Obłędne kotlety mielone z kiszoną kapustą. Miękkie, soczyste i pełne smaku
Soczyste kotlety mielone skuszą niejednego smakosza. Prosty trik polegający na połączeniu kiszonki z mięsem zaskoczy was lekkością i niezwykłym aromatem. Tak przyjemnie rozpływającego się w ustach posiłku dawno nie przygotowaliście. Koniecznie spróbujcie — rodzina będzie zachwycona.
Jeśli marzą wam się cudownie soczyste kotlety mielone, nasza nowa propozycja z pewnością przypadnie wam do gustu. Lekkie, przyjemnie chrupiące danie przygotujecie bez trudu — wystarczy posiekaną kiszonkę połączyć z masą mięsną i wyrobić kotlety jak zwykle. Niewielka zmiana w recepturze pomoże wam uzyskać doskonałe efekty. Skusicie się?
Przepis na soczyste kotlety mielone z kiszoną kapustą
Składniki:
pół kilograma mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
250 g kapusty kiszonej
1 duże jajo
trochę masła
sól i pieprz w ilości do smaku
olej rzepakowy do smażenia
Jak przygotować soczyste kotlety mielone? Dodatek kapusty kiszonej cudownie wzbogaci danie
Zaczynamy od obrania i posiekania cebuli. Szklimy ją na dobrze rozgrzanym oleju, uważając, by się nie zrumieniła. W międzyczasie odsączamy kapustę kiszoną i również ją siekamy.
Dodajemy ją do umieszczonego w dużej misce zmielonego mięsa, a następnie wbijamy jajo. Wrzucamy też ostudzoną cebulkę z patelni. Całość doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i odrobiną soli, po czy starannie mieszamy.
Wilgotnymi dłońmi formujemy okrągłe kotlety i układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Zapiekamy przez 25 minut, uprzednio umieszczając odrobinę masła na każdym z mielonych. Podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką.
Po inne pomysły na dania z kapustą kiszoną zajrzyjcie na naszą stronę. Oprócz soczystych kotletów mielonych przygotujecie z niej m.in. smaczną zupę oraz fuczki, czyli łemkowską alternatywę placków ziemniaczanych.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Dlaczego warto pić napar z siemienia lnianego? Ma mnóstwo korzyści
Czy herbata zawiera kofeinę? Odpowiedź nie jest jednoznaczna