Smakosze.pl
Pierogi od babci mistrza kuchni

Scena z filmu zamieszczonego na YouTube na kanale Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Bajeczne pierogi ruskie w wykonaniu Tomasza Strzelczyka i babci Marysi

24 Lutego 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Smakowite pierogi należą do grona kulinarnych klasyków, którym ciężko się oprzeć. Nie od dziś wiadomo, że najlepiej smakują specjały od babci. Tomasz Strzelczyk doskonale zdaje sobie z tego sprawę. Poprosił 88-letnią babcię Marysię o podziel

Pierogi są szlagierem naszej rodzimej kuchni. Niektórzy smakosze mogliby je zajadać niemal codziennie. Uwielbiany mistrz kuchni przygotował pierogi razem z 88-letnią babcią. Warto wypróbować ten przepis.

Babcine pierogi w przepysznej odsłonie

Najprawdopodobniej każdy smakosz zgodzi się ze stwierdzeniem, że najlepsze pierogi robią nasze babcie. Z takiego założenia wyszedł również kucharz, który umieścił nagranie, przedstawiające proces przygotowania i degustację na YouTube na kanale Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA. Stamtąd pochodzi zdjęcie wykorzystane powyżej.

Pierogi można przygotować na rozmaite sposoby. Niedawno przedstawialiśmy przepis na smakołyki, który pochodzi z 1910 roku. Dziś również sięgniemy po recepturę z dawnych lat. Tomasz Strzelczyk poprosił o pomoc babcię Marysię.

Tym razem Tomasz Strzelczyk tylko asystował, a pierogi robiła jego 88-letnia babcia. Mistrz kuchni pomagał w cięższych czynnościach takich jak lepienie ciasta. Gotowe pierogi przyprawiły go o prawdziwy zachwyt.

Kucharz w trakcie degustacji przyznał, że jego babcia przygotowała najlepsze pierogi, jakie jadł. Z pewnością warto wypróbować tę babciną recepturę we własnej kuchni. Jakie składniki będą nam potrzebne?  

Ciasto na pierogi:

  • 700 g mąki pszennej

  • 400 ml letniej wody

  • 75 ml oleju

Farsz:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków

  • 500 g twarogu półtłustego

  • cebula

  • sól i pieprz

Jak przyrządzić najlepsze pierogi ruskie?

Mąkę przesiewamy na blat. Dodajemy do niej odrobinę oleju, a następnie stopniowo polewamy letnią wodą. Urabiamy ciasto. Będzie gotowe, gdy stanie się delikatne i elastyczne. Przykrywamy je ściereczką. Teraz przyszła pora na farsz.

Ziemniaki rozdrabniamy. Najlepiej przecisnąć je przez praskę. Masło roztapiamy na patelni. Wzbogacamy je o posiekaną cebulę. Kiedy się zeszkli, dodajemy ją do ziemniaków. Babcia Marysia wyjaśniła, że nie trzeba czekać, aż wystygnie. Na koniec farsz wzbogacamy o twaróg, sól i pieprz. Całość starannie mieszamy. 

Ciasto na pierogi rolujemy i tniemy na kilka kawałków. Obtaczamy je w mące i wałkujemy na cienki placek. Wycinamy z niego okręgi. Na ich środku umieszczamy farsz i zalepiamy. Teraz wystarczy ugotować pierogi. Już wcześniej wspominaliśmy, jak zrobić to prawidłowo.

Pierogi w tej odsłonie z pewnością przypadną do gustu wszystkim domownikom. Warto obejrzeć proces przygotowania. Można go znaleźć na filmie umieszczonym poniżej. Nagranie powinien obejrzeć każdy, kto lubi swojskie pierogi.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: YouTube / Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Zapraszam na nasz Instagram

Podobne artykuły

Przepisy

Wyjątkowy przepis na kultową babkę ziemniaczaną

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na tłuczone ziemniaki z dodatkiem sera

Czytaj więcej >
Sałatka z ogórków

Przepisy

Sałatka na ostro z ogórków zamknięta w słoiku

Czytaj więcej >
Szare kluski

Przepisy

Prosta receptura na niezapomniane szare kluski

Czytaj więcej >
Wątróbka w wyjątkowej odsłonie

Przepisy

Przepis na wątróbkę z gruszką i żurawiną

Czytaj więcej >
Ciasto drożdżowe od Ewy Wachowicz

Przepisy

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania według Ewy Wachowicz

Czytaj więcej >