Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Posiekaj botwinkę, zagotuj i poupychaj w słoikach. Każdy powinien tego spróbować
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 15.05.2024 16:13

Posiekaj botwinkę, zagotuj i poupychaj w słoikach. Każdy powinien tego spróbować

botwinka w słoiku
fot. youtube.com/prostoismacznie4151

Konserwacja owoców i warzyw to najlepszy sposób, by cieszyć się nimi przez cały rok. Oto prosty sposób, by zakonserwować botwinkę. Młode buraki będą jak znalazł zimą.

Konserwowanie młodych buraków

Czas napełniania słoików letnim smakiem przypada na jesieni. Jesteśmy przyzwyczajeni do tej myśli tak bardzo, że czasem zapominamy o możliwości przygotowania wiosną wczesnych przetworów. A przecież wcześnie zapakowane w marynatę młode warzywa dadzą w efekcie zupełnie inny smak, niż te dojrzałe.

Dotyczy to zwłaszcza buraków, których młoda postać – botwinka – jest czymś zupełnie innym niż dojrzałe bulwy. Przygotowane w postaci konserwowej pozwoli nam ona nie tylko cieszyć się lekką, wiosenną zupą na progu zimy, lecz także – kto wie – dodać smak młodych buraków do świątecznego barszczu.

liście botwinki
fot. youtube.com/prostoismacznie4151
Zetrzyj na tarce i dodaj do masy na mielone. Kotlety będą pyszne i soczyste jak nigdy

Botwinka konserwowa

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Prosto i smacznie. Autorka używa tam do konserwowania warzyw 10-procentowego octu spirytusowego. Można też przygotować lżejszą wersję na bazie octu jabłkowego. Jabłkowy posmak świetnie komponować się będzie ze słodyczą zarówno buraków, jak i marchewki.

Składniki

  • 1 duży pęczek świeżej botwinki
  • 3-4 młode buraki
  • 2 młode marchewki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 pęczek koperku
  • 2 gałązki lubczyku
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka cukru
  • 80 ml octu jabłkowego
  • Liście laurowe

Konserwujemy botwinkę

Warzywa korzeniowe dokładnie szorujemy. Marchewkę kroimy w cienkie plasterki, a jeśli jest większa – w półplasterki. Młode buraki kroimy w drobną kostkę. Łodygi botwiny siekamy, a liście dzielimy na paski o szerokości ok. 1 centymetra. Wszystkie warzywa razem wrzucamy do garnka.

Lubczyk i koperek drobno siekamy, a czosnek kroimy w plasterki. Mieszamy je w garnku z warzywami. Całość zasypujemy łyżeczką soli i łyżką cukru. Dodajemy ocet jabłkowy i ok. ⅔ szklanki zimnej wody. Garnek odstawiamy na bok, by warzywa wypuściły sok i wzmocniły wyciąg.

Wyparzamy słoiki, a na dno każdego kładziemy po listku laurowym. Po upływie czasu odpoczynku, przekładamy do nich zawartość garnka, dociskając i zalewając wodą z garnka. Ocieramy brzegi i zamykamy słoiki, a następnie wstawiamy je do garnka wyściełanego ściereczką i zalewamy wodą.

Pod garnkiem ze słoikami zapalamy palnik i doprowadzamy wodę do wrzenia. Gotujemy przez 20-30 minut od zagotowania, a następnie ostrożnie wyjmujemy słoiki i ustawiamy na blacie do góry dnem. Kiedy zupełnie ostygną, a wieczka będą wklęsłe, możemy wstawić słoiki do piwnicy albo chłodnej szafki w kuchni i czekać na zimę, by przypomnieć sobie letni smak botwinki.

Wypróbuj też przepisy na zupę koperkową i fasolkę po bretońsku z nietypową wkładką mięsną.

zalewanie buraków
fot. youtube.com/prostoismacznie4151