Ten przepis na niedzielny rosół rozbił bank. Ważny szczegół zmienia cały smak
Obiad na niedzielę jest szczególnym posiłkiem. Powinien być smaczny i do tego wartościowy. Dlatego warto ugotować rosół na niedzielę. Dzięki pewnej czynności jego smak będzie po prostu doskonały. Skorzystaj z przepisu na znakomity rosół.
Rosół najlepszy na niedzielny obiad
Rosół jest królem zup i uwielbiamy jego smak. Wielu smakoszy gotuje go w niedzielę. Tego dnia mamy ochotę na szczególny posiłek, a rosół właśnie taki zapewnia . Zwykle każdy ma swój sprawdzony sposób na gotowanie tej znakomitej zupy. Jednak może się zdarzyć, że rosół nie wychodzi tak, jak powinien.
Być może zapominamy o ważnym szczególne, który zmienia cały smak tej lubianej zupy. Mowa o momencie doprawiania rosołu . Czas jest tu niezwykle istotny. Kiedy solisz rosół? Podpowiadamy, kiedy najlepiej to robić, by uwielbiana zupa wyszła najsmaczniejsza.
Kiedy solić rosół?
Sól to popularna i podstawowa przyprawa w kuchni. Korzystamy z niej codziennie, by wydobyć z potraw pełnię smaku. W rosole sól ma niebagatelne znaczenie. Moment wsypania jest kluczowy dla smaku zupy. Warto też wiedzieć, że sól blokuje wydzielanie tłuszcz z mięsa i zamyka w nim włókna.
Dlatego, jeśli sól wsypiemy zbyt wcześnie, to rosół nie będzie zbyt smaczny. Oprócz tego zabraknie wyjątkowego złotego koloru tej zupy. Kiedy najlepiej solić rosół? Należy to robić pod koniec gotowania. Nie ma tu znaczenia, z jakiego mięsa gotujemy rosół. Należy trzymać się sprawdzonej zasady. Pamiętaj, by rosół solić zawsze 10 minut przed końcem gotowania. Wówczas mięso już będzie miękkie, zupa osiągnie piękny złoty kolor .
Jak ugotować rosół na niedzielny obiad?
Składniki:
- skrzydełka, udka, korpus z kurczaka
- 400 g mięsa wołowego
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- por
- ½ selera
- ½ cebuli
- 3 liście laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- lubczyk
- kilka goździków
- pieprz czarny
- sól
- natka pietruszki
Przygotowanie rosołu zacznij od wlania wody do garnka i włożenia mięsa. Wsypujemy przyprawy, ale nie solimy . Rosół gotujmy na bardzo małym ogniu. Po kilkunastu minutach zdejmij szumowiny z powierzchni. Teraz zajmij się warzywami. Umyj je i obierz. Z pora usuń zewnętrzne liście.
Dodaj marchewkę, pietruszkę i seler. Cebulę natnij i opal nad palnikiem. Dodaj ją 30 minut po wrzuceniu pierwszej partii warzyw. Dołóż por i gotuj wszystko do momentu, aż mięso będzie miękkie. Pamiętaj, by rosół posolić dopiero 10 minut przed końcem gotowania. Podaj go posypanego natką pietruszki i z drobnym makaronem. Pisaliśmy o tym, jakie sprzęty w kuchni pożerają najwięcej prądu. Informowaliśmy o potrzebnej pomocy dla Kuchni Brata Alberta.
Źródło: haps.pl