Smakosze.pl Przepisy Szybka i lekka kolacja na ciepło - bakłażan faszerowany pieczarkami
canva/haoliang, Getty Images Signature

Szybka i lekka kolacja na ciepło - bakłażan faszerowany pieczarkami

30 grudnia 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Powrót do domu po całym dniu pracy i wizja konieczności gotowania dużego posiłku nie jest zbyt przyjemna. Pieczony bakłażan faszerowany pieczarkami i ryżem robi się w kilka chwil, więc jest idealnym rozwiązaniem na taki scenariusz. Można podawać bakłażana jako samodzielne danie lub jako dodatek - wszystko zależy od twoich preferencji.

Szybka i smaczna kolacja jest marzeniem dla mnóstwa zmęczonych osób, które wracają z ciężkiego dnia pracy. Bakłażan faszerowany pieczarkami i ryżem, a następnie zapieczony w piekarniku wymaga wyjątkowo mało wysiłku do przygotowania.

Jako nadzienie można użyć nie tylko pieczarek i ryżu, lecz wszystkiego, co ma się akurat w lodówce. Doskonale komponują się czerwona papryka, pomidory, fasola i inne produkty. Jeśli chcesz dodać do nich mięsny aspekt, przetestuj zwykłą wędzoną kiełbasę lub szynkę.

Przepis na faszerowane bakłażany

Składniki:

  • 4 bakłażany

  • 1 por

  • 250 g pieczarek

  • 200 g ryżu

  • łyżeczka oregano

  • łyżeczka bazylii

  • sól

  • pieprz

  • oliwa z oliwek

Zacznij od wrzucenia ryżu do wody i ugotowania go na pół twardo. Bakłażany dokładnie umyj pod bieżącą wodą, odetnij końcówki i przetnij je na pół. Łyżeczką wydrąż miękki miąższ z pestkami ze środka. Oprósz je solą.

Pora umyj wodą i posiekaj w cienkie paseczki. Pieczarki opłucz, odetnij ogonki i posiekaj w kostkę. Podsmaż oba składniki na niewielkiej ilości oleju. Następnie wrzuć wydrążone środki bakłażanów i smaż, aż większość wody odparuje z patelni. Połącz farsz z ryżem.

Nagrzej piekarnik do około 200 stopni Celsjusza. Ułóż połówki bakłażanów na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Skrop je oliwą. F arsz wymieszaj z solą, pieprzem i ziołami. Napełnij nim bakłażany i piecz je przez 20 minut. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak przygotować duszoną wątróbkę z jabłkiem. Ten tekst wyjawia prosty przepis na zapiekankę śniadaniową z ziemniaków, jajka i sera.

Bakłażany faszerowane

Źródło zdjęcia: canva/haoliang, Getty Images Signature

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: przyslijprzepis

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy