Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przetwory

Przetwory

Warzywa i owoce przygotowywane na zimę

kiszona dynia w słoiku
12.10.2024 19:33 Zrób kilka słoików na zimę. Kiszona dynia z tymi dodatkami smakuje jak marzenie

Już nie tylko kiszone ogórki i buraczki. W zgromadzonych na zimę przetworach musi znaleźć się kiszona dynia, która smakiem urozmaici wiele potraw. Poznaj przepis i przygotuj coś naprawdę niezwykłego. 

dżem
11.10.2024 16:25 Nawet babcia nie robi takiego dżemu. Wychodzi 200 razy lepszy

Czy wiesz, że można przygotować dżem bez cukru? Takie przetwory wyjdą nie tylko smaczne, ale też zdrowe. Koniecznie czytaj dalej, a poznasz przepis i dowiesz się, jak zrobić ten specjał. Uważaj, bo znika do ostatniego słoiczka.

grzyby w słoiku
11.10.2024 15:00 Żadne mrożenie i suszenie. Strzelczyk po prostu pakuje grzyby do słoików

Sezon na grzyby kończy się za pasem, więc to dobry powód, aby poznać sposób na ich przechowywanie. Już nie tylko suszenie i mrożenie, bo swoimi radami podzielił się znany kucharz - Tomasz Strzelczyk. Przechowywanie grzybów jego metodą gwarantuje nie tylko zachowanie świeżości, ale też doskonały smak.

papryka marynowana
08.10.2024 22:00 W październiku robię paprykę marynowaną. Prosta, pyszna i bez pasteryzacji

Oto niezwykle łatwy przepis na ciekawe, różnokolorowe przetwory z papryki. Przygotowanie takich słoików zajmuje dosłownie chwilę. Efekt zaś jest z pewnością lepszy od sklepowych wariantów.

suszenie grzybów
05.10.2024 06:00 Tych grzybów nigdy nie susz, stają się niejadalne

Jeśli chodzi o suszenie, nie wszystkie grzyby są sobie równe. Choć przywykliśmy do tworzenia lub kupowania zimowych kompozycji jesiennych darów lasu, są okazy, które nie najlepiej odnajdują się w podobnych bukietach. Oto krótka lista.

Prawdziwki w koszyku
04.10.2024 17:58 Tak znajdziesz każdego prawdziwka, musisz tylko pamiętać o 1 rzeczy

Zbieranie grzybów wydaje się czasem talentem, który nie każdemu jest dany. A jednak – jak z każdym talentem – to tylko mały ułamek sukcesu. Aby być mistrzem poszukiwania grzybów, warto znać ich zwyczaje.

kiszona kapusta
04.10.2024 10:47 Jej wysokość kapusta kiszona

Planujesz rodzinny obiad, chcesz zaskoczyć gości, ale brakuje Ci pomysłów? Wypróbuj nasze propozycje na dania z ekologiczną kapustą kiszoną i ekologicznym sokiem z kiszonej kapusty. Zachowaj przepisy na później – mogą posłużyć jako inspiracje na wigilijny stół!

sałatka z dyni w słoikach
04.10.2024 08:39 Zetrzyj dynię, pokrój paprykę i dodaj zalewę. Ta sałatka jest idealna na zimę

Dynia nie tylko do zupy i ciasta. Przygotowana z warzywa sałatka w słoiku nie ma sobie równych. Wypróbuj łatwy do wykonania przepis, a sałatka z dyni na zimę na pewno zachwyci całą rodzinę. Smak uzależnia i takie przetwory będziesz musiała przygotowywać co roku. 

przycinanie borówki amerykańskiej
03.10.2024 18:07 Zrób to jesienią z borówką amerykańską. Wiosną obsypie się słodkimi owocami

Właśnie zakończył się okres wegetacyjny borówki amerykańskiej. Jeżeli uprawiasz te owocowe krzewy, koniecznie dowiedz się, co zrobić z borówką jesienią. Jedna czynność zagwarantuje, że jesienią krzewy obrodzą, jak nigdy. 

zakwas z buraków
02.10.2024 19:23 W październiku zrób zakwas z buraków. Prosty trik chroni przed psuciem

Domowy zakwas buraczany występuje często w repertuarze naszych przetworów. Trudno się dziwić. Jego zalet nie da się nachwalić.

karczek w sosie w słoiku
30.09.2024 22:00 Kabaczek z papryką w sosie słodko-kwaśnym. Przetwory, które trzeba zrobić na zimę

Kabaczek na zimę przygotowany z tego przepisu nie ma sobie równych. Warzywo w połączeniu z sosem smakuje naprawdę obłędnie. Koniecznie dowiedz się, jak przygotować te przetwory i zaskocz domowników. Smak uzależnia i będziesz musiała robić je, co roku. Na szczęście sposób wykonania jest banalny i zajmuje chwilę. 

gruszki
30.09.2024 08:08 Siostra Anastazja pakuje do słoików i wlewa octową zalewę. Ten przetwór pokochała cała Polska

Jesień to doskonały moment, by zrobić przetwory z przepisu siostry Anastazji. Gruszki w occie smakują wyśmienicie i będą w sam raz na chłodne miesiące. Wzbogacą smak mięs, sałatek i przekąsek. 

dżem dyniowy
24.09.2024 07:00 Moja babcia robiła najlepszy dżem pod słońcem. Wystarczą gruszki, dynia i korzenne przyprawy

Oto doskonały przepis na dżem. Niedrogi, bo jego podstawą jest dynia i gruszki. I pyszny – z tego samego powodu.

dynia
23.09.2024 11:03 Pakuję do słoików i wlewam tę mieszankę. W życiu nie jadłam czegoś tak dobrego

Uwielbiam jesienne przetwory. Moim ostatnim okryciem jest dynia w octowej marynacie. To wręcz wymarzony dodatek do sałatek, kanapek lub deski serów. Przepis nie jest trudny, a smak z pewnością jest wart czasu spędzonego w kuchni.

Zalewanie ogórków kiszonych solanką
21.09.2024 07:00 Ogórki kiszone mętnieją i stają się gazowane. Nie przegap tych znaków

Niektóre słoiki ogórków kiszonych nie budzą naszej nieufności, inne wręcz przeciwnie. Syk po otwarciu, mętna woda, nieprzyjemny zapach i miękkie ogórki. Które z tych objawów powinny wyostrzyć naszą czujność?

grzyby mrynowane
20.09.2024 21:00 Cała rodzina uwielbia grzyby marynowane mojego przepisu. Sekret tkwi w zalewie

Octowa marynata to pewny sposób, by jeszcze wzbogacić, i tak złożone w smaku, leśne grzyby. Jednak marynata marynacie nierówna. Z tym przepisem dary lasu wychodzą niezwykłe i zawsze doskonałe.

gruszki w słoikach
20.09.2024 17:06 Pakuję gruszki do słoików i wlewam tę zalewę. Zimą mi za to dziękują

Gruszki w occie to chętnie stosowane przy przygotowaniu przetworów połączenie. Ta słodko, kwaśna przekąska świetnie przełamuje pełny i słony smak mięsnych dań. U progu jesieni, kiedy gruszki są jeszcze odpowiednio twarde, warto przygotować kilka słoików takich przetworów.

kiszona kapusta
18.09.2024 21:00 Największy błąd podczas kiszenia kapusty. Wystarczy chwila i będzie do wyrzucenia

Wobec zbliżającej się jesieni chętnie eksperymentujemy z kiszonkami. Jednak kapusta, obok ogórków, należy do naszego stałego repertuaru. Doświadczeni raczej wiedzą, ale początkującym warto przypomnieć najczęstszy powód psucia się kapusty.

śliwki w occie
18.09.2024 19:33 Przepis na śliwki w occie mam od babci. Teraz nikt nie robi ich w taki sposób

Początek września to idealny moment na przygotowanie przeróżnych przetworów z naszych, polskich śliwek. Z owoców możemy zrobić dżem, konfiturę, czy sok. Moją ulubioną wersją są śliwki w occie, jakie robiła moja babcia. Korzenna nuta pasuje tutaj rewelacyjnie.

dżem z pigwy
18.09.2024 07:00 Co roku o tej porze robię ten rozgrzewający dżem. Jest idealny do naleśników

Jesienią nie rezygnuję z przygotowywania przetworów. To właśnie w tym okresie co roku przygotowuję mój ulubiony rozgrzewający dżem. Korzystam z popularnej tureckiej receptury. Dżem jest wręcz idealny do naleśników, ciast i śniadaniowych placuszków.

modra kapusta
17.09.2024 19:08 Przepis na te przetwory mam od cioci ze Śląska. Modra kapusta z tym dodatkiem nie ma sobie równych

Modra kapusta to danie z czerwonej odmiany tego warzywa, charakterystyczne dla kuchni śląskiej. Jak przystało na tradycyjną potrawę, ma ono wiele wydań. W tym prezentuje się niezwykle apetycznie.

śledzie w słoikach
16.09.2024 17:15 Śledzie proboszcza to hit nad hity. Szkoda, że wcześniej nie znałem tego przepisu

Śledzie w słoiku możesz przygotować samemu. Zapomnij o tych gotowych ze sklepu i poznaj łatwy przepis na ten uwielbiany przysmak. Ich smak zachwyci każdego, dlatego, czym prędzej dowiedz się, jak je przygotować i zaskocz najbliższych. Śledzie jeszcze nigdy nie były tak smaczne. 

por
14.09.2024 09:00 Zamiast mrozić pora, układam go w słoikach. Do zup i dań mięsnych nie ma lepszego dodatku

Por jest smacznym dodatkiem do surówek i sałatek. Wzbogaca smak dań i sprawia, że jemy je z apetytem. Jak zatrzymać smak tego warzywa na dłużej? Warto pora zamknąć w słoikach. Takie przetwory będą jak znalazł na zimę. 

przetwory
13.09.2024 07:00 Kroję pomidory i ogórki, a potem upycham w słoikach. To moje ulubione przetwory na zimę

Robisz przetwory na zimę? Zwykle przygotowywałam ogórki kiszone, ale dzięki temu przepisowi łączę ogórki z pomidorami i jeszcze innymi warzywami. Wychodzą znakomicie, dlatego każdemu polecam tę recepturę. Na zimę będą w sam raz. 

domowa kiełbasa
12.09.2024 17:49 Swoją domową kiełbasę robię inaczej, niż wszyscy. Kto raz spróbuje, błaga mnie o przepis

Kiełbasa to jeden z najbardziej tradycyjnych sposobów na konserwację mięsa. Ten ciekawy przepis patrzy na nią od nowej strony. Nietypowa mięsna rolada staje się tu nie tyle przetworem, co przekąską. Jedno jest pewne- niewiele podobnych wyrobów może z nią konkurować smakiem. 

krojenie arbuza
11.09.2024 08:46 Nie wyrzucaj skórek arbuza. Zrobisz z nich jesienny przysmak

Z tym przepisem wprost opłaca się nie dojadać arbuza do końca. Mniej słodkie części razem z zielonym pancerzem zmieniają się w niezwykły dżem. Odpowiednio zagęszczony sos będzie doskonałym smarowidłem i dodatkiem do deserów.

dżem z pigwy
10.09.2024 21:00 Zapomniany owoc idealny na dżem. Przetwory zawsze robię we wrześniu

Robisz przetwory? W takim razie zamknij w słoiczkach smaczne i zdrowe owoce. Na zimę będą jak znalazł. Przepis jest prosty i wart polecenia. 

dżem
09.09.2024 06:00 Za ten dżem siostra Anastazja powinna dostać kulinarnego Oskara. Robi go aż z 3 owoców

Siostra Anastazja bosko gotuje. Dlatego przepis na dżem z soczystych i smacznych owoców na pewno będzie zachwycał smakiem. Zakonnica robi go aż z 3 owoców. Przetwory wychodzą, że palce lizać.