Smakosze.pl

Scena z filmu zamieszczonego na YouTube na kanale Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Bajeczne pierogi ruskie w wykonaniu Tomasza Strzelczyka i babci Marysi

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Pierogi są szlagierem naszej rodzimej kuchni. Niektórzy smakosze mogliby je zajadać niemal codziennie. Uwielbiany mistrz kuchni przygotował pierogi razem z 88-letnią babcią. Warto wypróbować ten przepis.

Babcine pierogi w przepysznej odsłonie

Najprawdopodobniej każdy smakosz zgodzi się ze stwierdzeniem, że najlepsze pierogi robią nasze babcie. Z takiego założenia wyszedł również kucharz, który umieścił nagranie, przedstawiające proces przygotowania i degustację na YouTube na kanale Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA. Stamtąd pochodzi zdjęcie wykorzystane powyżej.

Pierogi można przygotować na rozmaite sposoby. Niedawno przedstawialiśmy przepis na smakołyki, który pochodzi z 1910 roku . Dziś również sięgniemy po recepturę z dawnych lat. Tomasz Strzelczyk poprosił o pomoc babcię Marysię.

Tym razem Tomasz Strzelczyk tylko asystował, a pierogi robiła jego 88-letnia babcia. Mistrz kuchni pomagał w cięższych czynnościach takich jak lepienie ciasta. Gotowe pierogi przyprawiły go o prawdziwy zachwyt.

Kucharz w trakcie degustacji przyznał, że jego babcia przygotowała najlepsze pierogi, jakie jadł. Z pewnością warto wypróbować tę babciną recepturę we własnej kuchni. Jakie składniki będą nam potrzebne?  

Ciasto na pierogi:

  • 700 g mąki pszennej

  • 400 ml letniej wody

  • 75 ml oleju

Farsz:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków

  • 500 g twarogu półtłustego

  • cebula

  • sól i pieprz

Jak przyrządzić najlepsze pierogi ruskie?

Mąkę przesiewamy na blat. Dodajemy do niej odrobinę oleju, a następnie stopniowo polewamy letnią wodą. Urabiamy ciasto. Będzie gotowe, gdy stanie się delikatne i elastyczne. Przykrywamy je ściereczką. Teraz przyszła pora na farsz.

Ziemniaki rozdrabniamy. Najlepiej przecisnąć je przez praskę. Masło roztapiamy na patelni. Wzbogacamy je o posiekaną cebulę. Kiedy się zeszkli, dodajemy ją do ziemniaków. Babcia Marysia wyjaśniła, że nie trzeba czekać, aż wystygnie. Na koniec farsz wzbogacamy o twaróg, sól i pieprz. Całość starannie mieszamy. 

Ciasto na pierogi rolujemy i tniemy na kilka kawałków. Obtaczamy je w mące i wałkujemy na cienki placek. Wycinamy z niego okręgi. Na ich środku umieszczamy farsz i zalepiamy. Teraz wystarczy ugotować pierogi. Już wcześniej wspominaliśmy, jak zrobić to prawidłowo .

Pierogi w tej odsłonie z pewnością przypadną do gustu wszystkim domownikom. Warto obejrzeć proces przygotowania. Można go znaleźć na filmie umieszczonym poniżej. Nagranie powinien obejrzeć każdy, kto lubi swojskie pierogi.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: YouTube / Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Zapraszam na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Na Wigilię podam fenomenalne krokiety bez naleśników. Zajmują chwilę i są pyszne, nawet teściowa będzie zachwycona
Czytaj więcej >

Przepisy

Dzieciaki ciągle proszą mnie o to ciasto. Na szczęście robię je w 10 minut, a składniki i tak mam zawsze w kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na żeberka w coli dostałam od wujka z Ameryki. Nie mogłam uwierzyć, że są takie pyszne
Czytaj więcej >

Przepisy

Piernikowy sernik to najlepsze ciasto na święta. Wreszcie pogodzi całą rodzinę
Czytaj więcej >

Przepisy

Takie ciasteczka robiono przed laty w każdym polskim domu. Zaskakuje 1 składnik, dziś mało kto go pamięta
Czytaj więcej >

Przepisy

Zawijam mielone w boczek i do pieca. Na takie gołąbki rzuca się rodzina
Czytaj więcej >
Jakub Kossakowski

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. W kuchni lubię eksperymentować, jednak wychodzę również z założenia, że warto kierować się sprawdzonymi sposobami, które niejednokrotnie wprawiały nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Prywatnie preferuję proste oraz bezmięsne potrawy i jestem otwarty na rozmaite nowości.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Ogłoszono najlepsze pierogi w polskiej kuchni. Okazuje się, że wcale nie są polskie. Poznaj historyczny przepis
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Najbardziej uniwersalna sałatka śledziowa świata pochodzi ze Śląska. To danie zaspokoi każdy gust
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Jak zrobić gęsty i gładki lukier do pierniczków? Dzielimy się niezawodnym sposobem
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

To ulubiona surówka w moim domu. Pasuje do wszystkiego, a składniki kosztują grosze
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Biorę parówki i zapiekam je w prostym cieście. Mój mąż taką ciepłą kolację mógłby jeść codziennie
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Ta sałatka robi co roku furorę podczas świąt. Klejnot stołu smakuje jeszcze lepiej, niż wygląda
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Ogłoszono najlepsze pierogi w polskiej kuchni. Okazuje się, że wcale nie są polskie. Poznaj historyczny przepis
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Najbardziej uniwersalna sałatka śledziowa świata pochodzi ze Śląska. To danie zaspokoi każdy gust
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Jak zrobić gęsty i gładki lukier do pierniczków? Dzielimy się niezawodnym sposobem
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

To ulubiona surówka w moim domu. Pasuje do wszystkiego, a składniki kosztują grosze
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Biorę parówki i zapiekam je w prostym cieście. Mój mąż taką ciepłą kolację mógłby jeść codziennie
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Ta sałatka robi co roku furorę podczas świąt. Klejnot stołu smakuje jeszcze lepiej, niż wygląda
Czytaj więcej >