Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Żaden dżem i syrop. Wachowicz robi z pigwowca musztardę
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 20.10.2024 14:06

Żaden dżem i syrop. Wachowicz robi z pigwowca musztardę

musztarda Wachowicz
fot. facebook.com/ewawachowiczofficial; Canva

Ewa Wachowicz zaskoczyła czytelników swojego bloga. Podzieliła się z nimi dosyć nietypowym przepisem. Przygotowana według jej sposobu musztarda z… pigwowca jest bardzo egzotyczna, ale przede wszystkim smaczna. Wypróbuj recepturę znane dziennikarki kulinarnej, a taki przysmak będziesz robić bardzo często. 

Nietypowa musztarda od Wachowicz

Jesień dla wielu kucharek i kucharzy jest czasem przygotowywania przetworów z owoców. Innego zdania jest Ewa Wachowicz, która z pigwowca – sezonowego owocu – przygotowuje musztardę. Pomysł, choć dziwny ma wielu zwolenników, którzy zajadają się tym przysmakiem, kiedy tylko mogą.

Wykonanie jest bardzo łatwe i co najważniejsze nie zajmuje wiele czasu. Nawet się nie zastanawiaj, tylko zrób i zaskocz domowników. O tym, jak przygotować musztardę, dowiesz się z przepisu umieszczonego w dalszej części tekstu. 

krojenie pigwo.jpg
Fot. Canva/vladm
Płacą aż 8,5 tysiąca złotych za jedzenie pizzy. Jest jeden haczyk

Pigwowiec i inne składniki

Musztarda składa się przede wszystkim z pigwowca. Ten nietypowy i mało znany owoc możesz zebrać lub kupić na dobrze zaopatrzonym targowisku. Niezbędne będą także inne składniki, które podkreślą smak i nadadzą całości odpowiedniego kształtu. Potrzebnych produktów nie ma zbyt wiele, a niektóre z nich możesz mieć w swojej kuchni. Sprawdź poniższą listę i przekonaj się, czego ci brakuje.

Składniki:

  • 1 kg pigwowca
  • 125 ml octu jabłkowego
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka ziaren gorczycy
  • 4 goździki
  • kilka ziaren pieprzu 

Musztarda z pigwowca - przepis

Przygotowanie musztardy rozpocznij od obrania owoców pigwowca, a następnie wytnij z nich gniazda nasienne i pokrój na małe kawałki. Przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni, a owoce piecz przez około 20-30 minut.

W tym czasie do garnka wlej ocet. Wsyp do niego sól, cukier, gorczycę, pieprz i goździki. Całość gotuj pod przykryciem, do momentu zagotowania. Następnie odstaw miksturę do wystudzenia. Wyłów z niej goździki i pieprz. 

Upieczone owoce przełóż do miski i zalej wystudzoną mieszaniną. Za pomocą blendera zblenduj składniki w jednolitą pulpę. Kiedy składniki się połączą, przełóż je do wyparzonych słoików, szczelnie zakręć i przechowuj w lodówce. 

musztarda.jpg
Fot. Canva/-lvinst-