Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Musztarda

Musztarda

Musztarda - sos z nasion gorczycy poprawiający smak potraw, szczególnie wędlinom. Ma również właściwości lecznicze.

śledzie w musztardzie
22.12.2023 10:34 Gessler zdradziła sekret swoich śledzi w musztardzie. Ten dodatek „łagodzi smak, ale dodaje też kopa"

Szukasz inspiracji na świąteczne śledzie? W ostatnim odcinku „Kuchennych Rewolucji" Magda Gessler pokazała ich aż nadto. Na szczególną uwagę zasługują jej niezwykłe śledzie w sosie musztardowym. Spośród innych wyróżnia je 1 dodatek.

sałatka z kurczakiem
29.11.2023 18:34 Znudziła Ci się sałatka jarzynowa? Weź kurczaka, makaron oraz kilka dodatków, a zrobisz coś lepszego

Sałatka jarzynowa jest w poważnych tarapatach. Poniżej znajdziesz przepis na jej konkurenta. Pożywne danie z kurczakiem i makaronem przypadnie do gustu niejednemu smakoszowi. Sprawdź sama, przygotuj swoją porcję już dziś.

surówka z marchewki
23.11.2023 21:09 Surówka mojej mamy słynie w całej rodzinie. Dzięki 1 prostej czynności smakuje lepiej, niż w restauracji

Wszyscy kochamy dobre surówki do obiadu. Są pyszne, zdrowe i najczęściej można je zrobić w kilka minut. Moja mama ma swój sprawdzony sposób na surówkę z marchewki. Od zawsze dodaje do niej pewien nieoczywisty składnik.

przygotowanie cukinii do marynowania
17.08.2023 11:26 Kuzynka z Francji pokazała mi, jak robi cukinię. Nigdy nie jadłam lepszej, sekret tkwi w zalewie

Niedawno odwiedziła mnie kuzynka, która na co dzień mieszka we Francji. Przywiozła ze sobą podarek w postaci marynowanej cukinii w musztardzie. Gdy tylko spróbowałam tego przysmaku, od razu wiedziałam, że muszę zdobyć na nią przepis. Okazało się, że za wyborny smak cukinii po francusku odpowiada wyjątkowa zalewa.

kotlety schabowe
06.08.2023 12:22 Ciotka Sabina od lat robi tak schabowe. Cała rodzina zachwyca się ich wyrazistym smakiem

Kotlety schabowe to danie, które często przygotowujemy na niedzielny obiad. To już klasyka kuchni polskiej i zależy nam, by kotlety wyszły, jak najsmaczniejsze. Ja korzystam ze sposobu ciotki Sabiny na soczyste schabowe. Cała rodzina zachwyca się ich wyrazistym smakiem. 

Ogórki w zalewie musztardowej
02.08.2023 18:22 Od 5 lat tylko tak robię ogórki, przepis na zalewę dostałam od cioci. Nigdy bym nie pomyślała o tym dodatku

Ogórki w tej zalewie królują na moim stole już od lat. Przepis otrzymałam od ciotki, która nie wyobraża sobie zwykłego kiszenia. Robi się je niemalże ekspresowo, a gorczycowy sos znakomicie podkreśla smak warzywa. Zimą zajada się nimi cała rodzina. Ogórki w zalewie musztardowej zasmakują każdemu. 

smażenie kotletów mielonych
21.07.2023 16:05 Ciocia pokazała mi najlepszy sposób na kotlety mielone. Są mięciutkie i soczyste dzięki 1 dodatkowi

Przygotowanie idealnych kotletów mielonych nie jest prostą sprawą. Mięso często wychodzi zbyt suche, twarde i zwyczajnie niesmaczne. Aby mieć pewność, że potrawa będzie dokładnie taka, jak powinna warto dodać do niej kaszę jęczmienną. Ten prosty, ale skuteczny trik pokazała mi moja ciocia.

cukinia marynowana
20.07.2023 16:38 Cukinia w zalewie musztardowej bije na głowę ogórki kiszone. Co roku robię jej więcej niż jedną porcję

Cukinia to jedno z warzyw, po które chętnie sięgamy latem. Nadaje się na grilla, do sałatek i do przetworów. Warto zrobić pyszną cukinię w zalewie musztardowej. Jej smak przywoła zimą wspomnienia lata. Polecamy ten przepis na cukinię w wyjątkowym wydaniu. 

smażenie kotletów schabowych
08.07.2023 09:44 Moja babcia nigdy nie moczyła schabowych w mleku z cebulą. W końcu poznałam jej sekret

Namaczanie schabu w mleku jest popularnym kuchennym trikiem. Na smaczne kotlety schabowe jest jednak łatwiejszy sposób. W babcinym przepisie w składnikach na to danie znaleźć można aromatyczną musztardę. Dzięki niej  mięso będzie nie tylko miękkie, ale też nabierze wyrazistego smaku.

smażenie kotletów schabowych
04.07.2023 12:40 Dlaczego schabowe są twarde po usmażeniu? Pewnie lekceważysz 1 zasadę

Kotlety schabowe wychodzą twarde po usmażeniu? Znamy na to skuteczną radę. Mięso stanie się kruche i delikatne, jeśli przed włożeniem na patelnię zostanie zamarynowane. Różnicę momentalnie wychwycą wszyscy domownicy.

wyraziste kotlety mielone
29.06.2023 14:57 Te 2 dodatki zmienią oblicze mielonych. Oto nasz patent na soczyste i pyszne kotlety

Kotlety mielone niezwykle często lądują na naszych talerzach. Robi się je bowiem bardzo szybko, a i smakują niemal każdemu. Jeśli jednak macie ochotę na lekką odmianę smakową, proponujemy dodać do masy na kotlety kiszony ogórek i musztardę. Wyjdą soczyste i pełne smaku, jak nigdy. 

youtuber wypróbował przepis na majonez od Gessler
08.05.2023 19:13 Wypróbował przepis Gessler na majonez. Werdykt mógł być tylko jeden

Kto z Was choć raz w życiu zrobił domowy majonez? Większość osób idzie na łatwiznę i kupuje gotowy sos w słoiku. Popularny youtuber postanowił jednak wypróbować przepis od Magdy Gessler na ten specjał. Eksperyment zakończył się pełnym sukcesem.

koszt musztardy w restauracji McDonald's
06.05.2023 09:31 Policzył ile kosztowałby słoik musztardy z McDonald's. Kwota zwala z nóg

Jeden z twórców internetowych dokonał szokujących wyliczeń. Przeprowadził szczegółowe badania dotyczące kosztu musztardy z restauracji McDonald's. Matematyka okazała się nieugięta, a kwota zwaliła z nóg. Za słoik 370 ml przyszłoby nam zapłacić aż 473 złote.

skrzydełka w marynacie
03.05.2023 19:21 Połącz 3 składniki i wylej na skrzydełka. Prostszej marynaty nie wymyślisz

Skrzydełka kurczaka to już klasyka grilla. Niektórzy jednak nie decydują się na ich przygotowanie, bo nie wiedzą, czym je doprawić. Marynatę do skrzydełek można jednak sporządzić z zaledwie 3 składników. Wypróbujcie nasz przepis, a z pewnością się do nich przekonacie. 

Najlepszy przepis na majówkową karkówkę
28.04.2023 14:12 Dzięki tej marynacie karkówka będzie miękka i soczysta. Jeden składnik jest kluczowy

Lada dzień w powietrzu zacznie unosić się aromat grillowanych potraw. W czasie majówki ta forma przyrządzania jedzenia bije rekordy popularności. Sprawimy, że Twoja karkówka zdeklasuje wszystkie pozostałe w promieniu wielu kilometrów. Jej sekret tkwi w marynacie z dodatkiem wyrazistej musztardy.

krojenie ugotowanych na twardo jajek
19.04.2023 22:42 Wsyp szczyptę do pasty jajecznej, a nabierze charakteru. Kanapki znikną w mgnieniu oka

Wprowadź do swojej kuchni odrobinę orientu. Możesz w łatwy sposób dokonać tego, przygotowując pastę jajeczną z dodatkiem curry. W zależności od preferencji wybierz wersję łagodną lub pikantną. Domownicy będą zachwyceni i szybko poproszą o dokładkę.

krojenie pora na surówkę
08.04.2023 22:51 Dodaj do pora uwielbiane warzywo. Apetyczna surówka będzie smakować lepiej niż z restauracji

Wymyślenie dobrej surówki do obiadu nie jest prostą rzeczą. Często idziemy na łatwiznę, korzystając ze sprawdzonych, ale nieco wyświechtanych przepisów. Postanowiliśmy zmienić trend i pokazać nowe, pomysłowe połączenie smaków. Prezentujemy doskonałą surówkę z pora i marchewki.

przepis Magdy Gessler na najlepszy majonez
08.04.2023 09:17 Nie uwierzysz co Gessler dodaje do majonezu. Już nigdy nie zrobisz inaczej

Zapomnij o kupowaniu majonezu. Najlepszy dodatek do sałatki i jajek faszerowanych zrobisz z kilku podstawowych składników. Magda Gessler do majonezu dodaje również odrobinę musztardy, która podkręca smak.

przygotowanie pasty z ogórków kiszonych
04.04.2023 13:50 Pasta z ogórków kiszonych nigdy nie była tak pożywna. To za sprawą 1 składnika

Pasty kanapkowe są doskonałym sposobem na przygotowanie szybkiego i pysznego śniadania lub kolacji. Jakie składniki jednak wybrać, aby ich smaki odpowiednio uzupełniały się między sobą? Wypróbuj nasz przepis na pastę z ogórków kiszonych z nietypowym dodatkiem ciecierzycy.

Surówka z kapusty pekińskiej
28.03.2023 11:39 Wymieszaj z musztardą francuską i zalej nią kapustę pekińską. Surówka będzie smakować jak marzenie

Surówka z kapusty pekińskiej może być pełna charakteru. Wystarczy, że do sosu na bazie majonezu i śmietany dodacie nieco wyrazistej musztardy francuskiej. Połączenie skradnie niejedno serce, a wykonanie jest bardzo proste. Musicie spróbować.

Faszerowane jajka
26.03.2023 17:08 Koniec z majonezem do faszerowanych jajek. Lżejszy dodatek nada im jeszcze więcej smaku

Faszerowane jajka mogą mieć jeszcze więcej smaku. Wystarczy zamienić majonez na musztardę i połączyć ją z kilkoma produktami, które znajdziemy w każdym sklepie. Musicie spróbować — efekt zachwyci was od pierwszego kęsa. 

jak uratować majonez
20.03.2023 16:04 Wyszedł rzadki i zwarzony? Nie wylewaj, domowy majonez da się uratować

Nie wyrzucaj zwarzonego majonezu. Rozwarstwiony produkt możesz błyskawicznie uratować przy pomocy wrzątku. Sprawdź również, dlaczego majonez nie gęstnieje i się warzy. Kluczowe są proporcje i temperatura składników, a nawet wysokość i szerokość naczynia.

sałatka z serkiem wiejskim według przepisu siostry Anastazji
13.03.2023 22:43 Jarzynowa zdetronizowana. Sałatka z serkiem wiejskim siostry Anastazji jest 100 razy lepsza

Masz ochotę na lekką, wiosenną sałatkę, a może szukasz już pomysłu na Wielkanoc? Sałatka siostry Anastazji z serkiem wiejskim będzie doskonałym wyborem. Sałatka jest lekka, bardzo aromatyczna i wygląda zjawiskowo.

Strzelczyk zdradził przepis na domowy majonez
11.03.2023 08:53 Strzelczyk wziął blender i pokazał jak robi majonez. 1 dodatek jest kluczowy

Robisz sałatkę? Dodaj do niej domowy majonez. Tomasz Strzelczyk pokazał, jak zrobić majonez o idealnej konsystencji. Jest kremowy, gęsty, bez konserwantów i wzmacniaczy smaku. Już nigdy nie kupisz gotowego produktu.

puszka groszku konserwowego
08.03.2023 18:31 Przenigdy nie wylewaj zalewy z groszku. Nie żartujemy, zrobisz z niej najtańszy i najlepszy majonez

Pewnie jak większość osób wylewasz zalewę z groszku konserwowego. Możesz ją jednak spożytkować w ciekawy sposób. Z wody spod groszku zrobisz rewelacyjny roślinny majonez. Produkt będzie w dodatku zdrowy, dzięki całkowitej kontroli nad jego składem.

tarcie selera na surówkę
08.03.2023 14:40 Surówka 100 razy lepsza niż z restauracji. Sekret tkwi w 1 dodatku

Są takie połączenia smaków, których nigdy nie uznalibyśmy za udane. Po ich wypróbowaniu okazuje się jednak, że były strzałem w dziesiątkę. Tak właśnie jest w przypadku surówki z selera i gruszki. Mariaż owocowo-warzywny nie ma sobie równych.

surówka colesław. Na lunch i do obiadu
04.03.2023 11:54 Surówka colesław lepsza niż z restauracji. 1 dodatek jest kluczowy

Surówkę colesław przygotujesz z kilku podstawowych składników. Najważniejsza jest oczywiście biała kapusta oraz sos. Niektórzy dodają ocet, jednak o wiele lepszy smak uzyskasz, kiedy wymieszasz musztardę chrzanową z majonezem i jogurtem naturalnym. Surówka jako pierwsza zniknie z talerzy.

szybka pasta kanapkowa z ogórkami kiszonymi
26.02.2023 16:44 Zmiksuj z ogórkami kiszonymi i wsyp przyprawy. Takiej pasty do kanapek nie robią nawet Gessler i Okrasa

Szukasz pomysłu na pożywne, sycące, ale i lekkie śniadanie? Koniecznie przygotuj pastę z ciecierzycy z dodatkiem ogórków kiszonych, świeżych ziół i musztardy. Pasta będzie gotowa w kilka minut, a jej smak zachwyci każdego.