Szybka i lekka kolacja na ciepło - bakłażan faszerowany pieczarkami
Powrót do domu po całym dniu pracy i wizja konieczności gotowania dużego posiłku nie jest zbyt przyjemna. Pieczony bakłażan faszerowany pieczarkami i ryżem robi się w kilka chwil, więc jest idealnym rozwiązaniem na taki scenariusz. Można podawać bakłażana jako samodzielne danie lub jako dodatek - wszystko zależy od twoich preferencji.
Szybka i smaczna kolacja jest marzeniem dla mnóstwa zmęczonych osób, które wracają z ciężkiego dnia pracy. Bakłażan faszerowany pieczarkami i ryżem, a następnie zapieczony w piekarniku wymaga wyjątkowo mało wysiłku do przygotowania.
Jako nadzienie można użyć nie tylko pieczarek i ryżu, lecz wszystkiego, co ma się akurat w lodówce. Doskonale komponują się czerwona papryka, pomidory, fasola i inne produkty. Jeśli chcesz dodać do nich mięsny aspekt, przetestuj zwykłą wędzoną kiełbasę lub szynkę.
Przepis na faszerowane bakłażany
Składniki:
-
4 bakłażany
-
1 por
-
250 g pieczarek
-
200 g ryżu
-
łyżeczka oregano
-
łyżeczka bazylii
-
sól
-
pieprz
-
oliwa z oliwek
Zacznij od wrzucenia ryżu do wody i ugotowania go na pół twardo. Bakłażany dokładnie umyj pod bieżącą wodą, odetnij końcówki i przetnij je na pół. Łyżeczką wydrąż miękki miąższ z pestkami ze środka. Oprósz je solą.
Pora umyj wodą i posiekaj w cienkie paseczki. Pieczarki opłucz, odetnij ogonki i posiekaj w kostkę. Podsmaż oba składniki na niewielkiej ilości oleju. Następnie wrzuć wydrążone środki bakłażanów i smaż, aż większość wody odparuje z patelni. Połącz farsz z ryżem.
Nagrzej piekarnik do około 200 stopni Celsjusza. Ułóż połówki bakłażanów na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Skrop je oliwą. F arsz wymieszaj z solą, pieprzem i ziołami. Napełnij nim bakłażany i piecz je przez 20 minut. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak przygotować duszoną wątróbkę z jabłkiem. Ten tekst wyjawia prosty przepis na zapiekankę śniadaniową z ziemniaków, jajka i sera.
Źródło zdjęcia: canva/haoliang, Getty Images Signature
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: przyslijprzepis