Taką sałatkę podaję co roku na Wielkanoc. Smakuje mi bardziej niż jarzynowa i gyros
Sałatka Mimoza od lat jest hitem w moim domu. Robię ją co roku na Wielkanoc. Moi bliscy mówią, że smakuje im bardziej niż klasyczna jarzynowa i gyros. Danie znika ze stołu zawsze jako pierwsze!
Sałatka na Wielkanoc
W tym roku Święta Wielkanocne celebrujemy 20 kwietnia. Mamy jeszcze sporo czasu na przygotowanie menu na tę wyjątkową okazję. Warto zadbać nie tylko o dobrej jakości żurek, białą kiełbasę i wypieki, ale również zastanowić się nad zimnymi przekąskami. Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć wędlin, chrzanu, faszerowanych jajek i sałatek.
Sałatka Mimoza jest nie tylko smaczna, ale również łatwa w wykonaniu. Do jej przyrządzenia potrzeba 6 składników. Lubią ją zarówno starsi, jak i młodsi. Można powiedzieć, że łączy pokolenia przy świątecznym stole. Poniżej zdradzam przepis na tę wielkanocną sałatkę!

Sałatka lepsza niż jarzynowa i gyros
Lista składników:
- 4 ziemniaki
- 2 marchewki
- 6 jajek
- puszka tuńczyka w oleju
- 1 cebula
- majonez
Dalsza część tekstu pod filmem.
Opcjonalnie:
- koperek i szczypiorek do dekoracji

Sałatka Mimoza na wielkanocny stół
Krok 1 - gotowanie warzyw i jajek
Wyszoruj ziemniaki i marchewki i gotuj przez około 40 minut. Następnie odcedź, osusz i obierz warzywa.
Ugotuj jajka na twardo, odcedź, obież, oddziel żółtka od białek.
Zetrzyj na tarce ugotowaną marchewkę i ziemniaki oraz żółtka i białka jaj.
Krok 2 - Układanie warstw sałatki
Dopraw solą i pieprzem odcedzonego tuńczyka i ułóż go w misce jako pierwsza warstwa sałatki. Posyp go cebulą. Wrzuć do sałatki starte białka. Kolejno ułóż następne warstwy: startą marchewkę i ziemniaki.
Gotową sałatkę posmaruj majonezem i posyp na wierzchu żółtkiem. Możesz udekorować ją zieleniną np. szczypiorkiem lub koperkiem. Smacznego!
Wypróbuj też przepis na wielkanocną ćwikłę i mazurek .
