Klasyczne tarte buraczki do słoików na zimę. Wystarczą Ci 4 składniki, które prawdopodobnie masz pod ręką
Buraczki na zimę to jedne z lepszych przetworów, jakie możemy przygotować na przełomie lata i jesieni. Tarte buraki są pysznym dodatkiem do dań obiadowych. Podaj je do pieczonej kaczki, zrazów wołowych, czy kotletów mielonych, a cała rodzina będzie zachwycona.
Nie wyobrażam sobie zimy bez przetworów z warzyw i owoców sezonowych. Buraczki na zimę, ogórki kiszone, ogórki w zalewie musztardowej i marynowana cukinia to jedne z moich ulubionych dodatków obiadowych w mroźne, zimowe dni.
O ile przygotowanie niektórych przetworów zajmuje sporo czasu, tak buraczki na zimę są gotowe błyskawicznie. Do buraków potrzebuję octu, soli i cukru, nie ma tu żadnej zalewy i innych przypraw. Buraki wystarczy ugotować, zetrzeć na tarce i wymieszać z resztą składników.
Przed przygotowywaniem buraczków na zimę zawsze dokładnie myję i wyparzam słoiki i zakrętki. Pojemniki muszą być idealnie czyste, inaczej szybko w przetworach pojawi się pleśń. Słoiki pasteryzuję około 15 minut, dzięki czemu mam pewność, że buraczki będą smaczne i świeże aż do następnego sezonu.
Tarte buraczki na zimę przygotujesz z czterech składników
Składniki:
-
3 kg młodych buraków
-
pół szklanki octu 10%
-
szklanka cukru
-
łyżka soli kamiennej
Jak zrobić tarte buraczki na zimę? Dzięki pasteryzacji będą świeże i smaczne aż do następnego sezonu
Buraki dokładnie umyj, przełóż do większego i gotuj do miękkości w osolonej wodzie. Po około godzinie gotowania na małym ogniu pod przykryciem buraki będą miękkie. Warzywa odcedź i odstaw do całkowitego ostudzenia.
Następnie obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach i przełóż do garnka. Do garnka wlej również ocet, wsyp cukier, sól i gotuj na wolnym ogniu , stale mieszając, aż przyprawy się rozpuszczą. Gorące buraki przełóż do umytych i wyparzonych słoików.
Słoiki zakręć i włóż do garnka do góry dnem, następnie wlej wodę, aby sięgała 3/4 wysokości słoików i gotuj pod przykryciem przez 15 minut od momentu wrzenia. Buraki odstaw, aby ostygły i zimne przestaw do spiżarni.
Tarte buraczki na zimę są świetnym dodatkiem do obiadu. Podaj je z kotletami schabowymi, kotletami mielonymi, zrazami wołowymi. Buraki doskonale smakują podane z pieczoną kaczką i filetem z kurczaka, smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Sałatka makaronowa zamiast obiadu. Doskonale syci, a zrobisz ją w 10 minut
-
Pierogi z niezwykłym farszem z pstrąga i koperkiem. Innowacyjna receptura zachwyca
Źródło: przepiski