Ten biszkopt nigdy nie opada. 1 detal ma wielkie znaczenie przy pieczeniu
Biszkopt należy do jednych z najprostszych wypieków. Łatwo go przygotować i jest bardzo smaczny. Jednak co zrobić, by był niezwykle puszysty i nigdy nie opadał? TikTokerka dzieli się sprawdzonym patentem. Spróbuj koniecznie.
Biszkopt jest prosty i pyszny
Biszkopt jest prostym wypiekiem w przygotowaniu i daje nam wiele kulinarnych możliwości. Może być bazą do ciast z kremem i tortów. Pyszny będzie z owocami. Jednak, co zrobić, by nie opadł? To często się zdarza i psuje cały efekt.
W przepisie, który prezentuje TikTokerka Paula Golec, ważny jest czas w dodawaniu żółtek. Tu przyda się nam na pewno zegarek. Takie szczegóły mają znaczenie dla efektu końcowego. Zależy nam przecież, by ciasto nie opadło.
Jak przygotować biszkopt, który nigdy nie opada?
Składniki:
- 5 jajek
- ¾ szklanki drobnego cukru
- ¾ szklanki mąki pszennej
- ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
Białka ubijemy na sztywno, partiami dodajemy cukier. Co minutę dodajemy po jednym żółtku. Na koniec do gotowej masy przesiewamy mąkę pszenną i ziemniaczaną. Wszystko delikatnie mieszamy.
Bardzo ważne jest, by foremki nie smarować tłuszczem, tylko wyłożyć ją papierem do pieczenia. Wstawiamy ciasto do piekarnika na 170 stopni C. Na 40 minut bez termoobiegu.
Forma bez tłuszczu, czyli biszkopt nie opadnie
Paula Golec, która prezentuje przygotowanie tego puszystego ciasta podkreśla, żeby formy nie smarować tłuszczem. Należy tylko wyłożyć jej dno papierem do pieczenia. Ten trik ma sprawić, że nasz biszkopt pięknie wyrośnie i nie opadnie. Będzie też niezwykle miękki i puszysty.
Biszkopt możemy podawać z owocami, bitą śmietaną oraz kremem. Można też go przygotować jako makowiec. Jest bazą dla wielu popisów cukierniczych. Ten prosty przepis gwarantuje, że ciasto nie opadnie i będzie puszyste, jak nigdy dotąd. Pisaliśmy o tym, jak przygotować inny biszkopt. Podawaliśmy przepis na pyszny biszkopt.
Źródło: TikTok/@wszamto