Makaron ze szparagami i szynką
Canva.com - RafalStachura

Szybki i elegancki obiad dla dwojga - makaron ze szparagami i szynką

Nietypowe danie z wykorzystaniem tego pysznego warzywa może być na Twoim stole. Sprawdź sama najlepszy przepis na szparagi.

Szparagi, szynka i makaron

Szparagi, letnie warzywo, ceniony i lubiany, szczególnie w województwie wielkopolskim. Jakie najlepiej kupować? Im cieńsze, tym bardziej delikatne, ważne też, by miały mocny kolor i były jędrne. Zielone szparagi można obrać, jednak warto zostawić je w naturalnej skorupce, są wówczas bardziej chrupkie i smaczne.

Szynka, wędlina która ma milion kształtów i smaków, aż ciężko zdecydować się na jedną. Do naszego przepisu nada się szynka parmeńska, szwarcwaldzka, bajońska, jamon serrano lub parma. Wszystkie to krojone na cieniutkie plastry suszonej i wędzonej wieprzowiny. Słone i rozpływające się w ustach, każda pochodzi z innego kraju Europy zachodniej, każda jednak tak samo smaczna – wybierz w zależności od gustu.

Makaron – spaghetti, rurki, kokardki, tagliatelle, makaron kukurydziany, czy warzywny? Do wyboru do koloru. W dzisiejszym przepisie zastosujemy domowe tagliatelle, ponieważ ładnie łączy się z sosem i będzie idealnym składnikiem makaronu ze szparagami i szynką. Nie robiłaś nigdy swojego makaronu? Nie jest to nic trudnego!

Podam wam dwa przepisy – z sosem śmietanowym i bez sosu, tak, by każdy mógł wybrać coś dla siebie. Przeczytaj smaczne przepisy na makaron ze szparagami i szynką i odtwórz je sama w kilku prostych krokach.

Lista zakupów na nasz pyszny makaron z dodatkami:

400 g mąki typu 00(specjalna włoska mąka do makaronu)
4 jajka

Lista zakupów na dodatki:
Kilka sztuk szparagów zielonych
4 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
50 g parmezanu
100 g szynki (jamon serrano, parmeńskiej itd.)
sól
pieprz

Przepis na makaron (bez sosu):
Na stolnicy rozsypać mąkę i uformuj duży kopiec z dziurką na jajka. Zagnieć jajka z mąką i zagniataj przez długi czas, aż do uzyskania miękkości. Tak przygotowane ciasto należy wsadzić do lodówki szczelnie zamknięte na ok. 20 minut.

Oderwij kawałek ciasta i rozwałkuj, oprósz mąką i wałkuj dalej wałkiem do siebie. Jeśli ciasto zaczyna się kleić – dosyp mąki. Proces powtarzaj z każdym kawałkiem ciasta po kolei. Gotowe „kulki” makaronu pokroić na około 8 mm – tyle właśnie ma makaron tagliatelle. Tak przygotowany makaron zostawić na ok. 20 minut do wysuszenia.

Szparagi pozbawić twardych końcówek. Łodygi pokroić na plasterki, główki zostawić. Szynkę pokrój na małe kawałki. Na oliwie podsmaż obie części szparaga, przez kilka minut, następnie ściągnąć z patelni. Następie należy podsmażyć w ten sam sposób szynkę, nie dopuszczając do jej zarumienienia. Dodać z powrotem szparagi i pokrojony na drobną kostkę czosnek. Chwilę podsmażyć i przyprawić solą i pieprzem.

Nasz świeży makaron gotować bardzo krótko w osolonej wodzie – 2/3 minuty wystarczą. Wystudzony makaron przełożyć bezpośrednio na patelnię, wymieszać, dodać oliwy i przypraw do wyboru. Podawać posypane parmezanem. Całość można przysypać natką pietruszki. Smacznego!

Przepis na makaron z sosem:
(Lista zakupów będzie zawierała dodatkowo
300 ml śmietany kremówki
3 łyżki masła)

Na stolnicy rozsypać mąkę i uformuj duży kopiec z dziurką na jajka. Zagnieć jajka z mąką i zagniataj przez długi czas, aż do uzyskania miękkości. Tak przygotowane ciasto należy wsadzić do lodówki szczelnie zamknięte na ok. 20 minut.

Oderwij kawałek ciasta i rozwałkuj, oprósz mąką i wałkuj dalej wałkiem do siebie. Jeśli ciasto zaczyna się kleić – dosyp mąki. Proces powtarzaj z każdym kawałkiem ciasta po kolei. Gotowe „kulki” makaronu pokroić na około 8 mm – tyle właśnie ma makaron tagliatelle. Tak przygotowany makaron zostawić na ok. 20 minut do wysuszenia.

Na patelni rozgrzać łyżkę masła. Szparagi umyj, główki odetnij i pozostaw, a łodygi pokrój na kilkucentymetrowe kółka. Szynkę pokrój na małe kawałki. Szparagi podsmaż przez około 2 minuty, dopraw solą i pieprzem, następnie zdejmij je, dodaj trochę masła i podgrzej szynkę, nie rumień jej jednak. Wszystkie składniki połączyć razem, zalać śmietaną kremówkę i mieszać tak, by nie doprowadzić do wrzenia. Dodać startego parmazanu i dalej mieszać. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem do smaku. Dodać świeżo ugotowany makaron do patelni i zalać delikatnie potrawę wodą pozostałą z makaronu – gluten w wodzie sprawi, że danie będzie miało bardziej kleistą konsystencję, a sos śmietanowy się brzydko nie zwarzy. Całość można przysypać natką pietruszki. Smacznego! Tak przygotowany makaron idealnie komponuje się z lampą białego wina.

Wartości odżywcze

Kalorie w 300 g dania bez sosu: 537 kcal na porcję.
Kalorie w 300 g dania z sosem: 682 kcal na porcję.

Jeśli zależy nam na utrzymaniu mniejszej liczby kalorii polecam wersję makaronu bez sosu – śmietana kremówka ukalorycznia danie. Jeśli jednak nie liczysz kalorii i cieszysz się pysznymi potrawami bez konsekwencji – wersja makaronu ze szparagami i szynką w sosie śmietanowym będzie właśnie dla Ciebie! Całość warto uzupełnić kieliszkiem schłodzonego dobrej jakości białego wina półsłodkiego i deserem tiramisu, na który przepis znajdziesz w innym naszym artykule.

Następny artykuł