Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Nie ma lepszego ciasta na Wielkanoc. Ten mazurek skrywa pyszną niespodziankę
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 01.04.2023 12:43

Nie ma lepszego ciasta na Wielkanoc. Ten mazurek skrywa pyszną niespodziankę

mazurek z musem pomarańczowym
Zdjęcie pochodzi z profilu deliciousplace.pl na Instagramie

Mazurek kajmakowy jest obowiązkowym ciastem na Wielkanoc. Przygotuj go jednak nieco inaczej. Ciasto przełóż lekkim, waniliowym kremem i musem z pomarańczy. Będzie smakował jeszcze lepiej niż tradycyjny wypiek.

Natalia zdradziła przepis na mazurek kajmakowy z pomarańczą

Mazurek to tradycyjny, wielkanocny wypiek przygotowane z kruchego ciasta, kremu, głównie masy kajmakowej i bakalii. Orzechy, płatki migdałowe, wiórki kokosowe i suszona żurawina są pyszną i bardzo ładną dekoracją.

Niedawno na profilu deliciousplace.pl na Instagramie pojawił się przepis na mazurek w nieco innym wydaniu. Natalia wielkanocne ciasto przekłada kremem z kaszy manny i musem z pomarańczy. 

Mazurek przygotuj dzień przed świętami, ponieważ musi stać w lodówce przez 4 godziny, a po udekorowaniu kajmakiem i bakaliami kolejne 12. Po tym czasie i krem i mus stężeją, a ciasto będzie pięknie prezentować się na wielkanocnym stole. Przepis i zdjęcia wykorzystane w artykule pochodzą z profilu deliciousplace.pl na Instagramie.

Zapomnij o jarzynowej. Sałatka wiosenna jest zdrowsza i wygląda, jak marzenie

Przepis na przekładany mazurek na Wielkanoc

Składniki na ciasto (blacha o wymiarach 21 x 25 cm):

  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g krupczatki
  • 2 żółtka
  • 60 g zimnego masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli
  • 3 łyżki śmietany 18%

Składniki na mus pomarańczowy:

  • 2 pomarańcze
  • 60 g cukru
  • 50 ml wody

Składniki na krem:

  • 3 łyżki kaszy manny
  • 300 ml mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 80 g miękkiego masła
  • łyżeczka cukru z wanilią

Dodatkowo:

  • masa kajmakowa
  • orzechy
  • płatki migdałów
  • suszona żurawina
  • wiórki kokosowe

 

Jak zrobić mazurek z musem pomarańczowym?

Wszystkie składniki na ciasto przełóż na stolnicę i ręcznie wyrabiaj do uzyskania masy o zbitej, jednolitej konsystencji. Ciasto owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut. Po tym czasie podziel je na 2 części. Każdą z nich rozwałkuj tak, żeby zmieściła się w formie do pieczenia.

Każde ciasto nakłuj widelcem i piecz osobno 15 minut w temperaturze 180 stopni C bez termoobiegu. Gotowe blaty odstaw do wystudzenia. Przygotuj krem: do rondla wsyp kaszę, wlej mleko i dodaj cukier i cukier z wanilią.

Ugotuj i odstaw do ostygnięcia. Masło miksuj przez chwilę i stopniowo dodawaj zimną kaszę. Wymieszaj i odstaw. Przygotuj mus z pomarańczy: jedną pomarańcze obierz i pokrój w drobną kostkę. Drugą sparz wrzątkiem i pokrój razem ze skórką.

Owoce przełóż do rondla, wsyp cukier i wlej wodę. Gotuj 30 minut na małym ogniu, następnie ostudź i zblenduj na gładki mus. Przełóż ciasto: na jeden, upieczony blat wyłóż mus pomarańczowy. Drugi blat wysmaruj 5 łyżkami kajmaku i połóż na cieście kajmakiem do musu. 

Wierzch ciasta wysmaruj kremem i wstaw do lodówki na 4 godziny. Po tym czasie wyłóż resztę masy kajmakowej i udekoruj bakaliami. Ciasto owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na 12 godzin.

Na Wielkanoc upiecz również sernik według przepisu Roberta Makłowicza i świetne ciasto na szpinakowym biszkopcie. Wygląda i smakuje obłędnie.