Szybki obiad z patelni według Strzelczyka. W roli głównej ziemniaki
Szukasz pomysłu na szybkie danie? Przygotuj pyszny obiad z patelni według przepisu Tomasza Strzelczyka. Kucharz najpierw podsmaża ziemniaki, potem dodaje pokrojoną kiełbasę i cebulę. Po podduszeniu całość zamienia się w wyśmienitą, sycącą potrawę.
Tomasz Strzelczyk na swoim kanale na YouTube, Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA, dzieli się z fanami przepisami na kultowe dania w zupełnie nowej odsłonie. Zdradza również triki kulinarne, które warto stosować podczas gotowania. To właśnie z tego kanału pochodzi przepis na obiad z patelni, który został wykorzystany w artykule.
Obiad z patelni z przepisu Strzelczyka jest daniem, które przygotujemy w dosłownie kilka minut. Jednogarnkowa potrawa z kiełbasy, ziemniaków i cebuli jest niezwykle aromatyczna i doskonale doprawiona. Znany kucharz dodaje do niej liście laurowe, ząbki czosnku i domowy bulion.
Strzelczyk radzi, by kiełbasę ponacinać przed smażeniem. To świetny sposób, dzięki któremu wędlina ładnie się przyrumieni, a nadmiar tłuszczu wytopi się pod wpływem wysokiej temperatury. Ziemniaki również podsmażamy, nie gotujemy. Wtedy będą miały złocistą, chrupiącą skórkę.
Smażona kiełbasa z ziemniakami. Pożywny obiad dla całej rodziny
Składniki:
-
500 g ulubionej kiełbasy
-
4 cebule
-
600 g ziemniaków
-
3 ząbki czosnku
-
2 liście laurowe
-
szklanka bulionu
-
sól, pieprz
-
olej rzepakowy do smażenia
Jednogarnkowy obiad z patelni według przepisu Strzelczyka
Ziemniaki obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Wrzuć na rozgrzany olej rzepakowy, posól i smaż, aż się przyrumienią. Wlej odrobinę wody i duś pod przykryciem przez kilka minut, przełóż na talerz.
Kiełbasę pokrój na mniejsze kawałki i ponacinaj. Grubo posiekaj cebulę, obierz czosnek. Na oleju przyrumień kiełbasę. Następnie dodaj cebulę, całe ząbki czosnku, liście laurowe, sól i pieprz. Wymieszaj i smaż chwilę pod przykryciem. Dodaj ziemniaki, przesmaż.
Wlej bulion, wymieszaj i duś pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie. Smacznego. Pomysł na równie szybki obiad? Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym. Przygotuj również wyśmienitą zapiekankę na cieście francuskim .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Co zrobić, żeby kapusta na gołąbki nie pękała? Dolej do wrzątku 1 produkt
-
Zwykła jarzynowa to przeżytek. Czeska sałatka bije ją na głowę, a kosztuje grosze
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube