Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przetwory

Przetwory

Warzywa i owoce przygotowywane na zimę

mięsna konserwa
13.11.2024 16:45 Rozdrabniam, doprawiam i upycham po słoikach. Tej konserwy nigdy mało, zrób od razu 10 słojów

Konserwa może być znakomitym przysmakiem pod warunkiem, że nie kupisz jej w sklepie. Zdecydowanie lepiej wybrać tę domową i przygotować ją według tego przepisu. Cały proces jest nieskomplikowany i warto poświęcić na niego chwilę uwagi. Czytaj dalej, a dowiesz się, jak i z czego przygotować smaczną konserwę. 

grzyby w koszyku
12.11.2024 21:00 Wciąż masz szanse na kosze pełne grzybów. Lasy Państwowe nie mają wątpliwości

Sezon na grzyby wcale się nie zakończył. Według Lasów Państwowych nadal można znaleźć sporo okazów w kilku zakątkach Polski. Jak się okazuje, niektórym gatunkom nie straszne są niższe temperatury. Czytaj dalej, a dowiesz się, gdzie wybrać się na grzyby w listopadzie.

Grzyb gigant
11.11.2024 17:41 Grzyb gigant, który rośnie w Polsce. Ma nawet 1000 ha rozpiętości

Choć sezon na grzybobranie dobiegł już końca, w lasach wciąż można znaleźć jeden rodzaj cennego grzyba. Przed laty został okrzyknięty tytułem największego znalezionego grzyba na świecie. Tak się składa, że występuje również w Polsce, dlatego dowiedz się, o jaki gatunek chodzi i gdzie go można znaleźć. 

marynowane grzyby
11.11.2024 13:52 Dodaj do marynowanych grzybów. Wystarczy łyżka, a będą jeszcze smaczniejsze

Sezon na grzybobranie powoli się kończy, więc to dobry powód, aby poznać sposoby na przechowywanie zbiorów. Mrożone lub suszone wydają się niczym przy marynowanych grzybach. Takie przetwory o wiele lepiej smakują i zachowują smak. Dlatego dowiedz się, jak przygotować zalewę do grzybów marynowanych, a smak zaskoczy nawet najstarszego grzybiarza. 

dżem
08.11.2024 20:11 Prawie nikt nie robi dżemu z tych owoców. Jest idealny do naleśników i ciast

Robicie dżemy? Warto sięgnąć po prosty przepis na dżem z gruszek. Te owoce naszpikowane są witaminami i nie brakuje im smaku. Rarytas przygotowany z nich zjemy z prawdziwą przyjemnością nie tylko z pieczywem. 

obieranie ziemniaków
03.11.2024 18:38 Weź obierki z ziemniaków i włóż do garnka zamiast do śmieci. Wyjdzie ci przepis marzenie

Dżem z obierków ziemniaków to zwariowany pomysł. Jednak, jak mówi powiedzenie, jeśli coś jest głupie, ale działa – to nie jest głupie. A taki dżem działa, i to jak.

robaczywy grzyb
25.10.2024 17:36 Nigdy nie jedz takich grzybów. Sanepid ostrzega wszystkich Polaków

Nawet najbardziej okazałe grzyby mogą być robaczywe. Niektórzy grzybiarze próbują je ratować metodami z Internetu, a inni je po prostu wyrzucają. Kto z nich postępuje właściwie? Głos w tej sprawie zajął sanepid i ostrzega Polaków, bo konsekwencje mogą okazać się bardzo niebezpieczne. 

suszone grzyby
24.10.2024 11:07 Najgorsze grzyby, jakie można suszyć. Tracą smak i mogą kumulować toksyny

Kiedy jesień przechodzi w zimę, nasza uwaga ze zbierania grzybów zaczyna odwracać się w kierunku ich konserwowania. Najczęstszy wybór to suszenie. Nie zawsze jednak jest on najlepszy.

buraczki w słoiku
23.10.2024 19:35 Przepis na buraczki bez octu mam od babci. Nie ma lepszych

Oto jeden z najprostszych sposobów na konserwację buraków na zimę. Zapasteryzowane warzywa po kilku tygodniach zmienią się na naszych talerzach w pyszną sałatkę. Potraktujmy je jako półprodukt do przyszłego posiłku.

czyszczenie grzybów
23.10.2024 19:14 Żadne mrożenie, czy suszenie. Grzyby zachowają świeżość przez cały rok

Oto prosty sposób, by zakonserwować grzyby. Podsmażone i zapakowane w słoiki, zachowają swoje walory na długie miesiące. Choć, znając typowy polski grzybowy apetyt, aż tak duża trwałość nie będzie potrzebna.

gruszki w occie
22.10.2024 22:00 Zrób póki jest sezon. Hitowe gruszki od siostry Anastazji

Gruszki w occie to klasyczne zestawienie z kategorii kuchni nietypowej. W swoim przepisie siostra Anastazja pokazuje kanoniczną postać tego przetworu. To idealna zakąska, którą można zajadać wprost ze słoika.

ogórki kiszone
22.10.2024 16:53 Polacy je kochają, a wielu nie powinno ich jeść. Ogórki kiszone mogą poważnie zaszkodzić

Choć ogórki kiszone są niezwykle zdrowe, ich jedzenie może wiązać się z problemami dla niektórych osób. Oto lista przypadłości, przy których lepiej nie sięgać po ten przysmak.

Ewa Wachowicz i grzyby
22.10.2024 08:55 Wachowicz robi najlepsze grzyby marynowane. Jej autorska zalewa to raj dla podniebienia

Marynowane grzyby łączą umami i kwasowość w postaci niezwykłej zakąski. Jednak wzbogacone o ostrość ukazują swoje nieznane oblicze. Ewa Wachowicz ma sposób, by je odsłonić.

kapusta kiszona w słoiku
21.10.2024 06:00 Zepsutą kapustę kiszoną rozpoznasz od razu. Wystarczy prosty trik

Kapusta kiszona jest najlepszym przysmakiem kuchni polskiej. Niestety również i ona, pomimo kiszenia, może się zepsuć. Dlatego dowiedz się, jak poznać, że kiszona kapusta jest zepsuta, a unikniesz przykrych konsekwencji żołądkowych. 

grzyby
20.10.2024 15:07 Ten patent na mrożenie grzybów dostałem od babci. Są świeże przez cały rok

Grzyby można przechowywać na wiele sposób. Żaden z nich nie gwarantuje jednak zachowania smaku, a przede wszystkim świeżości, jak patent, który poznasz w dalszej części. Wypróbuj go, a grzybami będziesz cieszyć się przez cały rok.

dżem
19.10.2024 09:49 Zrób z nich dżem, póki jest sezon. Pyszny dodatek do chleba i naleśników

Jesień to idealny moment, by przygotować przetwory na zimę. Dlatego warto już teraz przyrządzić znakomity dżem z pigwy i gruszek. Słodko-kwaśny rarytas wzbogaci smak wielu dań. 

herbata w czajniczku
18.10.2024 19:04 Robię większą ilość i wekuję na potem. Najlepsza rozgrzewająca herbata na chłodne dni

Jesienna herbata to coś, co znamy przeważnie z kawiarni, które sprzedają ją nam za ciężkie pieniądze. A przecież kawiarnie te ameryki nie odkrywają – chodzi o odpowiednią mieszankę przypraw, która doda radości naszym kubkom smakowym, a organizmowi – kopa odporności.

wachowicz i konfitury
18.10.2024 09:58 Polacy pomijają ten owoc, a Wachowicz robi z niego konfiturę. Nie ma lepszej

Są małe, kwaśne i tak niezwykle zdrowe, że czasem robi się z nich leki. Żurawinki to rzadki gość na naszych stołach – a bardzo niesłusznie. Na szczęście z przepisem Ewy Wachowicz to może się wkrótce zmienić.

grzyby w koszykach
16.10.2024 12:17 Będąc na grzybach rozglądaj się za tymi drzewami. Wyniesiesz z lasu pełne kosze

Zbieranie grzybów w tym sezonie jest ulubionym zajęciem Polaków. Do lasów, na poszukiwania, wybierają się całe rodziny, ale nie mają pojęcia, jak zbierać grzyby. Poznaj patent doświadczonych grzybiarzy, a do domu wrócisz z koszykiem pełnym zbiorów. 

żurawina
15.10.2024 19:37 Wrzuć na patelnię razem z żurawiną. Domowa konfitura będzie o niebo smaczniejsza

Oto przepis na niezwykłą konfiturę z żurawiny. Ten szczególny rodzaj przetworów odnajduje się w wielu zestawieniach. Z kilkoma dodatkami nabiera wyjątkowego charakteru.

mięso z cebulą w słoiku
15.10.2024 18:16 Usmaż mięso z cebulą i zapakuj do słoików. To moje ulubione przetwory

Na zimowe przetwory już nie tylko buraczki, ogórki czy grzyby. Poznaj przepis i przygotuj przetwory z mięsa i cebuli. Słoik z tymi składnikami uratuje cię, kiedy lodówka będzie świecić pustkami. Już nigdy nie sięgniesz po gotowe produkty tego typu, a rodzina będzie zachwycona smakiem. 

grzyby w słoiku i Magda Gessler
15.10.2024 14:59 Gessler ruszyła ze sprzedażą sezonowych wyrobów. Za słoiczek prawdziwków zapłacisz krocie

W restauracji Magdy Gessler w sprzedaży pojawiły się gotowe dania na wynos. W ofercie znajdują się posiłki przygotowane z sezonowych produktów, a prym wiodą przede wszystkim grzyby. Ile kosztują gotowe dania Gessler i czy każdego na nie stać? Czytaj dalej i oceń to sama.

grzyb borowik
15.10.2024 11:11 Znalazł ogromnego grzyba na Podhalu. Gigant ważył ponad 1,5 kg, w sieci zawrzało

Grzyby w tym roku obrodziły jak nigdy. Przekonał się o tym grzybiarz z Podhala, który swoim odkryciem podzielił się na łamach Tygodnika Podhalańskiego. Inni grzybiarze wyrazili swoje opinie w komentarzach i o dziwo, nie wszyscy podzielają entuzjazm znalazcy. Powód może zaskakiwać. 

kiszona dynia w słoiku
12.10.2024 19:33 Zrób kilka słoików na zimę. Kiszona dynia z tymi dodatkami smakuje jak marzenie

Już nie tylko kiszone ogórki i buraczki. W zgromadzonych na zimę przetworach musi znaleźć się kiszona dynia, która smakiem urozmaici wiele potraw. Poznaj przepis i przygotuj coś naprawdę niezwykłego. 

dżem
11.10.2024 16:25 Nawet babcia nie robi takiego dżemu. Wychodzi 200 razy lepszy

Czy wiesz, że można przygotować dżem bez cukru? Takie przetwory wyjdą nie tylko smaczne, ale też zdrowe. Koniecznie czytaj dalej, a poznasz przepis i dowiesz się, jak zrobić ten specjał. Uważaj, bo znika do ostatniego słoiczka.

grzyby w słoiku
11.10.2024 15:00 Żadne mrożenie i suszenie. Strzelczyk po prostu pakuje grzyby do słoików

Sezon na grzyby kończy się za pasem, więc to dobry powód, aby poznać sposób na ich przechowywanie. Już nie tylko suszenie i mrożenie, bo swoimi radami podzielił się znany kucharz - Tomasz Strzelczyk. Przechowywanie grzybów jego metodą gwarantuje nie tylko zachowanie świeżości, ale też doskonały smak.

papryka marynowana
08.10.2024 22:00 W październiku robię paprykę marynowaną. Prosta, pyszna i bez pasteryzacji

Oto niezwykle łatwy przepis na ciekawe, różnokolorowe przetwory z papryki. Przygotowanie takich słoików zajmuje dosłownie chwilę. Efekt zaś jest z pewnością lepszy od sklepowych wariantów.

suszenie grzybów
05.10.2024 06:00 Tych grzybów nigdy nie susz, stają się niejadalne

Jeśli chodzi o suszenie, nie wszystkie grzyby są sobie równe. Choć przywykliśmy do tworzenia lub kupowania zimowych kompozycji jesiennych darów lasu, są okazy, które nie najlepiej odnajdują się w podobnych bukietach. Oto krótka lista.