Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Bez miksowania, ucierania i zagniatania. Szarlotka 3 szklanki to hit w moim domu
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 15.11.2024 15:40

Bez miksowania, ucierania i zagniatania. Szarlotka 3 szklanki to hit w moim domu

szarlotka
Fot. Anna Zyśk

Niewiele jest lepszych rzeczy na świecie, niż domowa szarlotka. Z poniższym przepisem od Ani Zyśk niewiele jest też prostszych. 3 szklanki i owoce wystarczą, by przygotować wyborny wypiek. Nie ma możliwości, że to ciasto się nie uda.

Jak szarlotka, to tylko od Ani Zyśk

Ilu składników potrzeba do zrobienia pysznego protego ciasta? Z poniższym przepisem możesz je policzyć na palcach jednej ręki. Dołóż do tego łyżeczkę proszku do pieczenia i wszystko prawie gotowe. Ze wskazówkami Ani Zyśk przyrządzenie szarlotki jest bajecznie proste.

Ania Zyśk prowadzi na Instagramie konto jedz.pysznie.  Podbiła serca tysięcy osób, które bacznie śledzą jej poczynania w kuchni. Poniżej przedstawiamy jeden z jej rewelacyjnych przepisów na ciasto. Poznajcie szarlotkę 3 szklanki.

Kupiłeś ten produkt, od razu go wyrzuć. Sanepid przestrzega przed skażoną partią jaj

Proste ciasto dla każdego, czyli szarlotka 3 szklanki

Co sprawia, że poniższy przepis jest taki łatwy? Ciasto na szarlotkę nie wymaga ucierania, zagniatania ani miksowania. Po prostu wymieszaj suche składniki w odpowiednich proporcjach i przełóż je tartymi jabłkami. Czytaj dalej, a za chwilę wszystko stanie się jasne.

Składniki:

  • 220 g cukru (1 szklanka)
  • 150 g mąki (1 szklanka)
  • 170 g kaszy manny (1 szklanka)
  • 170 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5-6 jabłek

Szarlotka Ani Zyśk, czyli proste ciasto krok po kroku

Krok 1. Zacznij od wymieszania suchych składników na szarlotkę. Do miski wsyp cukier, kaszę manną, mąkę oraz proszek do pieczenia. wszystko razem wymieszaj. 

sypanie składników.jpg
Fot. Anna Zyśk

Krok 2. Uzyskaną mieszankę podziel na 3 równe porcje. Najwygodniej przesypać je do szklanek. Stąd właśnie nazwa tego wypieku- szarlotka 3 szklanki.

składniki w szklankach.jpg
Fot. Anna Zyśk

Krok 3. Czas zająć się jabłkami do szarlotki. Owoce umyj i obierz ze skórki. Następnie zetrzyj je na grubych oczkach tarki.

tarcie jabłka na szarlotkę.jpg
Fot. Anna Zyśk

Krok 4. Na dno tortownicy (średnica 20-22 cm) wysyp zawartość pierwszej szklanki i równo ją rozprowadź. Następnie rozłóż połowę ilości jabłek. Przykryj je drugą warstwą sypkich składników, rozłóż resztę jabłek i całość przykryj zawartością ostatniej szklanki.

układanie szarlotki.jpg
Fot. Anna Zyśk

Krok 5. Na wierzchu szarlotki połóż pokrojone w plastry zimne masło. Całość wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni w programie góra-dół. Piecz przez ok. 60 min. Smacznego.

układanie masła.jpg
Fot. Anna Zyśk