Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > W jednym garnku robię obiad dla całej rodziny. Jest pyszny, tani i starcza na kilka dni
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 15.05.2024 16:23

W jednym garnku robię obiad dla całej rodziny. Jest pyszny, tani i starcza na kilka dni

obiad jednogrankowy
fot. youtube.com/kuhinjatanja

To proste danie z ziemniaków i cebuli należy do kategorii tak zwanej kuchni ubogiej. Nazwa ta nie powinna jednak wywoływać wrażenia, że należą do niej niesmaczne potrawy. Przeciwnie – to świetny sposób na ziemniaki, traktowane zarówno jako posiłek, jak i jako dodatek.

Danie jednogarnkowe z ziemniaków

Ziemniaki ugotowane w ten sposób to kwintesencja dania jednogarnkowego. Są świetnym sposobem na tani obiad, ale mogą być też dodatkiem do większego dania głównego. Przepis ten można też swobodnie modyfikować, by obiady były nie tylko tanie, lecz także różnorodne.

Ziemniaki gotujemy w tym przepisie w aromatycznym sosie, który sprawia, że zmieniają się w obiad jednogarnkowy. Całość nieco przypomina potrawkę. Będzie też świetnym dodatkiem np. do gołąbków czy zrazów, jeśli zechcemy podać takie danie w bogatszym zestawieniu.

Projekt bez nazwy-150.jpg
fot. youtube.com/kuhinjatanja
Posiekaj botwinkę, zagotuj i poupychaj w słoikach. Każdy powinien tego spróbować

Naprawdę tani obiad

Podobny przepis znajdujemy na kanale Moja Kuchnia Tania, z którego zaczerpnęliśmy ilustracje. Autorka, Serbska kucharka, podaje, że był to dla niej sposób na przetrwanie głodu w warunkach kryzysu gospodarczego w Jugosławii. Nie jest to pierwszy raz, kiedy złe warunki gospodarcze są inspirujące dla kucharzy.

Składniki

  • 4 duże ziemniaki
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka wędzonej papryki
  • 1 łyżka tymianku
  • Suszona przyprawa rosołowa lub wybrane przyprawy

Ziemniaki na tani obiad

Na dnie dużego garnka rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Kiedy zaczyna się robić szklista, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę lub posiekany i tymianek. Pozwalamy warzywom chwilę się dusić. W tym czasie obieramy ziemniaki i kroimy je na ćwiartki.

Kiedy cebulka będzie zaczynała się robić rumiana, zasypujemy ją wędzoną papryką i dusimy przez pół minuty, mieszając, aż papryka będzie równomiernie rozprowadzona. Dodajemy ziemniaki, zalewamy wodą tak, by przykryła całość i gotujemy na średniej mocy palnika. Kiedy ziemniaki zaczną się robić miękkie, dodajemy przyprawy, najlepiej domową mieszankę typu „kostka rosołowa”, kucharka czy maggi. Potrawa będzie gotowa, kiedy ziemniaki będą miękkie, ale nie zaczną się rozpadać.

Wypróbuj też przepisy na kotleta po kijowsku czy pieczoną młodą kapustę.

gotowane ziemniaki z cebulą
fot. youtube.com/kuhinjatanja