To ciasto robię bez grama mąki. Wyśmienity deser na Trzech Króli
Aż trudno uwierzyć, co jest głównym składnikiem tego ciasta. Nietypowe brownie jest wilgotne i pyszne. Jego podstawą, w miejsce mąki, są rośliny strączkowe.
Ciasto na Trzech Króli
Święta takie jak Trzech Króli są mniej oficjalne niż Boże Narodzenie czy Wielkanoc. Przynajmniej w tym znaczeniu, że nie mamy wyraźnie określonych tradycyjnych dań, które podajemy tego dnia. Dlatego warto zdobyć się na odrobinę szaleństwa.
Z pewnością będzie nim przygotowanie brownie z… fasoli. Ale tylko na pierwszy rzut oka. Fasola dobrze spaja pozostałe składniki, dając szybkie ciasto bogate w białko.
Odkąd sypię do kawy tę przyprawę, to schudłam 3 kg. Nic tak nie przyśpiesza metabolizmuBrownie z fasoli
Takie ciasto na Trzech Króli i nie tylko przygotować można z różnego rodzaju fasoli. W naszym przepisie będzie to fasola z puszki.
Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm:
- 500 g czerwonej fasoli z puszki
- dojrzały banan
- 6 łyżek kakao
- 4 jajka
- ⅓ szklanki oleju
- ⅓ szklanki wody
- ⅓ szklanki cukru
- skórka otarta z pomarańczy
- płaska łyżka cukru z wanilią
- łyżeczka proszku do pieczenia
Brownie pomarańczowe na Trzech Króli
Fasolę odsączamy z zalewy i przekładamy do miski, dodajemy pokrojonego banana, olej, wodę, kakao, proszek do pieczenia i blendujemy na gładką masę. W osobnym naczyniu ubijamy jajka z cukrem i cukrem z wanilią.
Obie masy łączymy przy pomocy łyżki. Dodajemy skórkę otartą z całej pomarańczy i ponownie mieszamy. Masę przekładamy do tortownicy o średnicy 24 cm. Pieczemy w temperaturze 180 stopni z opcją grzania góra- dół przez około 35-40 minut.
Ostudzone ciasto możemy udekorować polewą czekoladową, cukrem pudrem, świeżą lub kandyzowaną pomarańczą.
Wypróbuj też przepisy na domowy ser z jogurtu i najlepszą grochówkę.