Nie czekam na sezonowe owoce, nawet w marcu przygotowuję kilka słoiczków dżemu z ulubionych owoców. Wiele osób jest zaskoczonych, że jest tak smaczny i tak wspaniale pasuje do ciast oraz naleśników. Egzotyczne owoce też nadają się na przetwory. Przepis jest bardzo prosty.
Nadchodząca wiosna przyniesie rozwój nie tylko roślin, ale i o dziwo, grzybów. Niestety, podczas spacerów w lesie będzie można natknąć się na okaz, który wygląda na gatunek jadalny, a w rzeczywistości wcale taki nie jest. Ten grzyb jest trujący, dlatego koniecznie dowiedz się, jak go odróżnić, a nie narazisz się na niebezpieczeństwo.
Kisiliście kiedyś surowe ziemniaki? Nie? To na co jeszcze czekacie!? Frytki z marynowanych kartofli to jeden z najlepszych wariantów tej przekąski.
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych nie przestaje monitorować jakości wwożonych do Polski produktów. Tym razem nie wjechały do kraju tony przetworów. Chiński eksport ucierpiał na tym już po raz trzeci w tym roku.
Oto prosty przepis na domową konserwę mięsną. W przeciwieństwie do tej kupnej, wiemy w jej wypadku, co jemy. Tymczasem przygotowanie takiego mięsa ze słoika jest prostsze niż niejednego domowego obiadu.
Ten banalny i błyskawiczny obiad z piekarnika to zdrowe danie na bazie kapusty kiszonej. Przygotowuje się go niezwykle łatwo i równie łatwo odgrzewa. Dlatego sprawdzi się jako posiłek przygotowany z góry na więcej niż jeden dzień.
Oto łatwy przepis na domowe wekowane mięso. Konserwa o prostym, znanym nam składzie jest świetną alternatywą dla kupnych, kiedy przygotowujemy wyjazdy na wakacje czy ferie. Ale jest też przysmakiem na co dzień.
Przetwory zwykle przygotowujemy pod koniec lata. Te jednak warto zrobić wyłącznie zimą. Dzieje się tak, ponieważ to o tej porze roku owoce, które są nam potrzebne smakują najlepiej. Są słodkie i niezwykle soczyste. Moja rodzina je uwielbia.
Syrop cytrynowy to jeden z najlepszych dodatków do herbaty na zimę i okres przejściowy. W tej wersji z przyprawami staje się nie tylko przyprawą, lecz także wsparciem odporności. Warto w zimne dni zaopatrzyć się w zapas takiego syropu.
Katarzyna Bosacka przypomniała o pewnym skarbie polskiej kuchni. Jest nią tradycja przygotowywania przetworów. Ma więc jasną odpowiedź na pytanie, jakie warzywa jeść zimą.
Przetwory na prezent na Dzień Dziadka? Dlaczego nie! W końcu szukając upominku dla seniorów często kierujemy się zasadą podobną jak dzieci, kiedy przygotowują prezenty dla rodziców: nie musi być drogo, musi być od serca.
Od teraz warzywa oraz żywność będziesz przechowywać próżniowo. Co ciekawe zrobisz to bez użycia drogiej specjalistycznej zgrzewarki. Poznaj domowy sposób, a dowiesz się, że jest to możliwe i skuteczne.
Nie przepadasz zbytnio za cebulą? Wypróbuj ten przepis, a twoja relacja z warzywem posiadającym warstwy szybko ulegnie zmianie. Cebula marynowana dodana do dań wzmocni i podkreśli ich smak. Dowiedz się, jak ją przygotować, a nie zawiedziesz się.
Idąc do sklepu, zazwyczaj chcemy kupić produkty, na które po prostu mamy ochotę. Czasami jednak zdarza się tak, że w dyskoncie go po prostu nie ma. Tak jest niestety z masłem orzechowym, które już kilka lat temu zostało wycofane ze sprzedaży. Powód jest zaskakujący.
Niejeden słoik poległ przy próbie otwierania przetworów. Niejeden poległ też gospodarz czy gospodyni, siłując się z zassaną nakrętką. Podsumujmy metody, które zagwarantują bezpieczeństwo obu stronom zawodów.
Otwierasz słoik z ogórkami kiszonymi, a tam przykra niespodzianka - są puste w środku lub pokryte pleśnią. Wszystkiemu winne są częste błędy. To przez nie ogórki zamiast w surówce, lądują w koszu. Całe szczęście łatwo ich uniknąć.
Zakwas na barszcz to jeden z podstawowych elementów wielu polskich Wigilii. Wpisuje się też w jedną z najciekawszych polskich tradycji – zup na zakwasie. A skoro tradycja – wyśledźmy jej korzenie.
Strona internetowa Sanepidu należy do tych nielicznych, które chcielibyśmy, by były aktualizowane rzadziej. Nie mamy jednak tego komfortu. 2 grudnia trafiło na nią kolejne ostrzeżenie.
Użytkowniczka Facebooka przypomniała sposób na szczelne zamykanie słoików bez pasteryzacji. Choć nie jest dokładnym zamiennikiem gotowania słoików z zawartością, warto pamiętać o nim zwłaszcza przy niektórych zadaniach w kuchni. Taka pasteryzacja bez użycia wysokiej temperatury jest szczególnie wskazana przy niektórych rodzajach przetworów. Jakie to przetwory i jaki jest powód takiego stanu rzeczy? Wyjaśniamy poniżej.
Jedni nazwą to kuchenną sztuczką, dla innych to zwykła technika kulinarna. Tak czy inaczej, warto podkreślić ten fakt: cytryny można kisić. Są równie pyszne co surowe i odnajdują się świetnie w wielu potrawach.
Czy czynność tak banalna jak otwieranie konserw może zmienić świat? Może nie na wielką skalę, ale w pewnym, malutkim stopniu. Może przecież przyczynić się do zmniejszenia marnowania żywności, a to wielkie wyzwanie.
Konserwa może być znakomitym przysmakiem pod warunkiem, że nie kupisz jej w sklepie. Zdecydowanie lepiej wybrać tę domową i przygotować ją według tego przepisu. Cały proces jest nieskomplikowany i warto poświęcić na niego chwilę uwagi. Czytaj dalej, a dowiesz się, jak i z czego przygotować smaczną konserwę.
Sezon na grzyby wcale się nie zakończył. Według Lasów Państwowych nadal można znaleźć sporo okazów w kilku zakątkach Polski. Jak się okazuje, niektórym gatunkom nie straszne są niższe temperatury. Czytaj dalej, a dowiesz się, gdzie wybrać się na grzyby w listopadzie.
Choć sezon na grzybobranie dobiegł już końca, w lasach wciąż można znaleźć jeden rodzaj cennego grzyba. Przed laty został okrzyknięty tytułem największego znalezionego grzyba na świecie. Tak się składa, że występuje również w Polsce, dlatego dowiedz się, o jaki gatunek chodzi i gdzie go można znaleźć.
Sezon na grzybobranie powoli się kończy, więc to dobry powód, aby poznać sposoby na przechowywanie zbiorów. Mrożone lub suszone wydają się niczym przy marynowanych grzybach. Takie przetwory o wiele lepiej smakują i zachowują smak. Dlatego dowiedz się, jak przygotować zalewę do grzybów marynowanych, a smak zaskoczy nawet najstarszego grzybiarza.
Robicie dżemy? Warto sięgnąć po prosty przepis na dżem z gruszek. Te owoce naszpikowane są witaminami i nie brakuje im smaku. Rarytas przygotowany z nich zjemy z prawdziwą przyjemnością nie tylko z pieczywem.
Dżem z obierków ziemniaków to zwariowany pomysł. Jednak, jak mówi powiedzenie, jeśli coś jest głupie, ale działa – to nie jest głupie. A taki dżem działa, i to jak.
Nawet najbardziej okazałe grzyby mogą być robaczywe. Niektórzy grzybiarze próbują je ratować metodami z Internetu, a inni je po prostu wyrzucają. Kto z nich postępuje właściwie? Głos w tej sprawie zajął sanepid i ostrzega Polaków, bo konsekwencje mogą okazać się bardzo niebezpieczne.