Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kultowe ciasto zebra zachwyca wyglądem i puszystością. Przygotowanie jest bardzo proste
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 18.11.2022 21:46

Kultowe ciasto zebra zachwyca wyglądem i puszystością. Przygotowanie jest bardzo proste

ciasto zebra
Canva / IngridHS

Ciasto zebra zachwyca nie tylko smakiem, ale też wyglądem. Ten dwukolorowy wypiek intryguje swoimi marmurkowymi wzorami. Dzięki sprawdzonej babcinej recepturze, z łatwością możesz teraz przygotować ją samodzielnie. Ciasto zebra pokochają wszyscy, zarówno dzieci jak i dorośli.

Ciasto zebra, mimo imponującego wyglądu, jest bardzo prostym wypiekiem. Wystarczy zmiksować razem kilka składników, a następnie połowę powstałego ciasta zabarwić za pomocą kakao. Ten niezwykły wypiek robi piorunujące wrażenie.

Przepis na efektowne ciasto zebra

Składniki:

  • 1 szklanka cukru

  • 1 szklanka oleju

  • 5 jajek

  • 3 szklanki mąki + 2 łyżki do dodania do masy jasnej

  • 2 łyżki kakao

  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 2 łyżki cukru wanilinowego

  • masło i bułka tarta do wysmarowania formy

Jak przygotować puszyste ciasto zebra?

Aby przygotować ciasto zebrę, oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywno, stopniowo dodając do nich cukier. Gdy ubite z cukrem białka zaczną tworzyć lśniącą pianę, ostrożnie dodaj do niej żółtka.

Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Ostrożnie dodawaj proszek do przygotowanej piany, na przemian z wodą i olejem. Miksuj ciasto przez cały czas, aż składniki dobrze się połączą.

Wymieszane ciasto podziel na 2 równe części. Do jednej z nich dodaj kakao, do drugiej zaś pozostałe 2 łyżki mąki i cukier wanilinowy. Ponownie dobrze wymieszaj każdy z kolorów.

Formę do pieczenia wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Na środek tortownicy wykładaj na zmianę po 2 łyżki ciemnej i jasnej masy. Czynność powtarzaj, aż do zużycia wszystkich składników.

Ciasto zebrę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 st. C. Po 20 minutach pieczenia zwiększ temperaturę do 180 st. C i piecz jeszcze 40-45 minut. Ciasto podawaj po ostudzeniu samo, udekorowane cukrem pudrem lub polane czekoladą.

Amatorom pieczenia polecamy pyszne ciasto wenus. Szybki i pyszny deser przygotujesz według tego przepisu.

Canva / IngridHS
Canva / IngridHS

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: