Smakosze.pl Przepisy Szybkie placki ziemniaczane z blendera
canva/Wiktory

Szybkie placki ziemniaczane z blendera

14 stycznia 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Jak zrobić placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków? W wyjątkowo prosty i szybki sposób, wystarczy, że mas zblender kielichowy i kilka minut, aby zrobić pyszne danie dla całej rodziny. Placki ziemniaczane z blendera są chrupiące, smaczne i zrobisz je nawet w bardzo zabiegany dzień. Poznaj przepis na szybkie placki ziemniaczane z blendera.

Lubisz placki ziemniaczane, ale nie robisz ich za często ze względu na tarcie ziemniaków? Placki z blendera to więc przepis dla Ciebie. Masę ziemniaczaną przygotujesz w zaledwie kilka chwil, wystarczy, że zblendujesz ziemniaki, cebulę i czosnek, a następnie dodasz do nich jajko, mąkę i zioła.

Placki z blendera są zwarte, spójne, chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku, są perfekcyjne. Do placków wykorzystaj ziemniaki zeszłoroczne, najlepiej typu C, ponieważ odmiana ta jest mączna i zawiera małą ilość wody, dzięki czemu masa ziemniaczana będzie gęsta i usmaży się doskonale.

Placki ziemniaczane podaj z sosem grzybowym , jogurtem lub śmietaną. Jeśli masz więcej czasu, ugotuj do nich aromatyczny gulasz mięsny z papryką. Tu poznasz przepis na gulasz wieprzowy , idealny do placków ziemniaczanych.

Szybkie placki ziemniaczane z blendera

Składniki na 3-4 porcje:

  • 500 g ziemniaków zeszłorocznych

  • 2 łyżki mąki pszennej

  • jajko

  • cebula

  • ząbek czosnku

  • pół łyżeczki suszonego majeranku

  • sól, pieprz

  • olej rzepakowy do smażenia

  • natka pietruszki lub szczypiorek do podania

Jak zrobić placki ziemniaczane z blendera?

Ziemniaki obierz, pokrój na mniejsze kawałki. Do kielicha blendera wlej odrobinę wody, włóż część ziemniaków i zblenduj na gładką masę, przełóż ją do miski i zblenduj resztę ziemniaków, dodając do nich pokrojoną cebulę i czosnek.

Smażenie placków ziemniaczanych

Źródło zdjęcia: canva/JackF Do masy dodaj mąkę, jajko, suszony majeranek, dopraw solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej olej i smaż placki po 3-4 minuty z każdej strony, aż nabiorą złocistego koloru, następnie wyłóż je na ręcznik papierowy, aby oddały nadmiar tłuszczu. Oprósz posiekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki i podaj.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy