Smakosze.pl Porady Szybki, naturalny sposób na pozbycie się moli z szafek w kuchni
canva/Miroslav Pesek, Getty Images

Szybki, naturalny sposób na pozbycie się moli z szafek w kuchni

30 grudnia 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Mole spożywcze potrafią nieźle uprzykrzyć życie - pozbycie się ich wyjątkowo trudne, ponieważ usunięcie dorosłych moli nie daje pewności, że nie zostały gdzieś złożone jajeczka. Na szczęście można prostymi domowymi sposobami uporać się z problemem. Wystarczy wlać do miseczki gorący ocet, a następnie postawić ją w szafce. Mole szybko znikną z twojej kuchni.

Mole spożywcze są niewielkimi owadami, które najbardziej lubują się w sypkich produktach spożywczych. Z tego powodu najczęściej widoczne są w szafkach, gdzie trzyma się mąki, kasze czy ryże.

Owady te są nieco większe od moli odzieżowych, a cechą charakterystyczną są specyficzne łuski na skrzydłach, układające się w różne wzory. Najczęściej przybierają barwy białą, srebrną, żółtą oraz szaro-brunatną. Mole spożywcze przypominają również motyle o bardzo smukłym ciele.

Ciepły ocet wykurzy mole spożywcze

Na początku walki z molami konieczne jest wyrzucenie wszystkich produktów, w których mole zdążyły złożyć jaja. Po wyrzuceniu ich przetrzyj szafki octem, aby mieć pewność, że wszelkie pozostałości owadów zostały oczyszczone.

Kolejnym krokiem jest podgrzanie octu w rondelku, wlanie go do miski i postawieniu jej wewnątrz zainfekowanej szafki. Opary octu wyplenią pozostałe mole, które mogły schować się w zakamarkach, do których dostęp jest utrudniony.

Domowy specyfik na mole spożywcze

Do jego przygotowania nie potrzeba wielu składników. Podstawowy przepis wymaga użycia octu winnego wymieszanego z wytrawnym czerwonym winem. Taka mieszanka przyciąga mole swoim intensywnym zapachem.

Po wpadnięciu owadów do miski z płynem nie ma możliwości, aby zdołały uciec. Wilgoć zlepia ich skrzydła, przez co mole szybko topią się w roztworze. Płyn należy wymieniać co kilka godzin, gdy w miseczce zbierze się dużo moli.

Inna metoda polega na wlaniu octu do miseczki i wkropienia do niego kilku kropel olejku lawendowego, eukaliptusowego, goździkowego i cytrynowego. Owady nie znoszą tych aromatów i będą starały się od nich oddalić, co skutecznie eliminuje problem w kuchni.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, dlaczego warto przechowywać folię spożywczą w lodówce. Ten tekst zdradza, jak układać produkty w lodówce.

Czyszczenie szafek w kuchni

Źródło zdjęcia: canva/DragonImages

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: primagran

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy