Szybka, pożywna sałatka z czerwoną fasolą. Charakteru nada jej wyrazista wędlina i aromatyczna zielenina
Pożywna sałatka z czerwoną fasolą sprawdzi się w wielu sytuacjach. Dzięki połączeniu sycących składników z łatwością zaspokoi większy głód. Idealnie sprawdzi się na kolację czy przekąskę, pasuje także jako szybki poczęstunek na spotkaniu towarzyskim.
Sałatkę z czerwoną fasolą i wędliną zrobisz w mgnieniu oka. Wystarczy pokroić wszystkie składniki i połączyć je z kremowym sosem. Wyjątkowego charakteru nadają jej chrupiące grzanki. Koniecznie daj się skusić.
Przepis na pożywną sałatkę z czerwoną fasolą
Składniki:
-
1 puszka czerwonej fasoli
-
kawałek salami lub kiełbasy suchej
-
1 gruby plaster sera żółtego
-
5 kromek żytniego chleba
-
1 ząbek czosnku
-
4 łyżki oliwy
-
4 łyżki majonezu
-
koperek
Błyskawiczna sycąca sałatka krok po kroku
Przygotuj grzanki do sałatki. Kromki chleba pokrój w cienkie paseczki lub w kostkę . Skrop pieczywo mieszanką oliwy oraz przeciśniętego przez praskę czosnku . Rozłóż chleb na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na ok. 15 minut .
Fasolę odsącz z zalewy i przełóż do dużej miski. Dodaj do niej pokrojony w kostkę ser żółty oraz pokrojoną w półplasterki kiełbasę . Wymieszaj składniki, posypując całość posiekanym koperkiem .
Do sałatki z czerwoną fasolą dołóż 4 łyżki majonezu i przestudzone grzanki. Wymieszaj całość, dopraw do smaku. Sałatkę podawaj od razu po przygotowaniu .
Imprezowa sałatka cioci Helenki skradnie niejedno serce . Sałatka kebabowa to imprezowy hit .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Hitowy sernik gotowany. Proste, wyśmienite ciasto bez pieczenia zachwyca smakiem
-
3 proste sposoby odgrzewania pierogów. 1 przebija pozostałe, wszyscy go kochają
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama