

24 Lutego 2021
Bajeczne pierogi ruskie w wykonaniu Tomasza Strzelczyka i babci Marysi
Smakowite pierogi należą do grona kulinarnych klasyków, którym ciężko się oprzeć. Nie od dziś wiadomo, że najlepiej smakują specjały od babci. Tomasz Strzelczyk doskonale zdaje sobie z tego sprawę. Poprosił 88-letnią babcię Marysię o podzielenie się przepisem. Przygotowania zostały zarejestrowane i opublikowane na YouTube. Kucharz przyznał, że nie jadł lepszych pierogów.
Pierogi są szlagierem naszej rodzimej kuchni. Niektórzy smakosze mogliby je zajadać niemal codziennie. Uwielbiany mistrz kuchni przygotował pierogi razem z 88-letnią babcią. Warto wypróbować ten przepis.
Babcine pierogi w przepysznej odsłonie
Najprawdopodobniej każdy smakosz zgodzi się ze stwierdzeniem, że najlepsze pierogi robią nasze babcie. Z takiego założenia wyszedł również kucharz, który umieścił nagranie, przedstawiające proces przygotowania i degustację na YouTube na kanale Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA. Stamtąd pochodzi zdjęcie wykorzystane powyżej.
Pierogi można przygotować na rozmaite sposoby. Niedawno przedstawialiśmy przepis na smakołyki, który pochodzi z 1910 roku. Dziś również sięgniemy po recepturę z dawnych lat. Tomasz Strzelczyk poprosił o pomoc babcię Marysię.
Tym razem Tomasz Strzelczyk tylko asystował, a pierogi robiła jego 88-letnia babcia. Mistrz kuchni pomagał w cięższych czynnościach takich jak lepienie ciasta. Gotowe pierogi przyprawiły go o prawdziwy zachwyt.
Kucharz w trakcie degustacji przyznał, że jego babcia przygotowała najlepsze pierogi, jakie jadł. Z pewnością warto wypróbować tę babciną recepturę we własnej kuchni. Jakie składniki będą nam potrzebne?
Ciasto na pierogi:
- 700 g mąki pszennej
- 400 ml letniej wody
- 75 ml oleju
Farsz:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 500 g twarogu półtłustego
- cebula
- sól i pieprz
Jak przyrządzić najlepsze pierogi ruskie?
Mąkę przesiewamy na blat. Dodajemy do niej odrobinę oleju, a następnie stopniowo polewamy letnią wodą. Urabiamy ciasto. Będzie gotowe, gdy stanie się delikatne i elastyczne. Przykrywamy je ściereczką. Teraz przyszła pora na farsz.
Ziemniaki rozdrabniamy. Najlepiej przecisnąć je przez praskę. Masło roztapiamy na patelni. Wzbogacamy je o posiekaną cebulę. Kiedy się zeszkli, dodajemy ją do ziemniaków. Babcia Marysia wyjaśniła, że nie trzeba czekać, aż wystygnie. Na koniec farsz wzbogacamy o twaróg, sól i pieprz. Całość starannie mieszamy.
Ciasto na pierogi rolujemy i tniemy na kilka kawałków. Obtaczamy je w mące i wałkujemy na cienki placek. Wycinamy z niego okręgi. Na ich środku umieszczamy farsz i zalepiamy. Teraz wystarczy ugotować pierogi. Już wcześniej wspominaliśmy, jak zrobić to prawidłowo.
Pierogi w tej odsłonie z pewnością przypadną do gustu wszystkim domownikom. Warto obejrzeć proces przygotowania. Można go znaleźć na filmie umieszczonym poniżej. Nagranie powinien obejrzeć każdy, kto lubi swojskie pierogi.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
- Przepis na naleśniki z serem i rodzynkami
- Czym różni się barszcz od żurku?
- Przepis na pyszną mizerię po węgiersku
Źródło: YouTube / Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA
Następny artykuł