Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Banalna przekąska, czyli paluchy z ciasta do pizzy. Idealna na imprezę
Renata Materlińska
Renata Materlińska 02.06.2022 17:44

Banalna przekąska, czyli paluchy z ciasta do pizzy. Idealna na imprezę

słone paluszki
canva/arfo

Często kupujesz słone paluszki? Nie musisz już chodzić po nie do sklepu. Powiemy ci, jak samemu zrobić wyśmienite paluchy z ciasta do pizzy. Ta banalna przekąska będzie idealna na imprezę czy posiadówkę przed telewizorem. A jej przygotowanie zajmie ci dosłownie kilka minut.

Na przekąski mamy zwykle ochotę w towarzystwie lub gdy zajmujemy się czymś mało absorbującym. Z przyjemnością chrupiemy wtedy chipsy, orzeszki, chrupki i paluszki. Jeśli jednak nie macie ochoty na wcześniejsze bieganie do sklepu, proste przekąski możecie przygotować własnoręcznie.

Dziś proponujemy wam zrobić paluchy z ciasta do pizzy. Ciasto na pizzę możecie kupić gotowe lub zrobić je samodzielnie. Pokrójcie je w cienkie paski, zawińcie na szpadki do szaszłyków z ulubionymi dodatkami i pieczcie. Ta przekąska was zachwyci.

Jak zrobić paluchy z ciasta do pizzy?

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta do pizzy

  • 5-6 łyżek oliwy z oliwek

  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego lub 1 ząbek świeżego czosnku

  • 1/2 łyżeczki przyprawy włoskiej

  • 2 łyżki startego parmezanu

  • ulubione dodatki, np. ok. 40 plasterków pepperoni, opakowanie pomidorków koktajlowych

Przygotowanie drożdżowych paluchów

Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 st. C. Drewniane patyczki do szaszłyków włóż do zimnej wody i pozostaw w niej na 30 minut.

Ciasto do pizzy rozwałkuj na grubość ok. 1/2 cm, pokrój w cienkie paski. W miseczce wymieszaj oliwę z oliwek z czosnkiem i przyprawą włoską.

Na drewniane szpadki nadziewaj co 2-3 cm po kilka złożonych na cztery plastrów pepperoni lub pomidorków koktajlowych.

Patyczki do szaszłyków owijaj paskami ciasta tak, by omijać pepperoni lub pomidorki. Ciasto dociśnij do patyczków, a potem posmaruj oliwą i posyp parmezanem.

Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na niej szaszłyki, piecz ok. 12 minut. Podawaj z ulubionym sosem do pizzy, np. czosnkowym, pomidorowym.

W naszym serwisie znajdziesz też przepisy na inne przekąski, np. na zapiekane pieczarki, a także na grzanki czosnkowe.

pepperoni
pepperoni

Źródło zdjęcia: canva/Mallivan

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: gotowanie.onet