Smakosze.pl Przepisy Szybkie i puszyste racuchy na kefirze
canva/Dar1930, Getty Images

Szybkie i puszyste racuchy na kefirze

9 grudnia 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Racuchy tradycyjnie robione są przy użyciu drożdży, lecz czekanie, aż te zaczną pracować i ciasto wyrośnie, jest czasochłonne. Dlatego dzisiaj pokazujemy, jak zrobić racuchy na proszku do pieczenia i kefirze. Kwaśne fermentowane mleko nadaje placuszkom charakterystycznego, lekko kwaśnego smaku, dzięki czemu brak drożdży jest ledwie wyczuwalny podczas jedzenia.

Racuchy bez wątpienia są wspomnieniem nostalgicznym dla dużej grupy Polaków. Dawniej nasze mamy i babcie smażyły je i podawały jako obiad czy deser z cukrem pudrem. Zamiast cukru doskonale komponuje się z nimi słodka konfitura, która kontrastuje z delikatną kwaśnością ciasta.

Ważnym aspektem racuchów są jabłka, które można dodawać w większych lub mniejszych kawałkach. Niezależnie od ich wielkości, owoce powinny być stosunkowo kwaśne, aby w łatwy sposób móc dobrać do nich odpowiednią ilość cukru. Inaczej placki mogą okazać się zbyt słodkie, co zniszczy całą włożoną w nie pracę.

Przepis na racuchy z kefirem

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej

  • 450 ml kefiru

  • 2 jajka

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 2 łyżeczki cukru

  • 2 jabłka

Zacznij od przesiania mąki oraz proszku do pieczenia wprost do dużej miski. Dodaj do nich cukier, wlej oddzielone od białek żółtka i wlej kefir. Wymieszaj ciasto za pomocą rózgi kuchennej, aż uzyska jednolitą konsystencję. Jeśli będzie zbyt rzadkie, dodaj do niego odrobinę więcej mąki.

Jabłka umyj pod bieżącą wodą, obierz ze skórki i wytnij z nich gniazda nasienne. Następnie zetrzyj je na tarce lub pokrój w kostkę i wrzuć do ciasta. Ponownie je zamieszaj. Białka ubij na sztywną pianę i lekkimi ruchami połącz ją z ciastem.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i wylewaj na niego porcje ciasta z owocami. Gdy jedna strona złapie złocisty kolor, przewracaj placki na drugą. Po usmażeniu wykładaj je na ręcznik papierowy, aby odciekły z nadmiaru tłuszczu. Podawaj gorące zaraz po usmażeniu, bo wtedy smakują najlepiej. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się co zrobić, aby makowiec nie wyszedł suchy po upieczeniu. Ten tekst wyjawia prosty przepis na niezwykłe pierniczki od Anny Lewandowskiej.

Racuchy

Źródło: canva/arfo, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: ilovebake Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy