Smakosze.pl Przepisy Te kluski to najlepsze, co można sobie wymarzyć. Do ich zrobienia wystarczą 3 składniki
fot. Anna Zyśk

Te kluski to najlepsze, co można sobie wymarzyć. Do ich zrobienia wystarczą 3 składniki

12 października 2024

Szare kluski to klasyka szybkich mącznych obiadów polskiej kuchni chłopskiej. Mało jest bardziej ekspresowych przekąsek. Świetnie sprawdzają się z boku talerza w towarzystwie mięsnych potraw z sosem, lecz także jako centralna część posiłku.

Szare kluski

Wiele jest w Polsce klusek, a każdy rodzaj ma swoją charakterystykę. Szare kluski narodziły się we Wielkopolsce. Nazywają się szare, bo taki odcień nadaje im mąka ziemniaczana.

Niech jednak nie zwiedzie nikogo ta niepozorna barwa. Szare kluski potrafią lśnić na talerzu. Zwłaszcza przygotowane tak jak z przepisu Ani Zyśk z kanału jedz.pysznie na Instagramie. Jej przepis jest ekspresowy i zawsze wychodzi.

Biorę pierś z kurczaka i dosypuję ten składnik. Poezja smaku, rodzina jest zachwycona

Wymieszaj ziemniaki z jajkiem

Charakterystyczną cechą szarych klusek jest to, że składają się jedynie z 3 składników. Wystarczą ziemniaki, jaja oraz mąka. Do tego podstawowe przyprawy i pyszne kluski gotowe. Można podawać je ze skwarkami i cebulką, jak Ania Zyśk, albo w dowolnym innym zestawieniu.

Składniki

  • 500 g ziemniaków
  • 1 jajko
  • 15g skrobii ziemniaczanej
  • 150 g mąki pszennej
  • Sól i pieprz

Gotujemy szare kluski z ziemniaków i jajka

Krok 1 . Ziemniaki ścieramy na tarce, przenosimy na sitko i odciskamy nad miską.

starte ziemniaki
Fot. Ania Zyśk

Krok 2 . Z miski zlewamy wodę, zostawiając skrobię z ziemniaków, która zebrała się na dnie. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy na ciasto na kluski.

masa na kluski
Fot. Ania Zyśk

Krok 3 . Ciasto dzielimy łyżką na pojedyncze kluski i układamy je we wrzątku. Gotujemy przez 5 minut od wypłynięcia.

gotowanie klusek
Fot. Ania Zyśk

Krok 4 . Kluski odcedzamy na miseczkę i podajemy z podsmażonym boczkiem i cebulką.

szare kluski w misce
Fot. Ania Zyśk
Żadne nudne naleśniki. Na śniadanie najlepsze są moje waniliowe placuszki
W Dzień Wszystkich Świętych podam to ciasto. Na tę właśnie okazję pasuje idealnie
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy