Banalna przekąska, czyli paluchy z ciasta do pizzy. Idealna na imprezę
Często kupujesz słone paluszki? Nie musisz już chodzić po nie do sklepu. Powiemy ci, jak samemu zrobić wyśmienite paluchy z ciasta do pizzy. Ta banalna przekąska będzie idealna na imprezę czy posiadówkę przed telewizorem. A jej przygotowanie zajmie ci dosłownie kilka minut.
Na przekąski mamy zwykle ochotę w towarzystwie lub gdy zajmujemy się czymś mało absorbującym. Z przyjemnością chrupiemy wtedy chipsy, orzeszki, chrupki i paluszki. Jeśli jednak nie macie ochoty na wcześniejsze bieganie do sklepu, proste przekąski możecie przygotować własnoręcznie.
Dziś proponujemy wam zrobić paluchy z ciasta do pizzy. Ciasto na pizzę możecie kupić gotowe lub zrobić je samodzielnie. Pokrójcie je w cienkie paski, zawińcie na szpadki do szaszłyków z ulubionymi dodatkami i pieczcie. Ta przekąska was zachwyci.
Jak zrobić paluchy z ciasta do pizzy?
Składniki:
1 opakowanie ciasta do pizzy
5-6 łyżek oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego lub 1 ząbek świeżego czosnku
1/2 łyżeczki przyprawy włoskiej
2 łyżki startego parmezanu
ulubione dodatki, np. ok. 40 plasterków pepperoni, opakowanie pomidorków koktajlowych
Przygotowanie drożdżowych paluchów
Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 st. C. Drewniane patyczki do szaszłyków włóż do zimnej wody i pozostaw w niej na 30 minut.
Ciasto do pizzy rozwałkuj na grubość ok. 1/2 cm, pokrój w cienkie paski. W miseczce wymieszaj oliwę z oliwek z czosnkiem i przyprawą włoską.
Na drewniane szpadki nadziewaj co 2-3 cm po kilka złożonych na cztery plastrów pepperoni lub pomidorków koktajlowych.
Patyczki do szaszłyków owijaj paskami ciasta tak, by omijać pepperoni lub pomidorki. Ciasto dociśnij do patyczków, a potem posmaruj oliwą i posyp parmezanem.
Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na niej szaszłyki, piecz ok. 12 minut. Podawaj z ulubionym sosem do pizzy, np. czosnkowym, pomidorowym.
W naszym serwisie znajdziesz też przepisy na inne przekąski, np. na zapiekane pieczarki, a także na grzanki czosnkowe.
Źródło zdjęcia: canva/Mallivan
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Najlepszy sposób rozbijania jajek. Nie ma skuteczniejszego i łatwiejszego
Bajecznie soczyste kotlety schabowe w majonezie. Sekretem jest marynata
Źródło: gotowanie.onet