Szybki, naturalny sposób na pozbycie się moli z szafek w kuchni
Mole spożywcze potrafią nieźle uprzykrzyć życie - pozbycie się ich wyjątkowo trudne, ponieważ usunięcie dorosłych moli nie daje pewności, że nie zostały gdzieś złożone jajeczka. Na szczęście można prostymi domowymi sposobami uporać się z problemem. Wystarczy wlać do miseczki gorący ocet, a następnie postawić ją w szafce. Mole szybko znikną z twojej kuchni.
Mole spożywcze są niewielkimi owadami, które najbardziej lubują się w sypkich produktach spożywczych. Z tego powodu najczęściej widoczne są w szafkach, gdzie trzyma się mąki, kasze czy ryże.
Owady te są nieco większe od moli odzieżowych, a cechą charakterystyczną są specyficzne łuski na skrzydłach, układające się w różne wzory. Najczęściej przybierają barwy białą, srebrną, żółtą oraz szaro-brunatną. Mole spożywcze przypominają również motyle o bardzo smukłym ciele.
Ciepły ocet wykurzy mole spożywcze
Na początku walki z molami konieczne jest wyrzucenie wszystkich produktów, w których mole zdążyły złożyć jaja. Po wyrzuceniu ich przetrzyj szafki octem, aby mieć pewność, że wszelkie pozostałości owadów zostały oczyszczone.
Kolejnym krokiem jest podgrzanie octu w rondelku, wlanie go do miski i postawieniu jej wewnątrz zainfekowanej szafki. Opary octu wyplenią pozostałe mole, które mogły schować się w zakamarkach, do których dostęp jest utrudniony.
Domowy specyfik na mole spożywcze
Do jego przygotowania nie potrzeba wielu składników. Podstawowy przepis wymaga użycia octu winnego wymieszanego z wytrawnym czerwonym winem. Taka mieszanka przyciąga mole swoim intensywnym zapachem.
Po wpadnięciu owadów do miski z płynem nie ma możliwości, aby zdołały uciec. Wilgoć zlepia ich skrzydła, przez co mole szybko topią się w roztworze. Płyn należy wymieniać co kilka godzin, gdy w miseczce zbierze się dużo moli.
Inna metoda polega na wlaniu octu do miseczki i wkropienia do niego kilku kropel olejku lawendowego, eukaliptusowego, goździkowego i cytrynowego. Owady nie znoszą tych aromatów i będą starały się od nich oddalić, co skutecznie eliminuje problem w kuchni.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, dlaczego warto przechowywać folię spożywczą w lodówce. Ten tekst zdradza, jak układać produkty w lodówce.
Źródło zdjęcia: canva/DragonImages
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: primagran