Co zrobić, żeby kapusta na gołąbki nie pękała? Dolej do wrzątku 1 produkt
Przygotowanie kapusty do gołąbków jest dosyć czasochłonnym procesem. Tym bardziej frustruje fakt, że sparzone liście podczas zawijania w nie farszu zwyczajnie pękają. Na szczęście jest na to sprawdzona, a przy tym prosta recepta. Przed parzeniem do wrzątku dolej odrobinę octu.
Odpowiednie przygotowanie kapusty do gołąbków jest dla tej potrawy kluczowe. Poza dodatkiem octu warto pamiętać też o innych kwestiach. Cała główka wymaga odpowiednich działań przed wsadzeniem jej do garnka. Nie bez znaczenia jest również czas, przez który poszczególne liście trzymane są we wrzątku.
Co zrobić aby podczas zawijania gołąbków kapusta nie pękała?
Przyczyn pękania kapusty do gołąbków można wymienić kilka. Nieodpowiednie parzenie czy zbyt długie trzymanie liści we wrzątku to niektóre z nich. Przez kontakt z wrzącą wodą liście kapusty tracą również swoją jędrność. W łatwy sposób możemy temu zapobiec.
W zachowaniu odpowiedniej struktury liści pomoże nam popularny składnik. Mowa tutaj o occie, który możemy znaleźć niemal w każdej kuchni. Do garnka z wrząca wodą dolej ok. 150 ml i dopiero wtedy włóż do niego kapustę. Podczas przygotowania gołąbków różnicę w zawijaniu zauważysz od razu.
Aby kapusta pozostała elastyczna, gorąca woda powinna mieć do niej równomierny dostęp. Właśnie dlatego tak ważne jest usunięcie kapuścianego głąba przez parzeniem. W miejscu wycięcia powstaje wgłębienie, przez które wrzątek może swobodnie dotrzeć do liści od wewnątrz.
Równomiernie parzenie kapusty na gołąbki jest podwójnie ważne. Jednym z elementów, które najłatwiej ulegają uszkodzeniu podczas zwijania gołąbków jest twardy gruby nerw. Jeśli sparzamy kapustę jedynie z zewnątrz, ten nerw pozostaje sztywny od środka. W takim wypadku jego połamanie jest w zasadzie pewne.
Jak prawidłowo parzyć kapustę do gołąbków? Instrukcja krok po kroku
Kapustę do gołąbków oczyść z zewnętrznych brzydkich liści. Następnie starannie usuń z niej głąb. W odpowiednio dużym garnku nastaw wodę do gotowania w ilości takiej, aby niemal całkowicie przykrywała główkę kapusty. Do wody dodaj 2-3 łyżki soli.
Kiedy woda zacznie wrzeć, wlej do niej ok. 150 ml octu. Następnie do garnka włóż kapustę miejscem po głąbie ku górze. Poobracaj warzywem tak, aby wrzątek miał możliwość dostać się do jego wnętrza.
Garnek z kapustą przykryj i pozostaw na ogniu. Kiedy woda ponownie się zagotuje zdejmij pokrywkę. Za pomocą widelca ostrożnie obracaj warzywem czekając, aż pierwsze liście na gołąbki same zaczną się oddzielać od kapusty.
Oddzielone od kapusty liście wyławiaj z garnka i odkładaj na bok. Nie trzymaj ich we wrzątku zbyt długo, aby nie miały skłonności do późniejszego pękania. Warzywo gotuj do momentu uzyskania odpowiedniej ilości liści na gołąbki. Powinny być one zarazem miękkie i elastyczne, w sam raz do zawijania. Pyszne klasyczne gołąbki przygotujesz bez trudu dzięki tej recepturze. Siostra Anastazja do perfekcji dopracowała farsz do gołąbków na bazie ziemniaków.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Już nigdy nie kupisz go w sklepie. W 30 minut zrobisz własny ser. Wystarczą 2 składniki
Zapomnij o zwykłych faworkach. Jest 100 razy lepszy patent. W roli głównej ziemniaki
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama