Szybkie placki ziemniaczane z blendera
Jak zrobić placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków? W wyjątkowo prosty i szybki sposób, wystarczy, że mas zblender kielichowy i kilka minut, aby zrobić pyszne danie dla całej rodziny. Placki ziemniaczane z blendera są chrupiące, smaczne i zrobisz je nawet w bardzo zabiegany dzień. Poznaj przepis na szybkie placki ziemniaczane z blendera.
Lubisz placki ziemniaczane, ale nie robisz ich za często ze względu na tarcie ziemniaków? Placki z blendera to więc przepis dla Ciebie. Masę ziemniaczaną przygotujesz w zaledwie kilka chwil, wystarczy, że zblendujesz ziemniaki, cebulę i czosnek, a następnie dodasz do nich jajko, mąkę i zioła.
Placki z blendera są zwarte, spójne, chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku, są perfekcyjne. Do placków wykorzystaj ziemniaki zeszłoroczne, najlepiej typu C, ponieważ odmiana ta jest mączna i zawiera małą ilość wody, dzięki czemu masa ziemniaczana będzie gęsta i usmaży się doskonale.
Placki ziemniaczane podaj z sosem grzybowym , jogurtem lub śmietaną. Jeśli masz więcej czasu, ugotuj do nich aromatyczny gulasz mięsny z papryką. Tu poznasz przepis na gulasz wieprzowy , idealny do placków ziemniaczanych.
Szybkie placki ziemniaczane z blendera
Składniki na 3-4 porcje:
-
500 g ziemniaków zeszłorocznych
-
2 łyżki mąki pszennej
-
jajko
-
cebula
-
ząbek czosnku
-
pół łyżeczki suszonego majeranku
-
sól, pieprz
-
olej rzepakowy do smażenia
-
natka pietruszki lub szczypiorek do podania
Jak zrobić placki ziemniaczane z blendera?
Ziemniaki obierz, pokrój na mniejsze kawałki. Do kielicha blendera wlej odrobinę wody, włóż część ziemniaków i zblenduj na gładką masę, przełóż ją do miski i zblenduj resztę ziemniaków, dodając do nich pokrojoną cebulę i czosnek.
Źródło zdjęcia: canva/JackF Do masy dodaj mąkę, jajko, suszony majeranek, dopraw solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej olej i smaż placki po 3-4 minuty z każdej strony, aż nabiorą złocistego koloru, następnie wyłóż je na ręcznik papierowy, aby oddały nadmiar tłuszczu. Oprósz posiekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki i podaj.