Smakosze.pl Przepisy Szybkie placuszki z kalafiora o lekko cebulowym aromacie. Chrupiący pomysł na tani obiad
canva/peredniankina

Szybkie placuszki z kalafiora o lekko cebulowym aromacie. Chrupiący pomysł na tani obiad

11 marca 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Mamy chrupiący pomysł na tani obiad. Są nim szybkie placuszki z kalafiora o lekko cebulowym aromacie. Kalafior wystarczy zetrzeć na tarce, wymieszać z kilkoma składnikami i usmażyć. Nasze proste danie obiadowe zachwyci swym niepowtarzalnym smakiem.

Placki i racuchy są smaczne i sycące, jednak nie mają wysokiej wartości odżywczej. Składają się bowiem przede wszystkim z mąki. Placki warzywne mają więc nad nimi dużą przewagę. Są mniej kaloryczne, dostarczają też błonnika, witamin i soli mineralnych. Podane z sosem jogurtowym i surówką mogą stanowić szybkie i smaczne danie obiadowe.

Szybkie placuszki z kalafiora o lekko cebulowym aromacie. Chrupiący pomysł na tani obiad

Składniki:

  • pół średniej wielkości kalafiora

  • 1 cebula

  • 1 jajko

  • 2 łyżki mąki

  • 2 łyżki tartej bułki

  • sól, pieprz

  • olej do smażenia

Przygotowanie kalafiorowych placuszków

Kalafior oczyść, opłucz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę, dodaj do kalafiora.

Do warzyw dodaj jajko, mąkę i tartą bułkę, a także sporo soli i pieprzu. Wymieszaj, by powstało gęste ciasto.

Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Łyżką kładź na nią porcje masy i formuj z niej placuszki. Smaż je po 3-4 minuty z każdej strony, aż będą rumiane.

Placki zdejmij z patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Podawaj np. z sosem czosnkowym lub ze śmietaną i szczypiorkiem.

Na naszej stronie znajdziesz też inne przepisy na warzywne placki. Sprawdź, jak przygotować placki z rzepy i marchewki , a także, jak zrobić placki z brokuła .

kalafior
kalafior

Źródło zdjęcia: canva/Imagesbybarbara

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: kuchniabazylii, nietylkopasta

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy