Co zrobić, żeby placki ziemniaczane nie piły tłuszczu w czasie smażenia?
Placki ziemniaczane są kultowym daniem, które najczęściej przygotowuje się w domowym zaciszu. Aby placki nie piły zbyt wiele tłuszczu podczas smażenia, dodaj do ciasta odrobinę alkoholu. Po ugotowaniu placuszki zachwycą cię swoją chrupkością oraz idealnym poziomem wysmażenia.
Placki ziemniaczane to z pozoru banalnie prosta potrawa, która charakteryzuje się jednak pewnymi problemami. Mało kto zdaje sobie sprawę, że dodanie do surowego ciasta nieco alkoholu sprawi, że placki nie nasiąkną tłuszczem i będą jeszcze lepsze.
Nie ma potrzeby obawiać się, że w cieście znajdują się resztki alkoholu po usmażeniu. Wysoka temperatura sprawi, że ten szybko wyparuje i nie będzie po nim żadnego, nawet najmniejszego śladu.
Przepis na idealne placki ziemniaczane
Składniki:
1 kg kartofli
2 cebule
1 jajko
2 łyżki mąki
łyżeczka spirytusu
sól
olej
pieprz
Zacznij od obrania ziemniaków, umycia ich w czystej wodzie i starcia ich na tarce o najmniejszych oczkach. Umieść ziemniaki na sitku i odciśnij je z nadmiaru wody, a następnie przełóż je do miski.
Na tej samej tarce zetrzyj również obraną cebulę i dodaj ją do ziemniaków. Wsyp do nich przesianą mąkę. pieprz, sól, wlej łyżeczkę spirytusu oraz rozbełtane jedno jajko. Wymieszaj ciasto, aż uzyskasz jednolitą konsystencję.
Wylewaj ciasto porcjami na patelnie z rozgrzaną dużą ilością oleju. Smaż placki z obu stron na złoty kolor. Podawaj ze swoim ulubionym sosem bądź posypane białym cukrem w kryształkach. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Sprawdź ten artykuł, jeśli chcesz wiedzieć, jak zrobić cudowne placki z kukurydzy. Ten tekst wyjawia prosty przepis na chrupiące kotlety z kalafiora, idealne na obiad.
Źródło zdjęcia: canva/Alexander's Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: newsy.gotujmy.pl