Smakosze.pl Przepisy Ta karkówka to danie popisowe mojej mamy. Jest tak dobra, że sprawdzi się na Wielkanoc
Fot. YouTube/Smakkujaw.pl

Ta karkówka to danie popisowe mojej mamy. Jest tak dobra, że sprawdzi się na Wielkanoc

6 marca 2025
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Na Wielkanoc oprócz jajek w różnej postaci przygotuj także pieczoną karkówkę. Danie urozmaici świąteczne menu i zyska uznanie zaproszonych gości. Zrób i przekonaj się, jakie to danie jest pyszne. Przygotuj się na niejedną prośbę o dokładkę.

Karkówka nie tylko z grilla

Karkówka jest mięsem , które większości kojarzy się z majówkę i pierwszym w sezonie grillowaniem. Okazuje się jednak, że można przygotować je także na Wielkanoc. Pieczoną karkówkę można podać na przykład na świąteczny obiad, dzięki czemu menu będzie zróżnicowane i każdy z gości znajdzie coś dla siebie.

Przygotowanie dania jest bardzo łatwe i wbrew pozorom nie jest zbyt czasochłonne, więc zdążysz ze świątecznymi sprawunkami. Poznaj przepis, niezbędne składniki, a przekonasz się, że to danie jest godne uwagi.

warzywa.jpg
Fot. YouTube/Smakkujaw.pl
Tak smakuje schabowy po Kuchennych Rewolucjach. 1 rzecz jest niewybaczalna

Jakie składniki na karkówkę?

W tym przepisie najważniejsze jest mięso. Dlatego kupując karkówkę, zwróć uwagę, aby była świeża i dobrej jakości. Warto kupić ją w sprawdzonym sklepie mięsnym. Oprócz tego składnika potrzebne będą jeszcze warzywa oraz przyprawy, z których zrobisz marynatę. O tym, co będzie ci potrzebne, dowiesz się, po zapoznaniu z listą poniżej.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki:

  • 1,2 kg karkówki wieprzowej
  • ½ selera
  • 1 pietruszka
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 250 g małych pieczarek
  • 5 łyżek oleju
  • 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka mielonej papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
marynata.jpg
Fot. YouTube/Smakkujaw.pl

Karkówka pieczona w plastrach – przepis

Umyte i osuszone mięso pokrój w plastry . Następnie przygotuj marynatę. Do miski wlej olej. Wsyp obie mielone papryki, granulowany czosnek, pieprz i sól.

Wymieszaj składniki na jednolitą marynatę. Przełóż do niej karkówkę i obtocz ją w przyprawach . Mięso pozostaw do zamarynowania.

Marchew, seler oraz pietruszkę obierz, umyj,  a następnie pokrój w małą kostkę . Cebule posiekaj w cienkie piórka. Pieczarki oczyść i umyj.

Wszystkie warzywa ułóż w naczyniu żaroodpornym . Całość skropl olejem i obsyp solą, papryką i mieloną słodką papryką. Wymieszaj. Na wierzchu ułóż plastry karkówki.

Naczynie przykryj folią aluminiową . Piekarnik rozgrzej do 190 stopni Celsjusza. Całe danie piecz przez 50 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 150 stopni Celsjusza i piecz karkówkę przez 30 minut . Gotowe mięso podawaj z pieczonymi warzywami i innymi dodatkami, np.: z ziemniakami lub z ryżem.

Sprawdź także przepis na zupę jogurtową oraz dowiedz się, dlaczego warto łączyć cynamon z fusami po kawie .

pieczona karkówka.jpg
Fot. YouTube/Smakkujaw.pl
Zrobiłem na próbę zupę jogurtową. Jeden dodatek sprawia, że smakuje nieziemsko
Pilne, nie żyje uczestniczka MasterChef Junior, 17-letnia Aleksandra S. Są pierwsze ustalenia prokuratury
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy