Delikatna surówka weselna z białej kapusty i składnika niespodzianki
Surówek z kapusty jest wiele. Wariant z kapustą białą, jogurtem i ananasem stanowi smaczną alternatywę dla popularnego colesława. Jest pysznie słodki i podobnie chrupiący. Przekonajcie się sami.
Biała kapusta jest stosunkowo tanim i uniwersalnym warzywem. Surówki z niej przyrządzane są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. To warzywo bowiem jest prawdziwą skarbnicą składników odżywczych.
Kapusta zawiera m.in. witaminy z grupy B, A, E oraz K, a także sporo kwasu foliowego i rutyny. Dajcie się skusić takiej porcji zdrowia w formie surówki. Zawiera ona jeden nietypowy składnik.
Przepis na smaczną i zdrową surówkę weselną
Składniki:
1/2 główki białej kapusty
1 puszka ananasa w zalewie
150 ml jogurtu naturalnego
4 łyżki soku z cytryny
4 łyżkami syropu z puszki ananasa
sól i pieprz w ilości do smaku
1 kiwi do dekoracji (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Kapustę obieramy z zewnętrznych liści, a następnie starannie siekamy. Przyprawiamy solą oraz sokiem z cytryny i z ananasa. Wszystko dokładnie mieszamy.
Plastry ananasa wyjmujemy z zalewy i kroimy na kawałki. Dodajemy je do kapusty. Łączymy z jogurtem i doprawiamy pieprzem. Mieszamy i odstawiamy na 30 minut, aby smaki się połączyły.
Podajemy na talerzach, przybrane obranym i pokrojonym w plastry kiwi. Owoc ten możemy zastąpić cząstkami obranej z białej skórki pomarańczy. Znakomicie smakuje samodzielnie, jak i z dodatkiem lekkiej kaszy oraz kotleta.
Do niedzielnego obiadu polecamy inne nasze przepisy na pyszne surówki z kapusty. Wypróbujcie odświeżoną wersję klasycznego colesława, przygotowaną z czerwonej kapusty albo surówkę z kapusty kiszonej.
Źródło zdjęcia: canva/VioricaIonescu
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: beszamel.se, medonet