Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przepis babci na wyśmienite łazanki. Sekret tkwi w dodatkach
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 29.11.2024 13:32

Przepis babci na wyśmienite łazanki. Sekret tkwi w dodatkach

łazanki
Fot. Shutter/Arkadiusz Fajer

Łazanki na obiad sprawdzą się w każdym wydaniu. Te z receptury od babci zaskakują znakomitymi dodatkami. Łazanki z pieczarkami i innymi apetycznymi składnikami wyjdą, że palce lizać. 

Łazanki z pieczarkami i boczkiem na obiad

Łazanki są rodzajem makaronu, który ma formę rombów. Zwykle to smaczne danie przyrządza się z suszonymi grzybami lub kiełbasą. Efekt jest wyśmienity, jednak teraz łazanki można przyrządzić w jeszcze smaczniejszym wydaniu.

Wszystko dzięki przepisowi babci. Receptura na łazanki z pieczarkami i boczkiem nie ma sobie równych. Dodatek kminku doskonale podkręca smak tej potrawy. Do tego kiszona kapusta i łazanki na obiad podbiją podniebienia całej rodziny. 

łazanki.jpg
Fot. Canva/arfo
Ten jarmark bożonarodzeniowy cenami pobił Warszawę. Lizaki po 139 zł

Jak zrobić łazanki z pieczarkami i boczkiem na obiad?

Składniki:

  • 1 ½ kg kiszonej kapusty
  • 1 cebula
  • ½ kg pieczarek
  •  3 kiełbasy
  • 300 g boczku
  • 400 g łazanek
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka
  • kminek
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
  • owoce jałowca
  • olej

Przygotowanie dania zaczniemy od ugotowania łazanek. Następnie zajmiemy się dodatkami. Kapustę płuczemy, zalewamy wodą i gotujemy. Na patelni podsmażamy pokrojony w kostkę boczek. Po chwili dokładamy posiekaną cebulę i pieczarki.

Smażymy 15 minut. Do garnka przekładamy ugotowaną i odcedzoną kapustę kiszoną. Dokładamy łazanki, podsmażony boczek, cebulę i pieczarki. Podsmażamy pokrojoną kiełbasę i dodajemy ją do produktów w garnku. 

Przyprawy, które dodadzą smaku łazankom z pieczarkami

Teraz pora na doprawienie dania. Wsypujemy sól, pieprz, paprykę słodką i kminek. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i owoce jałowca. Łazanki z dodatkami podgrzewamy i następnie podajemy. Danie jest bardzo smaczne, pożywne i aromatyczne.

Dodatek boczku i pieczarek znakomicie wzbogaca smak łazanek. Kminek nadaje nieco korzennego smaku. Łazanki na obiad nie są trudne w przygotowaniu. Zapewnią znakomity i sycący posiłek całej rodzinie. Pisaliśmy o atrakcyjnych promocjach na masła i jajka w Lidlu. Informowaliśmy też o decyzji Sejmu w sprawie wolnej Wigilii. 

kminek do łazanek.jpg
Fot. Canva/Drobuz

Źródło: smaker.pl