Smakosze.pl Przepisy Klasyczne tarte buraczki do słoików na zimę. Wystarczą Ci 4 składniki, które prawdopodobnie masz pod ręką
canva/gkrphoto

Klasyczne tarte buraczki do słoików na zimę. Wystarczą Ci 4 składniki, które prawdopodobnie masz pod ręką

29 sierpnia 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Buraczki na zimę to jedne z lepszych przetworów, jakie możemy przygotować na przełomie lata i jesieni. Tarte buraki są pysznym dodatkiem do dań obiadowych. Podaj je do pieczonej kaczki, zrazów wołowych, czy kotletów mielonych, a cała rodzina będzie zachwycona.

Nie wyobrażam sobie zimy bez przetworów z warzyw i owoców sezonowych. Buraczki na zimę, ogórki kiszone, ogórki w zalewie musztardowej i marynowana cukinia to jedne z moich ulubionych dodatków obiadowych w mroźne, zimowe dni.

O ile przygotowanie niektórych przetworów zajmuje sporo czasu, tak buraczki na zimę są gotowe błyskawicznie. Do buraków potrzebuję octu, soli i cukru, nie ma tu żadnej zalewy i innych przypraw. Buraki wystarczy ugotować, zetrzeć na tarce i wymieszać z resztą składników.

Przed przygotowywaniem buraczków na zimę zawsze dokładnie myję i wyparzam słoiki i zakrętki. Pojemniki muszą być idealnie czyste, inaczej szybko w przetworach pojawi się pleśń. Słoiki pasteryzuję około 15 minut, dzięki czemu mam pewność, że buraczki będą smaczne i świeże aż do następnego sezonu.

Tarte buraczki na zimę przygotujesz z czterech składników

Składniki:

  • 3 kg młodych buraków

  • pół szklanki octu 10%

  • szklanka cukru

  • łyżka soli kamiennej

Jak zrobić tarte buraczki na zimę? Dzięki pasteryzacji będą świeże i smaczne aż do następnego sezonu

Buraki dokładnie umyj, przełóż do większego i gotuj do miękkości w osolonej wodzie. Po około godzinie gotowania na małym ogniu pod przykryciem buraki będą miękkie. Warzywa odcedź i odstaw do całkowitego ostudzenia.

Następnie obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach i przełóż do garnka. Do garnka wlej również ocet, wsyp cukier, sól i gotuj na wolnym ogniu , stale mieszając, aż przyprawy się rozpuszczą. Gorące buraki przełóż do umytych i wyparzonych słoików.

Słoiki zakręć i włóż do garnka do góry dnem, następnie wlej wodę, aby sięgała 3/4 wysokości słoików i gotuj pod przykryciem przez 15 minut od momentu wrzenia. Buraki odstaw, aby ostygły i zimne przestaw do spiżarni.

Tarte buraczki na zimę są świetnym dodatkiem do obiadu. Podaj je z kotletami schabowymi, kotletami mielonymi, zrazami wołowymi. Buraki doskonale smakują podane z pieczoną kaczką i filetem z kurczaka, smacznego.

Tarte buraki na zimę
canva/YelenaYemchuk

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przepiski

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy