Kultowe ciasto zebra zachwyca wyglądem i puszystością. Przygotowanie jest bardzo proste
Ciasto zebra zachwyca nie tylko smakiem, ale też wyglądem. Ten dwukolorowy wypiek intryguje swoimi marmurkowymi wzorami. Dzięki sprawdzonej babcinej recepturze, z łatwością możesz teraz przygotować ją samodzielnie. Ciasto zebra pokochają wszyscy, zarówno dzieci jak i dorośli.
Ciasto zebra, mimo imponującego wyglądu, jest bardzo prostym wypiekiem. Wystarczy zmiksować razem kilka składników, a następnie połowę powstałego ciasta zabarwić za pomocą kakao. Ten niezwykły wypiek robi piorunujące wrażenie.
Przepis na efektowne ciasto zebra
Składniki:
1 szklanka cukru
1 szklanka oleju
5 jajek
3 szklanki mąki + 2 łyżki do dodania do masy jasnej
2 łyżki kakao
3 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki cukru wanilinowego
masło i bułka tarta do wysmarowania formy
Jak przygotować puszyste ciasto zebra?
Aby przygotować ciasto zebrę, oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywno, stopniowo dodając do nich cukier. Gdy ubite z cukrem białka zaczną tworzyć lśniącą pianę, ostrożnie dodaj do niej żółtka.
Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Ostrożnie dodawaj proszek do przygotowanej piany, na przemian z wodą i olejem. Miksuj ciasto przez cały czas, aż składniki dobrze się połączą.
Wymieszane ciasto podziel na 2 równe części. Do jednej z nich dodaj kakao, do drugiej zaś pozostałe 2 łyżki mąki i cukier wanilinowy. Ponownie dobrze wymieszaj każdy z kolorów.
Formę do pieczenia wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Na środek tortownicy wykładaj na zmianę po 2 łyżki ciemnej i jasnej masy. Czynność powtarzaj, aż do zużycia wszystkich składników.
Ciasto zebrę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 st. C. Po 20 minutach pieczenia zwiększ temperaturę do 180 st. C i piecz jeszcze 40-45 minut. Ciasto podawaj po ostudzeniu samo, udekorowane cukrem pudrem lub polane czekoladą.
Amatorom pieczenia polecamy pyszne ciasto wenus. Szybki i pyszny deser przygotujesz według tego przepisu.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Groch z kapustą nie tylko na Wigilię. Prosta potrawa smakuje przez cały rok
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama