Smakosze.pl Porady Ten patent na mrożenie grzybów dostałem od babci. Są świeże przez cały rok
Fot.Shutterstock/sestovic

Ten patent na mrożenie grzybów dostałem od babci. Są świeże przez cały rok

20 października 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Grzyby można przechowywać na wiele sposób. Żaden z nich nie gwarantuje jednak zachowania smaku, a przede wszystkim świeżości, jak patent, który poznasz w dalszej części. Wypróbuj go, a grzybami będziesz cieszyć się przez cały rok.

Grzyby obrodziły, trzeba przechowywać

Choć sezon na grzyby dobiega końca, żaden grzybiarz nie mógł narzekać . W tym roku lasy były pełne zbiorów i nikt nie wrócił do domu z pustym koszykiem. Spora ilość grzybów wymaga odpowiedniego sposobu przechowywania. Tutaj z pomocą przychodzi genialny patent.

Dzięki niemu zebrane jesienią grzyby zachowają świeżość znacznie dłużej niż te marynowane czy suszone. Sposób jest łatwy, a o tym, na czym dokładnie polega, dowiesz się z dalszej części artykułu.

grzyby.jpg
Fot. Canva/fotokris
Żaden dżem i syrop. Wachowicz robi z pigwowca musztardę

Jak przechowywać grzyby?

Nie od dziś wiadomo, że mrożenie jest najlepszym sposobem na przedłużenie terminu przydatności produktów spożywczych. Właśnie tak jest również w wypadku grzybów. Wie o tym, niejedna gospodyni, ale już nie każda wie, że nie wystarczy włożyć oczyszczonych grzybów do szczelnych foliowych torebek, a następnie umieścić ich w zamrażarce . Stracą wtedy smak, a ich czas na spożycie znacznie się ukróci. Dlatego poznaj poniższy patent, a już nie nie zamrozisz grzybów inaczej.

Mrożenie grzybów - najlepszy patent

Mrożone grzyby mogą wytrzymać nawet cały rok, ale pod jednym warunkiem. Oczyszczone grzyby należy najpierw krótko obgotować, a następnie pozostawić je do całkowitego wystudzenia. Dzięki tym czynnością dłużej zachowają świeżość.

Przestudzone grzyby przełóż do foliowych i szczelnie zamykanych torebek. Ułóż je w szufladach zamrażalnika i pozostaw do zamrożenia. Pamiętaj, że rozmrożonych grzybów nie można ponownie zamrażać.

mrożone grzyby.jpg
Fot. Canva/Qwart
Płacą aż 8,5 tysiąca złotych za jedzenie pizzy. Jest jeden haczyk
Licz się z jednym, gdy zapłacisz w sklepie takim banknotem. Możesz mieć kłopoty
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy