Smakosze.pl
ciasto bez pieczenia

Screen z filmu na kanale YouTube Wszystkiego Słodkiego

Hitowy sernik gotowany. Proste, wyśmienite ciasto bez pieczenia zachwyca smakiem

25 Listopada 2022

Autor tekstu:

Aleksandra Proch

Masz ochotę na coś słodkiego? Skuś się na smakowity sernik gotowany. Można go zrobić z wykorzystaniem cienkich, pieczonych blatów ciasta. Jednak my proponujemy zastąpić je gotowymi herbatnikami. Dzięki temu szybko i prosto przygotujecie ciasto bez pieczenia, które rzeczywiście zachwyca smakiem.

Gotowany sernik powstaje na bazie twarogu z wyraźnie wyczuwalną waniliową nutą. Do tego chrupiące herbatniki, polewa z mlecznej czekolady i doskonały deser jest niemal gotowy. Jak każde ciasto bez pieczenia, tak i nasz sernik wymaga kilku godzin chłodzenia w lodówce. Najlepiej zaplanuj jego przygotowanie z jednodniowym wyprzedzeniem.

Odgrzewanie pierogów jest proste

3 proste sposoby odgrzewania pierogów. 1 przebija pozostałe, wszyscy go kochają

CZYTAJ DALEJ

Przepis na przebojowy sernik gotowany

Składniki:

  • 1 kostka masła

  • 1 szklanka cukru

  • 1 laska wanilii

  • 1 kg mielonego twarogu

  • 4 jajka

  • 2 budynie waniliowe

  • 3/4 szklanki mleka

  • 3 paczki herbatników maślanych (po 100 g każda)

Składniki na polewę:

  • 1/2 szklanki śmietanki 30%

  • 2 tabliczki mlecznej czekolady

Jak przygotować oryginalne ciasto bez pieczenia?

Aby przygotować nasze ciasto bez pieczenia, zacznij od rozpuszczenia masła w dużym garnku. Następnie dodaj do niego cukier oraz ziarna z rozciętej laski wanilii. Całość podgrzewaj, aż składniki dobrze się połączą.

Do zawartości garnka dodaj zmielony twaróg. Dołóż jajka i wymieszaj wszystko rózgą kuchenną. Podgrzewaj masę, cały czas mieszając, ale nie dopuść do jej zagotowania.

Budynie waniliowe rozmieszaj w mleku. Dodaj je do gorącej, serowej masy. Trzymaj zawartość garnka na ogniu cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje i nabierze konsystencji budyniu.

Formę do sernika wyłóż papierem do pieczenia. Jej wymiary powinny wynosić orientacyjnie 33 x 22 cm. Na dnie naczynia rozłóż warstwę herbatników.

Na powstały spód ciasta bez pieczenia wylej połowę masy serowej. Następnie przykryj ją drugą warstwą herbatników i wylej na nie pozostałą masę. Wierzch przykryj ostatnią warstwą ciasteczek.

Przygotuj polewę do sernika. Do podgrzanej śmietanki dodaj posiekaną drobno czekoladę. Składniki na polewę mieszaj, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Następnie udekoruj nią sernik.

Sernik odstaw do przestudzenia, a następnie wstaw pod przykryciem do lodówki. Ciasto bez pieczenia powinno chłodzić się przed kilka godzin, a najlepiej przez całą noc. Po upływie tego czasu sernik gotowy jest do podania.

Ciasto bez pieczenia o smaku batonika zniewala swoim smakiem. Ten kokosowy specjał powstaje bez użycia piekarnika.

Canva / Image Professionals GmbH

Canva / Image Professionals GmbH

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi:

Aleksandra ProchAutor

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Zalej nią 2 łyżeczki oregano i odstaw na 15 minut. Herbata ma niebywale cenne właściwości

Czytaj więcej >
golonka

Przepisy

Golonka pieczona w kiszonej kapuście. Wymarzone danie na zimowe dni

Czytaj więcej >
placki ziemniaczane

Przepisy

Chrupiące placki ziemniaczane bez tajemnic. Kucharz zdradził 4 swoje triki

Czytaj więcej >
surówka z pora

Przepisy

Posiekał 6 składników i wymieszał z sosem. Ta surówka z pora to prawdziwy hit

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Następnym razem do ciasta na racuchy dodaj ten owoc. Wyjdą idealnie puszyste

Czytaj więcej >
pieczone ziemniaki

Przepisy

Gessler obtacza w nich ziemniaki i wkłada do piekarnika. Są chrupiące i aromatyczne

Czytaj więcej >