Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > To kluczowe podczas robienia jajecznicy. Wychodzi idealnie kremowa i smakuje jak marzenie
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 05.01.2025 09:02

To kluczowe podczas robienia jajecznicy. Wychodzi idealnie kremowa i smakuje jak marzenie

jajecznica
Fot. Shutterstock

Śniadaniowy klasyk składający się często z jednego składnika ma tyle przepisów, ilu miłośników. Ja jednak od lat stosuję ten Zaproponowany przez słynnego kucharza. Jedna prosta czynność decyduje o wybitnym smaku niby zwyczajnego dania. Zajmuje nieco więcej czasu, jednak gwarantuję, że warto spróbować.

Powolny przepis na szybkie danie

Gordon Ramsay przybliża swoim fanom kuchnię najwyższych lotów. W jego naukowej precyzji postępowania ze składnikami nie ma miejsca na błędy ani na skróty. Zasada ta stosuje się do wszystkich dań bez wyjątku, także do jajecznicy. Dzięki niej jednak jajka wychodzą delikatne i kremowe, jak nigdy wcześniej. Z tym przepisem przy odrobinie cierpliwości poradzi sobie każdy.

Co ciekawe, jajecznica w wersji słynnego kucharza nie ma prawie żadnych dodatków. To samo jajko usmażone na maśle, z niewielkim dodatkiem śmietany. Jak trudne może to być wyzwanie? Sprawdź sama, a przekonasz się, że warto.

jajecznica na grzance
Fot. Canva
To może uratować twoją wątrobę. Pij, a wzmocnisz ten bardzo ważny narząd

Jajecznica wg Ramsaya

Celem powolnego smażenia jajecznicy jest utrzymanie kremowej konsystencji. Przerwy w podgrzewaniu mają służyć temu, by jajko było ścięte równomiernie. To sekret jajecznego kremu, którym jest ta jajecznica.

Składniki

  • 3 duże jajka
  • Łyżka masła
  • Łyżka śmietany kremówki
  • sól i pieprz do smaku

Jak powoli smażyć jajecznicę

Jajka wybijamy do zimnego rondelka i dokładamy łyżkę masła. Rondelek stawiamy na mocnym ogniu i energicznie mieszamy przez około pół minuty. Kiedy ten czas minie, ściągamy rondelek z ognia i, nie przestając mieszać, studzimy go przez 10 sekund

Następnie z powrotem odstawiamy rondelek na ogniu. Mieszamy pół minuty, zestawiamy na 10 sekund. Tę czynność powtarzamy jeszcze trzy razy.

Po ostatnim zdjęciu jajecznicy z ognia, dorzucamy łyżkę śmietany i dokładnie mieszamy dla podkreślenia kremowej konsystencji. Serwujemy po przyprawieniu solą i pieprzem,  z pajdą świeżego, chrupiącego chleba i warzywami.

Sprawdź nasz przepis na odchudzającą kawę oraz poznaj najlepszy sposób na przypalone garnki.

jajecznica na patelni
Fot. Canva