Smakosze.pl Przepisy Taką sałatkę podaję co roku na Wielkanoc. Smakuje mi bardziej niż jarzynowa i gyros
Fot. Shutterstock

Taką sałatkę podaję co roku na Wielkanoc. Smakuje mi bardziej niż jarzynowa i gyros

16 marca 2025
Autor tekstu: Monika Dec

Sałatka Mimoza od lat jest hitem w moim domu. Robię ją co roku na Wielkanoc. Moi bliscy mówią, że smakuje im bardziej niż klasyczna jarzynowa i gyros. Danie znika ze stołu zawsze jako pierwsze!

Sałatka na Wielkanoc

W tym roku Święta Wielkanocne celebrujemy 20 kwietnia. Mamy jeszcze sporo czasu na przygotowanie menu na tę wyjątkową okazję. Warto zadbać nie tylko o dobrej jakości żurek, białą kiełbasę i wypieki, ale również zastanowić się nad zimnymi przekąskami. Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć wędlin, chrzanu, faszerowanych jajek i sałatek.

Sałatka Mimoza jest nie tylko smaczna, ale również łatwa w wykonaniu. Do jej przyrządzenia potrzeba 6 składników. Lubią ją zarówno starsi, jak i młodsi. Można powiedzieć, że łączy pokolenia przy świątecznym stole. Poniżej zdradzam przepis na tę wielkanocną sałatkę!

Kilka pysznych potraw wielkanocnych
fot. Canva

Babcia Ewa robi doskonałą babkę wielkanocną. Cukiernicy mogą się od niej uczyć

Sałatka lepsza niż jarzynowa i gyros

Lista składników:

  • 4 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 6 jajek
  • puszka tuńczyka w oleju
  • 1 cebula
  • majonez

Dalsza część tekstu pod filmem.

Opcjonalnie:

  • koperek i szczypiorek do dekoracji
tuńczyk w puszce
fot. Canva

Sałatka Mimoza na wielkanocny stół

Krok 1 - gotowanie warzyw i jajek

Wyszoruj ziemniaki i  marchewki i gotuj przez około 40 minut. Następnie odcedź, osusz i obierz warzywa.

Ugotuj jajka na twardo, odcedź, obież, oddziel żółtka od białek.

Zetrzyj na tarce ugotowaną marchewkę i ziemniaki oraz żółtka i białka jaj.

Krok 2 - Układanie warstw sałatki

Dopraw solą i pieprzem odcedzonego tuńczyka i ułóż go w misce jako pierwsza warstwa sałatki. Posyp go cebulą. Wrzuć do sałatki starte białka. Kolejno ułóż następne warstwy: startą marchewkę i ziemniaki.

Gotową sałatkę posmaruj majonezem i posyp na wierzchu żółtkiem. Możesz udekorować ją zieleniną np. szczypiorkiem lub koperkiem. Smacznego!

Wypróbuj też przepis na wielkanocną ćwikłę i mazurek .

Bez tytułu (500 x 500 px).jpg
fot. Shutterstock

Dożyła 117 lat. Sekret jej diety wprawia w osłupienie, wciąż jadła to samo
Ten przepis na kotlety schabowe po lubelsku mam od znajomego. Są 100 razy lepsze niż klasyczne
Obserwuj nas w
autor
Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy