Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przepis na ten bulion mam z notatnika babci. Na stawy nie ma nic lepszego
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 06.03.2025 12:00

Przepis na ten bulion mam z notatnika babci. Na stawy nie ma nic lepszego

rosół w szklance
Fot. Canva

Rosół kolagenowy to jedna z najbardziej terapeutycznych odmian królowej naszych zup. Jest świetnym ratunkiem przy problemach ze stawami. Dodatkowo wspiera odporność, a przy tym jest niezwykły w smaku.

Rosół kolagenowy

Kolagen to podstawowe białko, będące budulcem naszego organizmu. Odpowiedzialny jest za odpowiednią strukturę naszych tkanek, zwłaszcza tkanki łącznej, czyli chrząstek, stawów czy paznokci. Jedna trzecia białek w naszym organizmie to właśnie on.

Dodatkowo kolagen pomaga wiązać wodę w białkach, jest częściowo odpowiedzialny za krzepliwość krwi, a także pomaga w regeneracji – gojeniu ran, zrastaniu kości itp. Skóra zyskuje dzięki niemu jędrność, a cały organizm jest lepiej odżywiony, bo łatwiej mu przyswajać mikroelementy. 

Dlatego warto od czasu do czasu po prostu wypić taki rosół kolagenowy, zwłaszcza że jego farmaceutyczne odpowiedniki, których na rynku nie brakuje, są o wiele droższe i bardziej przetworzone.

zsiadły rosół
Fot. Canva
Pilne, nie żyje uczestniczka MasterChef Junior, 17-letnia Aleksandra S. Są pierwsze ustalenia prokuratury

Kolagen z mięsnych ścinków

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Becia gotuje. Autorka na koniec przyprawia swój bulion kolagenowy kurkumą. Przyprawa ta ma charakterystyczny smak, ale dzięki swoim potężnym właściwościom przeciwzapalnym jest dodatkowym atutem leczniczym takiego rosołu.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki

  • ½ kg kości wołowych
  • 800 g kurzych łapek
  • Korpus kaczki
  • 3-4 marchewki
  • 1-2 pietruszki
  • Kawałek pora
  • ¼ selera
  • 1 cebula
  • 5-6 ząbków czosnku
  • 1 kawałek papryczki chilli
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • Liście laurowe i ziele angielskie, lubczyk
  • Sól, ziarnisty pieprz
kurze łapki
fot. youtube.com/beciagotuje

Pijmy kolagen

Rosół kolagenowy można gotować podobnie jak zwykły rosół – najpierw wygotowywać składniki mięsne, a następnie dodawać warzywa. Można też ugotować wszystko razem. Ważne jest długie gotowanie, które wyciągnie możliwie dużo naszego cennego składnika ze stawów i kości zwierzęcych.

Łapki dokładnie czyścimy. Można odciąć z nich pazurki. Czyścimy też kości. Układamy w garnku i zalewamy zimną wodą. Dodajemy łyżeczkę octu.

składniki rosołu
fot. youtube.com/beciagotuje

Składniki mięsne (właściwie nie ma tam dużo mięsa) szumujemy. Dodajemy czosnek, chili liście laurowe, ziele angielskie i ziarnisty pieprz. Gotujemy na najmniejszym ogniu przez 2-3 godziny.

Cebulę opalamy, pozostałe warzywa obieramy i kroimy w mniejsze kawałki. Dodajemy do garnka z bulionem. Gotujemy przez co najmniej kolejne 5-6 godzin (a najlepiej kilkanaście), utrzymując temperaturę na granicy wrzenia. Gotując, uzupełniamy wygotowującą się wodę. 

Rosół solimy pod koniec gotowania. Przecedzamy, dzielimy na mniejsze porcje i wekujemy. Pijemy regularnie na wzmocnienie stawów, paznokci i włosów.

Wypróbuj też przepisy na zupę cebulową i postną zapiekankę.

rosół kolagenowy z natką
fot. youtube.com/beciagotuje