Smakosze.pl Przepisy Szybka i prosta surówka z czerwonej kapusty
canva/OlyaSolodenko

Szybka i prosta surówka z czerwonej kapusty

20 października 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Czerwona kapusta nie zajmuje w naszej kuchni, tak zaszczytnego miejsca, jak kapusta biała. A szkoda, bo jest bardzo wartościowa i ma ciekawy smak. Zobaczcie jak przygotować szybką i prostą surówkę z czerwonej kapusty. Będzie idealnym dodatkiem do obiadu.

Czerwona kapusta ma wyższą wartość odżywczą niż kapusta biała. Jej czerwona barwa wynika z obecności antocyjanów, które mają silne działanie przeciwutleniające. Zawiera też więcej witamin C i E, które również są przeciwutleniaczami. Poza tym jest bogata w witaminę B1. Z tych powodów warto po nią sięgać częściej.

Szybka i prosta surówka z kiszonej kapusty

Składniki:

  • pół niedużej główki czerwonej kapusty

  • sól

  • 1 cebulka

  • 2 łyżki majonezu

  • 2 łyżki oleju

  • 1 łyżeczka miodu

  • 1 łyżeczka musztardy

  • pół cytryny

  • natka pietruszki

  • pieprz

Przygotowanie surówki z czerwonej kapusty

Kapustę oczyść z wierzchnich, obwiędniętych liści. Poszatkuj ją bardzo drobno lub zetrzyj na dużych oczkach. Oprósz solą, wymieszaj, odstaw na pół godziny.

Cebulkę obierz, pokrój w kostkę, dodaj do kapusty, wymieszaj. Majonez połącz z olejem, miodem, musztardą i sokiem wyciśniętym z cytryny.

Przygotowany sos dodaj do kapusty razem z posiekaną natką pietruszki. Całość wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem. Odstaw na godzinę do lodówki.

Wskazówka: Jeśli kapusta jest dla ciebie za twarda, po poszatkowaniu możesz sparzyć ją wrzątkiem. Umieść ją w tym celu na sicie i przelej gorącą wodą. Kapustę możesz też wrzucić na wrzątek, gotować 2-3 minuty, a potem dokładnie odcedzić.

Na naszej stronie znajdziesz też więcej informacji na temat właściwości zdrowotnych kapusty czerwonej i białej . Zobacz także, jak przygotować surówkę z białej kapusty .

krojenie czerwonej kapusty
krojenie czerwonej kapusty

Źródło zdjęcia: canva/OlafSpeier

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kulinarneprzeboje

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy