Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Jakie ziemniaki na placki ziemniaczane? Większość smakoszy nie ma pojęcia

Jakie ziemniaki na placki ziemniaczane? Większość smakoszy nie ma pojęcia

Nie wiesz, jakie ziemniaki na placki ziemniaczane wybrać? Pomożemy
canva/pilcas

Jakie ziemniaki na placki ziemniaczane? Pytanie z pozoru proste, a odpowiedź może zaskoczyć. Nie wszyscy bowiem wiedzą, że znane są trzy typy warzywa, a różni je zawartość skrobi. Do przygotowania dania potrzebne są te najbardziej mączyste. Podpowiadamy, jak je wybrać.

Placki ziemniaczane są kultowym daniem, po które każdy z nas czasem sięga. Bywa jednak, mimo starań, podczas smażenia rozpadają się lub wychodzą mało chrupiące. Warto wiedzieć, dlaczego tak się dzieje i uniknąć podstawowych błędów.

Wiemy, jakie ziemniaki na placki ziemniaczane wybierać na zakupach

W sklepach możemy kupić różne odmiany ziemniaków. Nie zawsze jednak jest to dobrze opisane. Nie każdy też wie, do jakiego typu dany gatunek zakwalifikować. Są bowiem, aż trzy kategorie, które różni zawartość skrobi.

To właśnie ten parametr powinien nasz szczególnie zainteresować, jeśli chcemy przygotować chrupiące i smaczne placki ziemniaczane. Do zrobienia dania najbardziej nadawać się będą ziemniaki pełne skrobi, które zaliczamy do typu C. Są to warzywa gatunku Bryza, Gracja, Ibis, Tajfun oraz Gustaw.

Właśnie po nie warto sięgnąć, gdy będziemy na zakupach. Ponadto, jeżeli mamy taką możliwość, wybierzmy ziemniaki stare. Młode, zawsze będą zawierały więcej wody i placki mogą się nie udać.

Co jeszcze warto wiedzieć o ziemniakach, by wybrać je właściwie

Dobre placki ziemniaczane przygotujemy również z tzw. ziemniaków uniwersalnych, należących do typu B. Mają nieco mniej skrobi, lecz nadal jest jej na tyle dużo, by uzyskać odpowiednią konsystencję masy. Do tej grupy zaliczamy gatunki takie jak Irga, Irys, Bila, Oman czy Ingrid.

Warto mieć jeszcze na uwadze pewien szczegół, który pomoże nam podjąć decyzję w przypadku, gdy warzywo nie jest dobrze opisane. Pełne skrobi ziemniaki od tych wodnistych — które lepiej sprawdzą się w sałatkach czy zupach — rozpoznamy po rozcięciu. Gdy w miejscu krojenia od razu pojawi się biały osad — placki ziemniaczane z takiego warzywa będą udane.

Po inne wskazówki dotyczące przygotowania placków ziemniaczanych zajrzyjcie na naszą stronę. Podpowiadamy m.in. jak zrobić je bez tarcia ziemniaków oraz jakie patenty zastosować, by nie były przesiąknięte tłuszczem.

Wiecie jakie ziemniaki na placki ziemniaczane dadzą najlepsze efekty
canva/4uda4ka

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: