Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Żadne nudne naleśniki. Na śniadanie najlepsze są moje waniliowe placuszki
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 12.10.2024 09:16

Żadne nudne naleśniki. Na śniadanie najlepsze są moje waniliowe placuszki

placki z serkiem homogenizowanym
Fot. Shutterstock/Przemyslaw Muszynski

W tym przepisie na niezwykłe weekendowe śniadanie typowe dla placków czy naleśników mleko zamieniamy na inny nabiałowy produkt. Dzięki niemu ciasto staje się puszyste i nabiera kremowej struktury i waniliowego posmaku.

Placki z serkiem homogenizowanym

Starsi pamiętają czasy, kiedy serek homogenizowany był jednym z najczęstszych deserów w naszych domach. Gęsty, kremowy budyń o waniliowym smaku ciągle łatwo znaleźć na pólkach sklepów. Jedyna trudność to wyłowić go spośród setek innych rodzajów puddingów i gęstych mlecznych napojów, których wyroiło się w ostatnich latach mnóstwo.

Jednak rozmaite te budyniowe masy nie zastąpią nam serka waniliowego pod jednym względem. Trudno z nich przygotować na śniadanie takie pyszne placki jak te. A stary dobry serek homogenizowany nada się do tego jak znalazł.

serek homogenizowany

W Dzień Wszystkich Świętych podam to ciasto. Na tę właśnie okazję pasuje idealnie

Serek waniliowy jako baza placków

Poza serkiem wszystkie składniki tych placków są podobne jak w typowym cieście naleśnikowym. Przygotowujemy je z proszkiem do pieczenia. Przy odpowiedniej gęstości można pokusić się więc o upieczenie ich jako grubszych naleśników, lecz także w gofrownicy.

Składniki

  • 400 g serka homogenizowanego
  • 150 g mąki pszennej
  • 2-3 jajka
  • 2 łyżeczki cukru pudru (do smaku)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masło do smażenia
  • Szczypta soli

Naleśniki na bazie serka waniliowego

Serek i jajka rozbijamy rózgą w misce. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy szczyptę soli. W miarę potrzeby dosładzamy.

Składniki mieszamy do połączenia. Ilością mąki i ewentualnie mleka lub wody regulujemy pożądaną konsystencję ciasta. 

Placki smażymy na cieniutkiej powłoczce masła (najlepiej klarowanego) albo odrobinie oleju. Pieczemy je aż będą rumiane z obu stron. Podajemy posypane cukrem pudrem i z owocami.

Wypróbuj też przepisy na dietetyczną kawę i szybką zupę grzybową.

placuszki z owocami