Smakosze.pl Przepisy Te rolady podam na obiad w Nowy Rok. Farsz to mistrzostwo świata
Fot. YouTube/Huhn und Gemüse

Te rolady podam na obiad w Nowy Rok. Farsz to mistrzostwo świata

1 stycznia 2025
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Nie masz pomysłu na obiad na Nowy Rok? Zainspiruj się i przygotuj znakomite rolady drobiowe. Przygotowanie danie jest banalne i zajmuje tylko chwilę. Mimo to rodzina będzie zachwycona ich smakiem.

Doskonały obiad na Nowy Rok

Według wierzeń każdy nowy rok minie nam tak samo, jak spędziliśmy ostatni dzień starego roku i pierwszy dzień nowego. Mało kto wie, że zasada dotyczy także jedzenia. Jeżeli w pierwszy dzień 2025 roku zjesz smaczny obiad , to pyszne posiłki będziesz spożywać już przez cały rok.

Tę zasadę można traktować z przymrużeniem oka, ale pewne jest, że jeśli przygotujesz rolady drobiowe z tego przepisu , obiad w Nowy Rok będzie smaczny i udany. Co więcej, danie zasmakuje wszystkim na tyle, że będziesz przygotowywać je bardzo często.

roladki.jpg
Fot. YouTube/Huhn und Gemüse

Z czego składają się rolady drobiowe?

Głównym składnikiem rolad jest mięso, a mówiąc ściślej – piersi z kurczaka. Oprócz nich potrzebne są również składniki na farsz. Składa się on z warzyw oraz sera. Niezbędne będą również przyprawy oraz kilka dodatków, dzięki którym całe danie będzie smakowało idealnie. Wszystkie składniki umieściliśmy na liście poniżej. Sprawdź ją dokładnie, a będziesz mieć pewność, że żadnego z nich nie pominiesz i rolady z kurczaka będą miały właściwy smak.

Składniki:

  • 5 piersi z kurczaka
  • 100 g żółtego sera
  • 2 pomidory
  • 2 ogórki kiszone
  • 1 czerwona papryka
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 pęczek koperku
  • mielona słodka papryka
  • granulowany czosnek
  • olej
  • pieprz
  • sól

Przepis na rolady z kurczaka

Piersi z kurczaka umyj i dokładnie oczyść z białych błon. Następnie każdą z nich przekrój w poprzek.  Każdy fragment mięsa rozbij na cienkiego kotleta i przypraw pieprze, solą, granulowanym czosnkiem oraz mieloną słodką papryką. Dokładnie wetrzyj przyprawy w mięso.

Ser zetrzyj na dużych oczkach tarki i przełóż do miski. Dodaj także posiekaną natkę pietruszki, koperek oraz pokrojone w małą kostkę pomidory i ogórki. Wymieszaj ze sobą składniki.

Farsz wyłóż na plastry mięsa i na każdym z nich ułóż kawałek czerwonej papryki. Całość zawiń w roladki i przekuj wykałaczkami. Ułóż je w naczyniu żaroodpornym posmarowanym odrobiną oleju.

Do miski przełóż jogurt naturalny oraz musztardę. Składniki wymieszaj na jednolity sos i posmaruj nim wierzch mięsa. Rolady z kurczaka zapiekaj w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 35 minut. Gotowe podawaj na obiad z ziemniakami i dobrą surówką.

rolady z kurczaka.jpg
Fot. YouTube/Huhn und Gemüse
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy