Smakosze.pl Kuchnia Smakoszy Te 2 dodatki zmienią oblicze mielonych. Oto nasz patent na soczyste i pyszne kotlety
grafiki Smakosze

Te 2 dodatki zmienią oblicze mielonych. Oto nasz patent na soczyste i pyszne kotlety

29 czerwca 2023
Autor tekstu: Renata Materlińska

Kotlety mielone niezwykle często lądują na naszych talerzach. Robi się je bowiem bardzo szybko, a i smakują niemal każdemu. Jeśli jednak macie ochotę na lekką odmianę smakową, proponujemy dodać do masy na kotlety kiszony ogórek i musztardę. Wyjdą soczyste i pełne smaku, jak nigdy.

Klasyczne składniki kotletów mielonych

Podstawą kotletów mielonych jest oczywiście mięso. Najlepsze jest wieprzowe lub wieprzowo-wołowe. Obecność wieprzowiny w mielonych jest bardzo pożądana, bo zapewnia kotletom odpowiednią soczystość. Choć oczywiście można też zrobić mielone z mięsa drobiowego.

Większość osób dodaje też do masy na kotlety bułkę namoczoną w mleku. Nie jest to forma oszczędności na mięsie, ale zapewnienie im odpowiedniej miękkości i soczystości. Dla dodania smaku i charakteru kotletom często dorzuca się do nich startą lub posiekaną cebulkę.

Można ją jednak zastąpić innymi, wyrazistymi dodatkami. My sięgnęliśmy np. po kiszone ogórki i ostrą musztardę. Ale można też wykorzystać natkę pietruszki, koperek, czosnek czy ostrą paprykę. Spojenie całości ułatwi jajko, a smaku doda nieodzowna sól i pieprz.

Tłumy ruszyły do lasów i wynoszą kosze grzybów. W tych regionach jest teraz największy wysyp

Jak zrobić wyraziste mielone z musztardą i ogórkiem?

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 3 ogórki kiszone
  • 1 cebula
  • 1 czerstwa kajzerka
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • mąka lub tarta bułka do obtoczenia
  • olej do smażenia

Przygotowanie mielonych krok po kroku

1. By przygotować kotlety mielone, zmielone mięso przełóż do sporej miski. Ogórki kiszone zetrzyj na tarce o sporych oczkach, odciśnij i dodaj do mięsa. Do mięsa zetrzyj też cebulę.



2. Bułkę namocz w mleku, odciśnij ją dość dokładnie i dodaj do mięsa. Dołóż też jajko, musztardę i przyprawy. Dokładnie wyrób ręką masę na kotlety.



3. Zwilżonymi dłońmi formuj z masy kotlety. Obtocz je w mące lub tartej bułce. Usmaż na patelni z rozgrzanym tłuszczem.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na kotlety mielone z dodatkiem śledzia , a także na kotlety mielone z cukinią .

Letnia integracja zespołu Smakoszy w Barze Pod Dębami. Też musisz odwiedzić to miejsce
Surówka z ogórków małosolnych idealna do letnich obiadów. 100 razy lepsza niż z restauracji
Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy