Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Dieta > Receptura na syrop imbirowy z kurkumą i miodem
Jakub Kossakowski
Jakub Kossakowski 25.03.2022 22:55

Receptura na syrop imbirowy z kurkumą i miodem

Syrop imbirowy domowej roboty
Pixabay / ExplorerBob

Syrop imbirowy skrywa w swoim wnętrzu wiele cennych składników, które wpływają na naszą odporność. Taki dodatek do jadłospisu idealnie sprawdzi się, kiedy tak łatwo o przeziębienia. Tym razem syrop imbirowy wzbogacimy o wyjątkowe składniki.

Syrop imbirowy w wyjątkowej odsłonie

Kiedy chcemy wzmocnić swoją odporność, warto sięgnąć po syrop imbirowy. W okresie jesienno-zimowym, gdy łatwo o nieprzyjemne infekcje, specyfik pomoże nam się przed nimi uchronić. W łatwy sposób można go samodzielnie przygotować.

Syrop imbirowy można przyrządzić w różny sposób. Jakiś czas temu przedstawialiśmy recepturę, w której wykorzystuje się miód i cytrynę. Dziś sięgniemy po jeszcze jeden dodatek. Mowa o kurkumie. Połączenie kilku składników przynosi ogromne korzyści.

Zgodnie z informacjami opublikowanymi na portalu Panna Ewa, sam imbir ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwzapalne i przeciwbólowe. Wspomaga on również odporność. Z kolei kurkuma jest uznawana za antyoksydant. Natomiast miód pomaga w leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych. Syrop imbirowy z takimi dodatkami z pewnością powinien znaleźć się w naszym jadłospisie.

Syrop z imbiru wspomaga funkcjonowanie całego organizmu. Mikstura nie powinna nikomu przysporzyć większych problemów podczas przygotowań. Potrzebne nam będzie kilka składników. W co musimy się zaopatrzyć?

  • 30 g startego imbiru

  • 30 g startej kurkumy

  • 100 ml miodu

  • 7 ml nierafinowanego oleju kokosowego

  • sok z cytryny

  • starta skórka z cytryny

  • odrobina pieprzu

Jak zrobić domowy syrop imbirowy?

W naczyniu umieszczamy starty imbir, kurkumę i mód. Składniki wzbogacamy o sok z cytryny i olej kokosowy. W trakcie mieszania dodajemy startą skórkę z cytryny oraz szczyptę pieprzu. Kiedy całość się połączy, wówczas syrop z imbiru jest już gotowy.

Syrop z imbiru należy trzymać w zamykanym szklanym pojemniku. Dobrze sprawdzi się najzwyklejszy słoik. Oczywiście musimy go wcześniej wyparzyć. Tak przygotowany syrop można trzymać przez tydzień w lodówce. Po tym czasie należy przygotować nową porcję.

Niektórzy twierdzą, że syrop z imbiru pomaga już po jednej łyżeczce. Jednak najlepiej spożywać go regularnie. Warto również sięgnąć po syrop z mięty. Rzecz jasna takie dodatki nie zastąpią zbilansowanej diety. Pamiętajmy, że w przypadku problemów zdrowotnych najbardziej skutecznym rozwiązaniem, jest kontakt z lekarzem.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Panna Ewa

Zapraszam na nasz Instagram

Tagi: Przepis