Smakosze.pl Przepisy Ten błyskawiczny sernik przygotowuję w 20 minut. Wychodzi pyszny i puszysty jak chmurka
Fot. YouTube/Kuchnia Marioli

Ten błyskawiczny sernik przygotowuję w 20 minut. Wychodzi pyszny i puszysty jak chmurka

29 listopada 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Skończyły ci się przepisy na szybkie desery? Poznaj banalny sposób na sernik puszysty jak chmurka. Przygotujesz go w mniej niż pół godziny. Błyskawiczne ciasto włóż do piekarnika i gotowe. Aż trudno uwierzyć, jakie to proste.

Sernik lepszy niż tradycyjny

Gdyby spytać największych łasuchów, jakie jest ich ulubione ciasto , wielu z nich bez wątpienia wskazałoby sernik. Nie ma się, co dziwić, bo smak tego deseru jest obłędny i nikt nie jest w stanie mu się oprzeć. Niestety, przygotowanie klasycznego sernika zajmuje sporo czasu i wymaga dużego skupienia.

Istnieje jednak sposób, aby przygotowanie nieco uprościć i ukrócić, nie tracąc tym samym na jakości i smaku ciasta. Poznaj przepis na sernik puszysty jak chmurka, a zaskoczysz całą rodzinę. To świetna i sprawdzona receptura nie tylko dla zabieganych. Wszystkie wskazówki znajdziesz poniżej.

sernik.jpg
Fot. Canva
Mięso bez badań i zezwoleń trafiało do Polaków. W sprawie interweniowała policja

Składniki na sernik

Sernik z poniższego przepisu ma także tę zaletę, że do jego przygotowania nie potrzebujesz zbyt wielu produktów, w porównaniu z klasyczną wersją ciasta. Głównym składnikiem jest oczywiście twaróg. Zbędne są jednak produkty na spód ciasta, bo przygotujesz je z maślanych herbatników. Wszystkie składniki wraz z proporcjami poznasz, sprawdzając poniższą listę. Zdjęcia ilustrujące przygotowanie, pochodzą z kanału Kuchnia Marioli, który znajdziesz na platformie YouTube.

Składniki:

  • 1 kg twarogu z wiaderka
  • 200 g maślanych herbatników
  • 5 jajek
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 tabliczka czekolady
  • 4 łyżki mleka
  • wiórki kokosowe
  • szczypta soli

Przepis na sernik puszysty jak chmurka

Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Następnie ułóż na nim herbatniki. Do miski wlej pięć białek i wsyp sól. Składniki ubij na gęstą pianę za pomocą miksera . Dopiero wtedy dodaj żółtka, cukier i wymieszaj składniki.

Kiedy składniki się połączą, włóż twaróg oraz wsyp budynie. Składniki ponownie wymieszaj za pomocą miksera. Gotową masę wylej na herbatniki i równomiernie ją rozprowadź. Sernik piecz w rozgrzanym do 180 stopni przez 45 minut.

Do garnka włóż czekoladę i wlej mleko. Podgrzewaj składniki na małym ogniu, mieszając. Powinna powstać jednolita masa . Roztopioną czekoladę rozprowadź po powierzchni ciasta, a na koniec obsyp ją wiórkami kokosowymi. Gotowy sernik schłodź do zastygnięcia czekolady.

Sprawdź także, dlaczego policja zatrzymała mięso oraz poznaj przepis na łazanki .

ser nik.jpg
Fot. YouTube/Kuchnia Marioli
Ten jarmark bożonarodzeniowy cenami pobił Warszawę. Lizaki po 139 zł
Do pomidorowej zamiast ryżu i makaronu wrzucam coś innego. Smakuje 10 razy lepiej
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy