Smakosze.pl Przepisy Szybkie paluchy z ciasta francuskiego i boczku. Przekąska idealna nie tylko na Mundial
Canva / kabVisio

Szybkie paluchy z ciasta francuskiego i boczku. Przekąska idealna nie tylko na Mundial

17 listopada 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Paluchy z ciasta francuskiego łączą w sobie wszystkie cechy idealnej przekąski. Są łatwe i błyskawiczne w przygotowaniu, wymagają niewielu składników i doskonale smakują. Trudno wyobrazić sobie lepszą przegryzkę na Mundial.

W czasie meczowego szału nikt nie chce spędzać długich godzin w kuchni. Na szczęście paluchy chlebowe zrobić można w zaledwie kilka chwil. Kiedy będą rumienić się w piekarniku, Ty możesz bez przeszkód śledzić sportową rywalizację na Mundialu. Kibicowanie przy tej przekąsce to czysta przyjemność.

Przepis na paluchy z ciasta francuskiego

Składniki:

  • 2 płaty ciasta francuskiego

  • 1 szklanka tartego sera żółtego

  • 100 g cienko krojonego wędzonego boczku

  • 1 jajko

  • zioła prowansalskie do posypania

Błyskawiczna przekąska na Mundial krok po kroku

Jeden płat ciasta na paluchy rozwiń i połóż na blacie . Posmaruj jego powierzchnię rozkłóconym jajkiem. Następnie na cieście rozsyp równomiernie stary ser oraz poukładaj plastry wędzonego boczku .

Drugi płat na paluchy z ciasta francuskiego również rozwiń i posmaruj jajkiem . Następnie przyłóż go równo do ciasta z przygotowanymi dodatkami tak, żeby posmarowane jajkami strony stykały się. Oba ciasta francuskie dociśnij, aby połączyły się .

Ciasto pokrój za pomocą ostrego noża w cienkie paski . Każdy z nich zawiń w spiralę . Tak przygotowane paluchy z ciasta francuskiego układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia .

Ułożone paluchy z ciasta francuskiego posmaruj pozostałym jajkiem i posyp ziołami prowansalskimi . Wstaw całość do piekarnika rozgrzanego do 220 st. C . Piecz 10-15 minut do momentu, aż ciasto nieco wyrośnie i ładnie się zrumieni . Przekąskę na mundial możesz podać z ulubionym sosem.

Smakowite paluchy możesz upiec również z ciasta do pizzy . Ziołowe paluchy to kolejna odsłona ten prostej przegryzki .

Canva / jirkaejc
Canva / jirkaejc

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy