Szybki sposób na parzenie liści kapusty na gołąbki. Nie ma łatwiejszego
Jak szybko sparzyć liście kapusty na gołąbki? Jeśli masz w domu mikrofalówkę, przy jej pomocy liście będą doskonale miękkie i elastyczne po kilkunastu minutach- szybko i bez gotowania. Poznaj szybki sposób na parzenie liście kapusty na gołąbki.
Gołąbki przygotujemy na wiele sposobów: z mięsem, kaszą, ryżem, grzybami, warzywami, z sosem pomidorowym, pieczarkowym. Każde danie, niezależnie od farszu i sosu, z jakim je podajemy, jest przepyszne, o ile liście kapusty są miękkie i elastyczne.
Wiele osób rezygnuje z przygotowywania gołąbków właśnie ze względu na kłopotliwą kapustę, której sparzenie wymaga czasu, a i tak nie zawsze będzie idealnie miękka. Istnieje jednak prosty trik, dzięki któremu liście zawsze będą miękkie i elastyczne i to w zaledwie 12 minut.
Jeśli szukasz pomysłu na niezwykły farsz do gołąbków- tu poznasz przepis na podkarpackie gołąbki z ziemniakami, kaszą gryczaną i sosem pieczarkowym , rozpływają się w ustach i są świetną alternatywą dla mięsnej wersji potrawy.
Jak błyskawicznie sparzyć liście kapusty na gołąbki?
Kapustę obierz z twardych, zewnętrznych liści, następnie całą główkę włóż do mikrofalówki. Ustaw najwyższą moc urządzenia i 12 minut grzania. Po tym czasie sprawdź, czy liście są miękkie.
Jeśli liście są elastyczne i miękkie, to znaczy, że są idealne. Gorącą główkę przełóż do zlewu i polej zimną wodą, aby ją schłodzić. Tak przygotowana kapusta jest już gotowa do zawijania farszu i zrobienia pysznych gołąbków.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Najlepsze kucharki mają sposoby na idealne ciasto drożdżowe. Ich sekret tkwi w 2 sztuczkach
-
Jakie ziemniaki na placki ziemniaczane? Większość smakoszy nie ma pojęcia
-
Obłędne kotlety mielone z kiszoną kapustą. Miękkie, soczyste i pełne smaku
Źródło: beszamel.se.pl