Ta karkówka to danie popisowe mojej mamy. Jest tak dobra, że sprawdzi się na Wielkanoc
Na Wielkanoc oprócz jajek w różnej postaci przygotuj także pieczoną karkówkę. Danie urozmaici świąteczne menu i zyska uznanie zaproszonych gości. Zrób i przekonaj się, jakie to danie jest pyszne. Przygotuj się na niejedną prośbę o dokładkę.
Karkówka nie tylko z grilla
Karkówka jest mięsem , które większości kojarzy się z majówkę i pierwszym w sezonie grillowaniem. Okazuje się jednak, że można przygotować je także na Wielkanoc. Pieczoną karkówkę można podać na przykład na świąteczny obiad, dzięki czemu menu będzie zróżnicowane i każdy z gości znajdzie coś dla siebie.
Przygotowanie dania jest bardzo łatwe i wbrew pozorom nie jest zbyt czasochłonne, więc zdążysz ze świątecznymi sprawunkami. Poznaj przepis, niezbędne składniki, a przekonasz się, że to danie jest godne uwagi.

Jakie składniki na karkówkę?
W tym przepisie najważniejsze jest mięso. Dlatego kupując karkówkę, zwróć uwagę, aby była świeża i dobrej jakości. Warto kupić ją w sprawdzonym sklepie mięsnym. Oprócz tego składnika potrzebne będą jeszcze warzywa oraz przyprawy, z których zrobisz marynatę. O tym, co będzie ci potrzebne, dowiesz się, po zapoznaniu z listą poniżej.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki:
- 1,2 kg karkówki wieprzowej
- ½ selera
- 1 pietruszka
- 2 marchewki
- 2 cebule
- 250 g małych pieczarek
- 5 łyżek oleju
- 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej
- 1 łyżeczka mielonej papryki wędzonej
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka soli

Karkówka pieczona w plastrach – przepis
Umyte i osuszone mięso pokrój w plastry . Następnie przygotuj marynatę. Do miski wlej olej. Wsyp obie mielone papryki, granulowany czosnek, pieprz i sól.
Wymieszaj składniki na jednolitą marynatę. Przełóż do niej karkówkę i obtocz ją w przyprawach . Mięso pozostaw do zamarynowania.
Marchew, seler oraz pietruszkę obierz, umyj, a następnie pokrój w małą kostkę . Cebule posiekaj w cienkie piórka. Pieczarki oczyść i umyj.
Wszystkie warzywa ułóż w naczyniu żaroodpornym . Całość skropl olejem i obsyp solą, papryką i mieloną słodką papryką. Wymieszaj. Na wierzchu ułóż plastry karkówki.
Naczynie przykryj folią aluminiową . Piekarnik rozgrzej do 190 stopni Celsjusza. Całe danie piecz przez 50 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 150 stopni Celsjusza i piecz karkówkę przez 30 minut . Gotowe mięso podawaj z pieczonymi warzywami i innymi dodatkami, np.: z ziemniakami lub z ryżem.
Sprawdź także przepis na zupę jogurtową oraz dowiedz się, dlaczego warto łączyć cynamon z fusami po kawie .
