Musztarda - sos z nasion gorczycy poprawiający smak potraw, szczególnie wędlinom. Ma również właściwości lecznicze.
Śledzie zwykle podajemy w śmietanie lub w oleju. Jednak teraz warto przyrządzić te smaczne ryby w trochę innej odsłonie. Śledzie w musztardzie zachwycą niejednego smakosza. Połączenie pikantnego smaku z delikatną słodyczą na każdym zrobią wrażenie.
Ewa Wachowicz zaskoczyła czytelników swojego bloga. Podzieliła się z nimi dosyć nietypowym przepisem. Przygotowana według jej sposobu musztarda z… pigwowca jest bardzo egzotyczna, ale przede wszystkim smaczna. Wypróbuj recepturę znane dziennikarki kulinarnej, a taki przysmak będziesz robić bardzo często.
Jak w wypadku wielu innych potraw i dodatków, także nazwa musztardy rozszerzyła swoje znaczenie i dziś mamy wiele jej warzywnych odpowiedników. Ewa Wachowicz przypomniała bardziej tradycyjny przepis. Z jej dodatkami ma on jednak zupełnie nowe oblicze.
Robisz ogórki na zimę? U mnie w domu właśnie trwa produkcja ogórków w zalewie musztardowej. Zawsze wychodzą pysznie, dlatego każdemu polecam przepis na najlepsze ogórki na zimę.
Potrzebujesz pysznego dodatku do kanapek, obiadu, czy przekąsek? Zrób musztardę z cukinii. Będzie jak znalazł przez cały rok. Wzbogaci smak potraw i sprawi, że zjesz je z apetytem.
Tradycyjne przetwory z ogórków to przeszłość. Wypróbuj przepis znaleziony w Internecie, a tego typu ogórki będziesz robić, co roku. Smak bierze się z zalewy, którą przygotujesz między innymi z musztardy. Dzięki niej ogórki nigdy nie smakowały lepiej.
Jak ogórki to nie tylko kiszone i małosolne. Zrób je z tego przepisu, a smakiem zachwycą każdego. Ich sekret tkwi w zalewie, którą przygotujesz z niezwykłego składnika.
Zainspiruj się przepisem i przygotuj ogórki w musztardzie. To warzywo nigdy nie smakowało lepiej, a ta jego forma zaskoczy każdego. Wypróbuj przepis i zaskocz rodzinę. Uważaj, bo smak uzależnia, a te ogórki będziesz robiła na okrągło.
Sałatka ziemniaczana często gości na moim stole. Pyszna i o wyrazistym smaku, jest też znakomitym dodatkiem do dań z grilla. Do sałatki ziemniaczanej dodaję jednak jeden składnik, który świetnie podkreśla jej smak.
Czy kotlety schabowe mogą smakować jeszcze lepiej? Oczywiście, że tak. Dowiedz się, w jakich składnikach należy je obtoczyć i wypróbuj ten patent na obiad. Smak doceni cała rodzina. Przygotuj się na to, że wszyscy poproszą o dokładki.
Jeśli marzą ci się soczyste kotlety na obiad, to musisz poznać ten przepis. Przyda się filet z kurczaka i smakowita panierka. Wcześniej mięso posmaruj składnikiem, który na pewno masz w swojej kuchni. Wyjdą kotlety, że palce lizać!
Koniecznie spróbuj surówki z tego przepisu. Kapusta pekińska z tym obłędnym sosem sprawdzi się do każdego obiadu. Surówkę zrobisz błyskawicznie, a w dodatku tylko z kilku składników. Poznaj przepis i przekonaj się sama, jaka jest pyszna.
Szukasz inspiracji na świąteczne śledzie? W ostatnim odcinku „Kuchennych Rewolucji" Magda Gessler pokazała ich aż nadto. Na szczególną uwagę zasługują jej niezwykłe śledzie w sosie musztardowym. Spośród innych wyróżnia je 1 dodatek.
Sałatka jarzynowa jest w poważnych tarapatach. Poniżej znajdziesz przepis na jej konkurenta. Pożywne danie z kurczakiem i makaronem przypadnie do gustu niejednemu smakoszowi. Sprawdź sama, przygotuj swoją porcję już dziś.
Wszyscy kochamy dobre surówki do obiadu. Są pyszne, zdrowe i najczęściej można je zrobić w kilka minut. Moja mama ma swój sprawdzony sposób na surówkę z marchewki. Od zawsze dodaje do niej pewien nieoczywisty składnik.
Niedawno odwiedziła mnie kuzynka, która na co dzień mieszka we Francji. Przywiozła ze sobą podarek w postaci marynowanej cukinii w musztardzie. Gdy tylko spróbowałam tego przysmaku, od razu wiedziałam, że muszę zdobyć na nią przepis. Okazało się, że za wyborny smak cukinii po francusku odpowiada wyjątkowa zalewa.
Kotlety schabowe to danie, które często przygotowujemy na niedzielny obiad. To już klasyka kuchni polskiej i zależy nam, by kotlety wyszły, jak najsmaczniejsze. Ja korzystam ze sposobu ciotki Sabiny na soczyste schabowe. Cała rodzina zachwyca się ich wyrazistym smakiem.
Ogórki w tej zalewie królują na moim stole już od lat. Przepis otrzymałam od ciotki, która nie wyobraża sobie zwykłego kiszenia. Robi się je niemalże ekspresowo, a gorczycowy sos znakomicie podkreśla smak warzywa. Zimą zajada się nimi cała rodzina. Ogórki w zalewie musztardowej zasmakują każdemu.
Przygotowanie idealnych kotletów mielonych nie jest prostą sprawą. Mięso często wychodzi zbyt suche, twarde i zwyczajnie niesmaczne. Aby mieć pewność, że potrawa będzie dokładnie taka, jak powinna warto dodać do niej kaszę jęczmienną. Ten prosty, ale skuteczny trik pokazała mi moja ciocia.
Cukinia to jedno z warzyw, po które chętnie sięgamy latem. Nadaje się na grilla, do sałatek i do przetworów. Warto zrobić pyszną cukinię w zalewie musztardowej. Jej smak przywoła zimą wspomnienia lata. Polecamy ten przepis na cukinię w wyjątkowym wydaniu.
Namaczanie schabu w mleku jest popularnym kuchennym trikiem. Na smaczne kotlety schabowe jest jednak łatwiejszy sposób. W babcinym przepisie w składnikach na to danie znaleźć można aromatyczną musztardę. Dzięki niej mięso będzie nie tylko miękkie, ale też nabierze wyrazistego smaku.
Kotlety schabowe wychodzą twarde po usmażeniu? Znamy na to skuteczną radę. Mięso stanie się kruche i delikatne, jeśli przed włożeniem na patelnię zostanie zamarynowane. Różnicę momentalnie wychwycą wszyscy domownicy.
Kotlety mielone niezwykle często lądują na naszych talerzach. Robi się je bowiem bardzo szybko, a i smakują niemal każdemu. Jeśli jednak macie ochotę na lekką odmianę smakową, proponujemy dodać do masy na kotlety kiszony ogórek i musztardę. Wyjdą soczyste i pełne smaku, jak nigdy.
Kto z Was choć raz w życiu zrobił domowy majonez? Większość osób idzie na łatwiznę i kupuje gotowy sos w słoiku. Popularny youtuber postanowił jednak wypróbować przepis od Magdy Gessler na ten specjał. Eksperyment zakończył się pełnym sukcesem.
Jeden z twórców internetowych dokonał szokujących wyliczeń. Przeprowadził szczegółowe badania dotyczące kosztu musztardy z restauracji McDonald's. Matematyka okazała się nieugięta, a kwota zwaliła z nóg. Za słoik 370 ml przyszłoby nam zapłacić aż 473 złote.
Skrzydełka kurczaka to już klasyka grilla. Niektórzy jednak nie decydują się na ich przygotowanie, bo nie wiedzą, czym je doprawić. Marynatę do skrzydełek można jednak sporządzić z zaledwie 3 składników. Wypróbujcie nasz przepis, a z pewnością się do nich przekonacie.
Lada dzień w powietrzu zacznie unosić się aromat grillowanych potraw. W czasie majówki ta forma przyrządzania jedzenia bije rekordy popularności. Sprawimy, że Twoja karkówka zdeklasuje wszystkie pozostałe w promieniu wielu kilometrów. Jej sekret tkwi w marynacie z dodatkiem wyrazistej musztardy.
Wprowadź do swojej kuchni odrobinę orientu. Możesz w łatwy sposób dokonać tego, przygotowując pastę jajeczną z dodatkiem curry. W zależności od preferencji wybierz wersję łagodną lub pikantną. Domownicy będą zachwyceni i szybko poproszą o dokładkę.