Te 2 dodatki zmienią oblicze mielonych. Oto nasz patent na soczyste i pyszne kotlety
Kotlety mielone niezwykle często lądują na naszych talerzach. Robi się je bowiem bardzo szybko, a i smakują niemal każdemu. Jeśli jednak macie ochotę na lekką odmianę smakową, proponujemy dodać do masy na kotlety kiszony ogórek i musztardę. Wyjdą soczyste i pełne smaku, jak nigdy.
Klasyczne składniki kotletów mielonych
Podstawą kotletów mielonych jest oczywiście mięso. Najlepsze jest wieprzowe lub wieprzowo-wołowe.
Obecność wieprzowiny w mielonych jest bardzo pożądana, bo zapewnia kotletom odpowiednią soczystość. Choć oczywiście można też zrobić mielone z mięsa drobiowego.
Większość osób dodaje też do masy na kotlety bułkę namoczoną w mleku.
Nie jest to forma oszczędności na mięsie, ale zapewnienie im odpowiedniej miękkości i soczystości. Dla dodania smaku i charakteru kotletom często dorzuca się do nich startą lub posiekaną cebulkę.
Można ją jednak zastąpić innymi, wyrazistymi dodatkami. My sięgnęliśmy np. po kiszone ogórki i ostrą musztardę.
Ale można też wykorzystać natkę pietruszki, koperek, czosnek czy ostrą paprykę. Spojenie całości ułatwi jajko, a smaku doda nieodzowna sól i pieprz.
Jak zrobić wyraziste mielone z musztardą i ogórkiem?
Składniki:
- 500 g mielonego mięsa wieprzowego
- 3 ogórki kiszone
- 1 cebula
- 1 czerstwa kajzerka
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżka musztardy
- 1 jajko
- sól, pieprz
- mąka lub tarta bułka do obtoczenia
- olej do smażenia
Przygotowanie mielonych krok po kroku
1. By przygotować kotlety mielone, zmielone mięso przełóż do sporej miski.
Ogórki kiszone zetrzyj na tarce o sporych oczkach, odciśnij i dodaj do mięsa. Do mięsa zetrzyj też cebulę.
2.
Bułkę namocz w mleku, odciśnij ją dość dokładnie i dodaj do mięsa. Dołóż też jajko, musztardę i przyprawy.
Dokładnie wyrób ręką masę na kotlety.
3. Zwilżonymi dłońmi formuj z masy kotlety. Obtocz je w mące lub tartej bułce. Usmaż na patelni z rozgrzanym tłuszczem.
W naszym serwisie znajdziesz też przepis na kotlety mielone z dodatkiem śledzia , a także na kotlety mielone z cukinią .