Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zetrzyj na tarce i dodaj do masy na mielone. Kotlety będą pyszne i soczyste jak nigdy
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 15.05.2024 14:13

Zetrzyj na tarce i dodaj do masy na mielone. Kotlety będą pyszne i soczyste jak nigdy

mięso mielone
Fot. Canva/Radist

Kotlety mielone zwykle robimy z dodatkiem cebuli. Jednak warto oprócz cebuli dodać jeszcze inne warzywo. Wystarczy zetrzeć je na tarce i dołożyć do masy na mielone. Wyjdą kotlety pełne smaku i wyjątkowo soczyste.

Kotlety mielone polecają się na obiad

Czy są tu smakosze kotletów mielonych? To lubiane danie obiadowe jest nie tylko apetyczne, ale też szybkie w przygotowaniu. Zwykle do masy na mielone dodajemy cebulę, która podkręca ich smak. Warto zmienić nieco swoje kulinarne zwyczaje i przyrządzić kotlety mielone trochę inaczej.

Polecamy przepis, w którym oprócz cebuli znajdzie się też miejsce na ogórki kiszone. Pełne witamin i wybornego smaku będą pysznym uzupełnieniem kotletów mielonych. Dlatego zetrzyj ogórki kiszone na tarce, dołóż jeszcze kilka innych składników i soczyste kotlety jak nigdy dotąd. Poniżej znajdziesz przepis na to danie. 

ogórki kiszone
Fot. Canva/FactoryTh
Żadna mąka, najlepsze placki ziemniaczane zrobisz bez niej. Jeszcze podziękujesz za ten przepis

Jak zrobić kotlety mielone z ogórkami kiszonymi?

Składniki:

  • ½ kg mięsa mielonego
  • ¼ kg ogórków kiszonych
  • 1 nieduża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  •  2 łyżki musztardy
  • 1 bułka
  • 1 jajko
  • mleko
  • sól
  • pieprz
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

Przygotowanie kotletów mielonych zacznij od starcia ogórków kiszonych na tarce i przełożenia ich do miski. Posiekaj cebulę i zeszklij ją na oleju. Bułkę mocz w mleku przez 15 minut, a potem odciśnij. Następnie do mięsa mielonego dodaj starte ogórki kiszone, zeszkloną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę.

Masę dopraw solą i pieprzem. Dodaj też musztardę i wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Z masy formuj kotlety i obtaczaj je w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju z dwóch stron na rumiany kolor. Po usmażeniu wyjmij na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Kotlety mielone inne niż zwykle

Kotlety mielone z dodatkiem startych ogórków kiszonych są wyraziste w smaku i niezwykle soczyste. Musztarda nadaje im ostrości i sprawia, że taki obiad jemy z apetytem. Dlatego warto dodać ogórki kiszone do masy na kotlety, bo wzbogacają one smak tej lubianej potrawy.

Mała zmiana gwarantuje pyszny efekt na talerzu. Taki obiad zrobisz w niedługim czasie i równie szybko zniknie on z talerzy. Nie zwlekaj, ten prosty przepis wypróbuj w swojej kuchni. Pisaliśmy o tym, jak przygotować szaszłyki najlepsze na przyjęcie. Podawaliśmy też prosty przepis na pyszne ciasto bez pieczenia. 

kotlety mielone
Fot. Canva/robert6666