Prosty patent na kruche i soczyste kotlety schabowe. Sekretem są 2 dodatkowe składniki
Pomysł na wyśmienity, szybki, niedzielny obiad? Kotlety schabowe w chrupiącej panierce. Zamarynuj je wcześniej w musztardzie i majonezie, a będą doskonale soczyste, miękkie i jeszcze smaczniejsze. Poznaj prosty patent na soczyste kolety schabowe, nikt im się nie oprze.
Kotlety schabowe to już tradycja w niedzielę lub większe uroczystości. Nie ma smaczniejszego obiadu od soczystego schabu podanego z ziemniakami lub purée, kiszonymi ogórkami, buraczkami tartymi lub zasmażaną kapustą z kminkiem.
Kotlety schabowe mogą być o wiele delikatniejsze i bardziej soczyste, kiedy zastosujesz 1 prosty trik. Wystarczy natrzeć je mieszanką musztardy i majonezu i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny. Zawarty w sosach ocet doskonale rozpuszcza twarde włókna w mięsie, dzięki czemu kotlety są tak delikatne i miękkie, że aż rozpływają się w ustach.
Schabowe smaż na ulubionym rodzaju tłuszczu. Do mięsa idealnie sprawdzi się masło klarowane, olej rzepakowy lub smalec. Każdy z nich ma wysoką temperaturę dymienia, dzięki czemu kotlety nie są przypalone i mają piękną, złocistą i chrupiącą skórkę.
Do obiadu przygotuj kapustę zasmażaną z kminkiem, jest niezwykle aromatyczna, a kminek dodatkowo sprawi, że dodatek stanie się o wiele lżejszy.
Przepis na soczyste kotlety schabowe
Składniki na 4 porcje:
4 kawałki schabu bez kości
2 łyżki majonezu
2 łyżki musztardy delikatesowej
sól, pieprz
2 jajka
mąka pszenna
bułka tarta
olej rzepakowy, masło klarowane lub smalec do smażenia
Jak zrobić soczyste kotlety schabowe?
Każdy kawałek schabu umyj, osusz, rozbij tłuczkiem na cienki kotlet. Kotlety oprósz solą, pieprzem, wysmaruj musztardą wymieszaną z majonezem i wstaw do lodówki na minimum 2 godziny.
Po tym czasie kotlety panieruj kolejno w mące, rozmąconych jajkach i bułce tartej. Schabowe smaż na rozgrzanym tłuszczu po 3-4 minuty z każdej strony na złoty kolor i podaj z ulubionymi dodatkami, smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/ bhofack2
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Chrupiące placki ziemniaczane bez jajek i mąki. Oba składniki zastąpisz jednym produktem
Prażone jabłka w słoiku do szarlotki lub jabłecznika. Prosty przepis na niezawodny smakołyk
Grecki sposób na mizerię nie ma sobie równych. Takiej jeszcze nie jedliście
Źródło: beszamel.se.pl