Tarta z truskawkami
Pexels/ Nick Collins

Tarta z truskawkami i kremem budyniowym na kruchym cieście

Gdy przychodzi sezon na truskawki, nie sposób nie wyczarować z nich smakowitego deseru. Oprócz sałatek owocowych, smoothie czy galaretek, skuś się na upieczenie ciasta z truskawkami. Truskawkowa tarta z budyniem na kruchym cieście to nasz numer 1!

Truskawki – zdrowe owoce sezonowe. Wykorzystaj je do tarty z truskawkami

Ulubione owoce znacznej większości Polaków, czyli truskawki, pojawiają się już w ostatnich tygodniach maja. Sezon na truskawki trwa do połowy lipca. Można powiedzieć, że to owoc idealny; nie za słodki, nie za kwaśny, zachwyca zarówno wyglądem, jak i wartościami odżywczymi. Truskawki to bogactwo witaminy C – mają jej więcej niż pomarańcze! Oprócz tego zawierają kwas elagowy, który chroni nas przed nowotworami. Zawarty w truskawkach błonnik pokarmowy wspomaga natomiast pracę jelit, a flawonoidy skutecznie obniżają poziom cholesterolu we krwi. Nic dziwnego zatem, że gdy przychodzi sezon na truskawki, nie sposób przejść obok nich obojętnie. Można przygotować z nich wiele pysznych deserów. My polecamy tartę na kruchym cieście z truskawkami i kremem budyniowym!

Jak zrobić idealny kruchy spód do tarty truskawkowej?

Dobra wiadomość jest taka, że kruche ciasto jest jednym z najprostszych w przygotowaniu. Doskonale sprawdza się nie tylko do tart, lecz także do innych wypieków: babeczek, ciastek czy kruchych placków z kremem. Aby przygotować idealne kruche ciasto do tarty, musisz jednak pamiętać o paru ważnych zasadach. Po pierwsze, do upieczenia spodu kruchej tarty koniecznie przesiej mąkę – najlepiej, gdy użyjesz krupczatki. Po drugie, aby tarta nie była zbyt krucha, dodaj do niej jedynie żółtko, bez białka. Po trzecie, nie ugniatamy długo ciasta ciepłymi dłońmi i koniecznie je schładzamy.

Przepis na tartę z truskawkami i kremem budyniowym

Składniki:

Kruchy spód do tarty:

  • 1 szklanka mąki krupczatki lub pszennej
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 150 g zimnego masła
  • 1 żółtko jajka
  • szczypta soli


Krem budyniowy:

  • 2 budynie waniliowe
  • 500 ml mleka
  • 100 g masła w temp. pokojowej
  • 100 g cukru pudru


Galaretka truskawkowa:

  • 500 g świeżych truskawek
  • pół szklanki gorącej wody
  • 2 łyżki galaretki truskawkowej (proszek)

Przygotowanie

Do dużej miski przesiej szklankę mąki, dodaj zimne masło pokrojone w kostkę, 1/3 szklanki cukru pudru oraz szczyptę soli.
Rozetrzyj powstałą masę palcami lub użyj do tego miksera planetarnego z mieszadłem.
Następnie dodaj żółtko i zagnieć lub zmiksuj ciasto na jednolitą masę. Uformuj z niego gładką kulę i włóż do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie wyjmij ciasto z lodówki i przełóż na stolnicę posypaną mąką. Rozwałkuj na okrągły placek o grubości około 2 cm. Musi mieć średnicę większą niż forma.
Przygotuj formę na tartę o średnicy 24 lub 26 cm. Wysmaruj ją masłem.
Przenieś placek do formy i ostrożnie wyłóż nim spód oraz boki. Uważaj, żeby nie zrobić dziur palcami w cieście. Weź widelec i delikatnie podziurkuj spód tarty. Wystające ponad formę brzegi odetnij nożem. Wstaw do lodówki.
W międzyczasie nagrzej piekarnik do 180 stopni.
Wyjmij ciasto z lodówki. Nakryj jego spód oraz brzegi folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Wysyp na folię/papier suchy ryż, fasolę, lub groch. Dzięki temu ciasto nie opadnie podczas pieczenia, a jego brzegi zachowają swoją formę.
Wstaw formę z tartą do nagrzanego piekarnika na 15 minut. Po tym czasie wyjmij ją, zdejmij folię/papier z obciążeniem i piecz przez 20 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru. Po upieczeniu odstaw do wystudzenia.
Teraz przygotuj krem budyniowy. Wymieszaj pół szklanki mleka z proszkiem budyniowym, a resztę mleka zagotuj z cukrem pudrem.
Gdy doprowadzisz mleko do wrzenia, wlej do niego zawartość szklanki, cały czas mieszając.
Po zagotowaniu budyniu odstaw go z ognia i przełóż do miski. Przykryj ją folią aluminiową.
Ubij masło mikserem na krem i stopniowo dodawaj do niego budyń – łyżka po łyżce – cały czas ubijając. Miksuj aż do powstania puszystego, gładkiego kremu.
Na całkowicie wystudzony kruchy spód do tarty wyłóż krem budyniowy.
Świeże truskawki umyj i pokrój na plasterki. Ułóż je na wierzchu tarty, tak, aby były lekko zatopione w kremie.
Wsyp 2 łyżki galaretki truskawkowej do szklanki z gorącą wodą i zamieszaj. Pozostaw do ostudzenia, ale nie do stężenia.
Polej gęstniejącą galaretką wierzch tarty. Odstaw do lodówki na około godzinę. Gotową tartę z truskawkami możesz udekorować świeżą miętą.

Następny artykuł