynują mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy