Ten błyskawiczny sernik przygotowuję w 20 minut. Wychodzi pyszny i puszysty jak chmurka
Skończyły ci się przepisy na szybkie desery? Poznaj banalny sposób na sernik puszysty jak chmurka. Przygotujesz go w mniej niż pół godziny. Błyskawiczne ciasto włóż do piekarnika i gotowe. Aż trudno uwierzyć, jakie to proste.
Sernik lepszy niż tradycyjny
Gdyby spytać największych łasuchów, jakie jest ich ulubione ciasto , wielu z nich bez wątpienia wskazałoby sernik. Nie ma się, co dziwić, bo smak tego deseru jest obłędny i nikt nie jest w stanie mu się oprzeć. Niestety, przygotowanie klasycznego sernika zajmuje sporo czasu i wymaga dużego skupienia.
Istnieje jednak sposób, aby przygotowanie nieco uprościć i ukrócić, nie tracąc tym samym na jakości i smaku ciasta. Poznaj przepis na sernik puszysty jak chmurka, a zaskoczysz całą rodzinę. To świetna i sprawdzona receptura nie tylko dla zabieganych. Wszystkie wskazówki znajdziesz poniżej.
Składniki na sernik
Sernik z poniższego przepisu ma także tę zaletę, że do jego przygotowania nie potrzebujesz zbyt wielu produktów, w porównaniu z klasyczną wersją ciasta. Głównym składnikiem jest oczywiście twaróg. Zbędne są jednak produkty na spód ciasta, bo przygotujesz je z maślanych herbatników. Wszystkie składniki wraz z proporcjami poznasz, sprawdzając poniższą listę. Zdjęcia ilustrujące przygotowanie, pochodzą z kanału Kuchnia Marioli, który znajdziesz na platformie YouTube.
Składniki:
- 1 kg twarogu z wiaderka
- 200 g maślanych herbatników
- 5 jajek
- 2 opakowania budyniu waniliowego
- ¾ szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 tabliczka czekolady
- 4 łyżki mleka
- wiórki kokosowe
- szczypta soli
Przepis na sernik puszysty jak chmurka
Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Następnie ułóż na nim herbatniki. Do miski wlej pięć białek i wsyp sól. Składniki ubij na gęstą pianę za pomocą miksera . Dopiero wtedy dodaj żółtka, cukier i wymieszaj składniki.
Kiedy składniki się połączą, włóż twaróg oraz wsyp budynie. Składniki ponownie wymieszaj za pomocą miksera. Gotową masę wylej na herbatniki i równomiernie ją rozprowadź. Sernik piecz w rozgrzanym do 180 stopni przez 45 minut.
Do garnka włóż czekoladę i wlej mleko. Podgrzewaj składniki na małym ogniu, mieszając. Powinna powstać jednolita masa . Roztopioną czekoladę rozprowadź po powierzchni ciasta, a na koniec obsyp ją wiórkami kokosowymi. Gotowy sernik schłodź do zastygnięcia czekolady.
Sprawdź także, dlaczego policja zatrzymała mięso oraz poznaj przepis na łazanki .