Smakosze.pl Przepisy Tajemna, przedwojenna receptura na cudowne faworki
canva/KGrabowski, Getty Images

Tajemna, przedwojenna receptura na cudowne faworki

5 lutego 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Choć do Tłustego Czwartku zostało jeszcze kilka tygodni, w wielu domach zaczęły się już poszukiwania najlepszego przepisu na faworki. Poniżej prezentujemy recepturę przedwojenną z 1917 roku, z której faworki wychodzą chrupiące, cieniutkie i delikatne. Pamiętaj, aby podczas wałkowania nie podsypywać stolnicy mąką - w taki sposób zapobiega się nadmiernemiu pienieniu podczas smażenia.

Faworki praktycznie każdemu kojarzą się z karnawałem oraz Tłustym Czwartkiem. Już teraz w wielu cukierniach można kupić koszyki z chruścikiem, mimo iż prawdziwy boom popularności faworków przypadnie pod koniec lutego.

Cukiernicy zalecają smażenie faworków z pomocą termometru cukierniczego, co znacznie ułatwia utrzymanie dobrej temp. oleju. W przypadku braku sprzętu po prostu wrzuć niewielki kawałek surowego ciasta na rozgrzany tłuszcz. Jeśli natychmiast zacznie się smażyc i wypłynie na wierzch, olej jest gotowy.

Przepis na faworki

Składnik:

  • 250 g mąki

  • 6 żółtek

  • 6 łyżek cukru

  • 15 g masła

  • 20 ml rumu

  • 5 łyżek śmietany 18%

  • cukier puder

  • olej lub smalec do smażenia

Zacznij od utarcia żółtek z cukem. Gdy podwoją swoją objętość, wlej do nich rum, wymieszaj i odstaw na 5 minut. Po tym czasie dodaj masło, śmietanę oraz stopniowo dosypuj mąkę, cały czas wyrabiając ciasto.

Tak sporządzone ciasto uderzaj wałkiem przez 20 minut, aby dobrze je napowietrzyć. Po tym zabiegu przykryj masę czystą ściereczką na 10 minut. Czekając umieść wybrany tłuszcz w garnku i podgrzej go.

Ciasto rozwałkuj, potnij na pojedyncze paski, zrób w ich środku dziurki i przewlecz przez nie jeden róg ciasta. Wykładaj po kilka sztuk na rozgrzany tłuszcz i smaż kilka minut, aż nabiorą złotego koloru. Przekładaj je na kratkę do wystudzenia, posyp cukrem pudrem i podawaj. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić faworki z dodatkiem piwa. Ten tekst wyjawia przepis na ekspresowe lane faworki.

Faworki

Źródło: canva/muzzyco, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchennykredens Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy