Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zetrzyj i dodaj do mielonych. Wyjdą 100 razy bardziej soczyste niż zwykle
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 25.06.2023 09:38

Zetrzyj i dodaj do mielonych. Wyjdą 100 razy bardziej soczyste niż zwykle

mielone z cukinią
YouTube/@przepisyjoli, Canva/DebbiSmirnoff

Kotlety mielone są lubianym daniem obiadowym. Przygotowuje się je szybko i w prosty sposób. Zajadają się nimi dzieci i dorośli. Dodanie cukinii do mielonych sprawi, że będą one niezwykle smaczne i soczyste. Spróbuj koniecznie i ciesz się ich smakiem.

Kotlety mielone- idealne na obiad

Kotlety mielone należą do jednych z najbardziej popularnych i lubianych dań obiadowych. Każda osoba, która zajmuje się kuchnią, ma swój własny sposób na przyrządzenie mielonych. Jedni dodają bułkę czerstwą, inni świeżą, a jeszcze inni bułkę tartą. Kulinarnych możliwości jest naprawdę wiele.

Jednak podczas przyrządzania mielonych warto postawić na jeden warzywny dodatek. Wybierz cukinię i dodaj swojemu daniu zupełnie nowego smaku. Poza tym cukinia sprawi, że mielone będą wyjątkowo soczyste. Polecamy prosty sposób na pyszny obiad.

Zalej nią zmielone liście laurowe i wypij. Po 3 dniach zauważysz potężną zmianę

Jak przygotować kotlety mielone z cukinią?

Składniki:

  • 500g mięsa mielonego
  • średnia cukinia
  • cebula
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka majeranku
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Cukinię myjemy i ścieramy na tarce, solimy i odstawiamy na 15 minut. Potem dokładnie odciskamy. Mięso przekładamy do miski, dodajemy odciśniętą cukinię, startą cebulę, jajko, bułkę tartą, doprawiamy czosnkiem, solą, pieprzem. 

Dokładnie wyrabiamy masę, z mięsa formujemy kotlety i obtaczamy w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej, wkładamy kotlety i smażymy 5 minut z każdej strony. Odsączamy usmażone kotlety na ręczniku papierowym.

Cukinia- pełna witamin i minerałów

Kotlety mielone z cukinią można podawać z ziemniakami, buraczkami i sezonowymi sałatkami. Pasuje do nich fasolka szparagowa. Dzięki cukinii, kotlety są nie tylko soczyste, ale też zyskują dodatkowe wartości odżywcze. Cukinia jest pełna witamin: A, C i z grupy B. Zawiera też fosfor, wapń, żelazo i sód.

Cukinia jest lekkostrawna i sprzyja zachowaniu szczupłej sylwetki. Zmniejsza też ryzyko wystąpienia nowotworów układu trawiennego. Jedzenie cukinii poprawia też naszą odporność i zwalcza infekcje. Pozytywnie wpływa na pracę serca i spowalnia procesy starzenia się organizmu. Pisaliśmy o cukinii po indyjsku. Podawaliśmy też pyszny patent na cukinię. 

mielone
YouTube/@przepisyjoli

Źródło: przepisyjoli.com